Sveitsin miehille kolmoisvoitto – Mäkelä hienosti kuudes

MSprintti140712 kobachEtunimi Matthias ja Sveitsin kilpailuasu oli muille maille liikaa miesten sprintissä. Voiton vei nuorin Matthias, 22-vuotias Kyburz ennen Merziä ja Mülleriä. Suomen MM-kisojen ensikertalainen Tuomo Mäkelä onnistui erinomaisesti debyytissään ja oli kuudes.

MSprintti140712 kobachSveitsin Matthiakset olivat kotikisassaan ylivoimaisia. Kuva: Jan Kobach/WorldofOEtunimi Matthias ja Sveitsin kilpailuasu oli muille maille liikaa miesten sprintissä. Voiton vei nuorin Matthias, 22-vuotias Kyburz ennen Merziä ja Mülleriä. Suomen MM-kisojen ensikertalainen Tuomo Mäkelä onnistui erinomaisesti debyytissään ja oli kuudes.

Sveitsin juhlat jatkuivat siis heti naisten kilpailun perään myös miesten kilpailussa. Täydellisesti sveitsiläisten komennossa menneessä kilpailussa nuori Matthias Kyburz oli finaalissa omassa luokassaan ja voitti uran ensimmäisen miesten maailmanmestaruuden ennen kokeneempaan Matthias Merziin ja urallaan kaksi vuotta sitten sprintin MM-kultaa voittaneeseen Matthias Mülleriin, joka otti jälleen pronssia viime vuotiseen tapaan. Eroa Kyburzin ja Merzin välillä oli 18 sekuntia. Müller jäi 27 sekuntia ja paras ei-sveitsiläinen neljänneksi tullut Iso-Britannian Scott Fraser 39 sekuntia. Viides oli Venäjän kokenut sprinttimaailmanmestari Andrey Khramov. Tuomo Mäkelä teki todella upean MM-kisadebyytin ja oli siis hienosti Venla Niemen tavoin kuudes. Tuomas Tervo ei onnistunut toivomallaan tavalla ja oli 23.

SveitsinjuhlatMMsprintti kobachMM-sprintti oli todellista sveitsiläisjuhlaa. Kuva: Jan Kobach/WorldofOEnnakkosuosikeista Ruotsin Jerker Lysell teki virheitä alkumatkasta ja oli vasta 13. Ranskan Frederic Tranchand ja bulgarialainen EM-sprintissä hopeamitalin saanut Kiril Nikolov tulivat hylätyiksi. Nikolov jätti leimaamatta yleisörastina olleella väliaikarastilla luettuaan jo seuraavaa väliä.

Ruotsilta ja Norjalta miesten sprintti meni täysin penkin alle, sillä kummastakaan maasta ei ollut ainoatakaan miestä kymppikärjessä, ja Norja oli saanutkin ainoastaan yhden miehen finaaliin asti. Anders Holmberg oli 12:s, Lysell 13:s ja EM-kultaa voittanut Jonas Leandersson 15:s ja Norjan Ulf Forseth Ingaard vasta 29:s.

Mäkelä iloitsi suorituksestaan

Mäkelä oli valmistautunut MM-finaaliin todella huolellisesti, sillä hän oli ilmakuvien ja google mapsin avulla tehnyt sprinttikartan alueesta ja jota muutkin suomalaiset pääsivät hyödyntämään. Huolellinen valmistautuminen siis kannatti ja parhaan pohjoismaalaisen tittelin selvästi ottanut Tuomo Mäkelä oli luonnollisesti todella tyytyväinen päivän kilpailuunsa.

– En tehnyt mitään varsinaisia virheitä. Karsinta tuntui jo fyysisesti hyvältä. Tiesin, että jos teen hyvän juoksun, niin olen kympin sakissa, Mäkelä riemuitsi.

tuomo makela140712 sslTuomo Mäkelä onnistui erinomaisesti MM-debyytissään. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen SuunnistusliittoSamalla hän sanoi olleensa yllättynyt, kun tuli väliaikapisteelle yleisön eteen, ja kuuli menevänsä kärkeen.

– Matkalla en tiennyt mitään tilanteesta. Yleisöä oli paljon katsomassa reitin varrella ja he olivat todella äänekkäitä torvien ja kellojen kanssa. Välillä ei edes kuullut, että piippasiko leimaus, kuvaili Mäkelä äänekkäintä yleisöä, jonka edessä hän on koskaan suunnistanut.

Mäkelällä oli matkan aikana onneakin. Jo naiset sanoivat, että rata oli erittäin tekninen ja edessä saattoi olla umpikujia. Loppumatkasta Mäkelä juoksi yhden risteyksen ohi, mistä hän oli ajatellut kääntyvänsä.

– Kun huomasin, että missasin sen risteyksen niin harmitti, mutta se risteys olisikin johtanut umpikuja. Joten tänään oli onnikin myötä, kertoi Mäkelä Suomen Suunnistusliiton tiedotteessa.

Tervo jäi voittajalle 1.43 ja oli pettynyt suoritukseensa ja etenkin siihen kuinka kauaksi kärki karkasi.

– Tänään oli kaikki oikeastaan pielessä, mitä olla voi. Yleensä suunnistus on mennyt hyvin, mutta tänään sekään ei onnistunut. Jo puolessa välissä matkaa tuntui, että tämä mies on valmista kauraa, kuvaili Tervo rankkaa urakkaansa.

Luonnollisesti Tervo oli tyytyväinen Mäkelän erinomaisesta suorituksesta.

– Hemmetin hyvä omaltakin kannalta. Ollaan tämän vuoden aikana juostu ristiin rastiin ja vuoroin voitettu toisiamme. Itse tähtäsin tuohon sijaan, minkä "Mäksä" saavutti, kehui Tervo.

Miesten MM-sprintti 14.7. 2102 Lausanne Sveitsi

1) Matthias Kyburz SUI 15.32, 2) Matthias Merz, SUI,15.50, 3) Matthias Müller SUI, 15.59, 4) Scott Fraser GBR 16.11,2, 5) Andrey Khramov RUS 16.22,7, 6) Tuomo Mäkelä 16.32,9...23) Tuomas Tervo 17.15,4.

>> Tulokset

>> GPS-seuranta

>> Kisasivut

- Hevoskuuri – Suomen Suunnistusliitto

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri