Pitkän matkan MM-finaaliin viisi suomalaista

Viisi suomalaissuunnistajaa selvitti tiensä torstaiseen pitkän matkan finaaliin. Olli-Markus Taivainen epäonnistui karsinnassa ja jäi finaalin ulkopuolelle.

Sunnuntaina MM-kisoissa karsittiin pitkän matkan finaalipaikoista. Minna Kauppi voitti oman eränsä, Merja Rantanen oli viides ja Venla Niemi oli eränsä 11:s. Fredric Portin oli paras miehistä ollen oman ryhmänsä 8:s. Tuomas Tervo 11:s. Ainoana suomalaisena torstaina käytävän finaalin ulkopuolelle jäi Olli-Markus Taivainen, joka jäi ryhmässään 17:s.

Kauppi voitti oman karsintaryhmänsä ja oli syystäkin tyytyväinen avaukseensa näissä MM-kisoissa.

– Juoksin rauhassa, yhdessä vaiheessa meinasi karata käsistä, mutta sitten sain taas rytmistä kiinni, kommentoi Kauppi suoritustaan Suunnistusliiton kisauutisissa ja sanoi, että kiristämisen varaa finaalia varten jäi vielä.

– Oli hyvä päästä kolmen joukkoon, niin saa hyvän lähtöpaikan finaaliin. Siellä tulee olemaan etua siitä, että edellä menevät ovat jo raivanneet tieltä nokkospuskat.

Kauppi oli yllättynyt, että maasto oli niin nopea.

– Täällä pääsi menemään yllättävän suoraan. Erilaista kasvillisuutta oli tosin paljon, Kauppi kommentoi maastoa.

Merja Rantanen oli myös iloinen karsintasuorituksestaan. Hän oli ryhmänsä kuudes.

– Hyvin lähti kisat käyntiin. Nautin ihan sikana suunnistamisesta. Pari pientä virhettä tein matkan aikana, mutta muuten tulin hyvin, Rantanen sanoi.

Rantanen oli samaa mieltä Kaupin kanssa, että maasto oli parempaa kuin mitä hän oli odottanut.

Rantaselle karsinta oli ensimmäinen kisa pitkään aikaan, sillä hän joutui sairastelun takia jättämään MM-katsastuksen väliin.

– Se haittasi vähän valmistautumista, ja arvelutti että miten pääsen sisään tähän maastoon. Mutta tein paljon muun muassa mielikuvaharjoituksia, kertoi Rantanen valmistautumisestaan.

Finaalista hän odottaa vaikeampaa kuin mitä karsinta oli.

– Maasto tulee olemaan profiililtaan erilainen ja enemmän korkeuseroja. Se ei ehkä ihan niin hyvin sovi minulle.

Portin päämatkallaan finaaliin – Taivainen häpesi suoritustaan

Fredric Portin suoriutui karsinnasta varsin mallikkaasti ja oli ryhmänsä kahdeksas.

– Tein 3-4 pientä rastilletulovirhettä. Niissä oli tiheää kasvillisuutta enkä osunut suoraan rastille. Muuten tuli ihan hyvin ja pystyin rauhoittamaan suoritusta, Portin kertasi.

Portin juoksi eilen sprintin karsinnan, mikä painoi hieman jaloissa.

– Tämä on minun päämatka ja onneksi nyt on muutama päivä aikaa lepäillä.

Päivän pettynein oli ilman muuta Olli-Markus Taivainen, joka jäi karvaasti finaalin ulkopuolelle.

– Hävettää, kommentoi Taivainen lyhyesti.

Taivainen jäi finaalipaikasta minuutin ja 20 sekuntia ja karsintaryhmän kärjelle lähes 10 minuuttia.

– Puolet tuli virheistä, puolet tossun kautta, Taivainen harmitteli.

Naisten puolella ei merkittäviä putoamisia finaalista nähty. Simone Niggli-Luder oli jälleen ylivoimainen. Miesten puolella Taivaisen lisäksi finaalin ulkopuolelle jäi Ranskan Vincent Coupat, joka oli eränsä 17:s ja Latvian Martin Sirmais, joka oli saman erän 19. Venäjän Andrey Khramovilla putoaminen oli lähellä, sillä hän oli eränsä 14.

Pitkän matkan finaali juostaan torstaina. Huomenna maanantaina on edessä keskimatkan karsinta. Suomalaisista finaalipaikkaa lähtee tavoittelemaan Minna Kauppi, Merja Rantanen, Saila Kinni, Jarkko Huovila, Pasi Ikonen ja Hannu Airila.

Tulokset pitkän matkan karsinta 15.7.2012

Naiset A-erä: 1) Tatyana Riabkina RUS 50.00, 2) Eva Jurenikova CZE 50.44, 3) Helena Jansson SWE 51.03...11) Venla Niemi 56.44

Naiset B-erä: 1) Simone Niggli-Luder SUI 47.39, 2) Celine Dodin FRA 50.26, 3) Ursula Kadan AUT 50.38...6) Merja Rantanen 51.37

Naiset C-erä: 1) Minna Kauppi 49.34, 2) Ida Bobach DEN 49.40, 3) Sara Lüscher SUI 50.17

Miehet A-erä: 1) Olav Lundanes NOR 59.03, 2) Dmitri Tsvetkov RUS 1.01.13, 3) Fabian Hertner SUI 1.01.23...8) Fredric Portin 1.04.54

Miehet B-erä: 1) Matthias Merz SUI 59.22, 2) Valentin Novikov RUS 59.42, 3) Frederic Tranchand 1.02.15...17) Olli-Markus Taivainen 1.09.01

Miehet C-erä: 1) Edgars Bertuks LAT 58.13, 2) Jan Sedivy CZE 59.27, 3) Philippe Adamski FRA 1.00.54...12) Tuomas Tervo 1.04.01

>> Tulokset

>> Naisten A-rata

>> Miesten A-rata

>> Kisasivut

- Suomen Suunnistusliitto

ulvang banneri