Minna Kauppi keskimatkan maailmanmestaruuteen!

MinnaKauppi kultamitali intro170712 sslMinna Kauppi otti kultaa keskimatkan MM-kilpailussa Sveitsissä. MM-kulta on Kaupille kolmas keskimatkalla ja kaiken kaikkiaan uran yhdeksäs.

MinnaKauppi kultamitali170712 sslMaailmanmestari Minna Kauppi. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen SuunnistusliittoMinna Kauppi otti kultaa keskimatkan MM-kilpailussa. MM-kulta on Kaupille kolmas keskimatkalla ja kaiken kaikkiaan uran yhdeksäs. Kauppi otti voiton lopulta selvällä, 32 sekunnin erolla ennen Ruotsin nuorta Tove Alexanderssonia. Kolmanneksi juoksi Venäjän Tatyana Riabkina vahvan lopun ansiosta. Neljäs oli Tanskan viime vuoden hopeaansa puolustanut Ida Bobach.

Etukäteen kilpailun suurin ennakkosuosikki isäntämaan Simone Niggli-Luder sortui radan puolessa välissä suureen virheeseen ja oli lopulta viides. Rastilta 7, joka oli myös väliaikarasti, Niggli-Luder lähti täysin väärään suuntaan suunnistaen ilmeisesti rastille 15, rastin 8 sijaan. Vasta juuri ennen tuota 15. rastia Niggli-Luder huomasi virheensä, mutta peli oli silloin jo menetetty. Ennen tuota väliaikarastia Niggli-Luder oli ollut 16 sekuntia vahvan aloituksen tehnyttä Kauppia perässä.

Kauppi oli ykkönen kaikilla väliaikapisteillä ja piti eron tasaisena takaatuleviin. Ruotsin superlupaus Tove Alexandersson oli lähes koko matkan puoli minuuttia Kauppia perässä ja tukevasti kakkospaikalla. Niggli-Luderin tehtyä virheen ei muista ollut haastamaan kärkikaksikkoa, joka oli päivän kilpailussa omassa luokassaan. Alussa hieman haparoinnut Riabkina juoksi lopun kärkikaksikon vauhtia ja nousi pronssille.

Täysin virheittä Kauppikaan ei radasta selvinnyt. Pikkuvirheitä tuli ainakin rasteille 9 ja 15.

- Se oli todella vaativaa. Yksi vaikeimmista radoista, mitä olen keskimatkan kilpailuissa juossut. Vaikka pikkuvirheitä tulikin, niin olen todella tyytyväinen totesi Kauppi kenttähaastattelussa.

Kaupin mestaruus ei kuitenkaan tullut muiden virheillä, vaan suomalaisen hienolla suorituksella.

- En tehnyt yhtään isoa virhettä. Vaikka parannettavaa vähän jäi, pystyin kuitenkin palauttamaan suunnistusrytmin aina nopeasti pienen epäröinnin jälkeen. Kisa oli älyttömän haastava, vaativampi kuin odotin, Kauppi kertasi maalissa.

Talven vaikeuksien jälkeen mestaruus maistui Kaupille todella upealta.

- Ihanaa voittaa tänään, iloitsi Kauppi yhdeksättä maailmanmestaruuttaan Suunnistusliiton tiedotteessa.

- Talvella olin täysin pois pelistä ja oli tosi kovat paineet lähteä kilpailemaan tänään. Olen iloinen, että pystyin hallitsemaan paineet, kertoi Kauppi

Minna Kauppi170712 sslTalven vaikeuksien jälkeen Minna Kauppi taisteli jälleen itsensä upeasti maailmanmestariksi. Kuva: Suomen SuunnistusliittoKauppi lähti kisaan poimimaan rasteja yksi kerrallaan.

- Homma hajoaa saletisti, jos yrittää tehdä monta asiaa kerrallaan, Kauppi nauroi.

Keskimatkan MM-kulta oli uran kolmas. Aiemmin Kauppi on voittanut keskimatkan maailmanmestaruuden vuosina 2008 ja 2010.

Myös Rantanen ja Kinni onnistuivat

Suomen naisten kokonaispanos oli keskimatkalla loistava. Merja Rantanen oli kahdeksas ja Saila Kinni kymmenes. Rantasen ero Kauppiin oli 3.26 ja Kinnin 3.47.

Rantanen harmitteli maalissa maastotuntemuksen jäämistä vähäiseksi, sillä hän sairastui ennen Suomen MM-katsastuksia ja joutui  jättämään ne väliin.

- Valmistautuminen ei mennyt nappiin, joten maastotyyppiin ei ollut riittävää tuntumaa. Se oli suurin haaste, mutta hyvin sen klaarasin. Alussa sain kaksi minuuttia edellä lähteneen Fanni Gyurkon kiinni, ja ehdin jo miettiä, että onko tämä toisinto viime vuodesta, mutta onneksi ei, Rantanen vertasi viime vuoden kisaan, jossa hän teki ison virheen saatuaan edellä lähtenee kiinni.

Saila Kinni170712 ssl-jpgMyös Saila Kinni juoksi upeasti kymppisakkiin, Kuva: Suomen SuunnistusliittoSaila Kinni oli tyytyväinen noustuaan kymppisakkiin. Viime vuoden 17. sija parani hienosti.

- Matkalla nähtiin viime vuotista rohkeampi Saila, vaikka kyllä MM-finaali pistää aina hiljaiseksi ennen lähtöä. Kokemus antoi lisää rohkeutta ja oma henkinen prosessointi myös. Varmistelu jäi pois ja luotin siihen, että rasti tulee sieltä, mistä pitääkin tulla, Kinni iloitsi uransa parhaasta kansainvälisestä esityksestä.

Tulokset:

1. Minna Kauppi FIN 37.37
2. Tove Alexandersson SWE +0.32
3. Tatjana Riabkina RUS +1.26
4. Ida Bobach DEN +2.14
5. Simone Niggli-Luder SUI +2.23
6. Annika Billstam SWE +2.29
7. Sara Lüscher SUI +3.16
8. Merja Rantanen FIN +3.25
9. Inga Dambe LAT +3.37
10. Saila Kinni FIN +3.47

>>Tulokset

>> GPS-seuranta

>> Naisten rata

- Hevoskuuri - Suomen Suunnistusliitto

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri