Latvian Bertuks miesten yllätysmaailmanmestariksi

edgard bertuks170712 intro kobachLatvian Edgars Bertuks voitti yllättäen miesten keskimatkan MM-kultaa Jura-vuorten rinteillä Sveitsissä. Paras suomalainen oli Hannu Airila, joka oli 11.

edgard bertuks170712 kobachLatvian ja TuMe:n Edgars Bertuks voitti yllätyskultaa miesten keskimatkalla. Kuva: Jan Kobach/WorldofOLatvian Edgars Bertuks voitti yllättäen miesten keskimatkan MM-kultaa Jura-vuorten rinteillä Sveitsissä. Paras suomalainen oli Hannu Airila, joka oli 11. Uransa parhaan arvokilpailujuoksun tehnyt Airila jäi vain sekunnin kymmenennestä sijasta.

Bertuksin voitto toi ripauksen kullan kimallusta myös Suomeen, sillä 27-vuotias latvialainen edustaa seuratasolla Turun Metsänkävijöitä. Bertuksia valmentavat Jari Ikäheimonen ja Mikko Knuuti.

Bertuks oli kisan jälkeen hämillään voitosta, vaikka sekä keskimatkan että pitkän matkan karsinnat jo sujuivat häneltä mainiosti.

– Sanoin eilen itselleni, että miksi et yrittäisi nyt. En tehnyt kisassa mitään erikoista, vaan etenin rasti kerrallaan ja yritin keskittyä koko ajan tiukasti, Bertuks kertasi hämmentyneenä ympärillään pyörivistä onnittelijoista.

– Tämä tuntuu uskomattomalta. Etukäteen halusin parantaa toistaiseksi parasta yhdeksättä sijaa MM-kisoissa ja ajattelin, että TOP6-sijat olisivat mahdollisuuksia. Jo eilen karsinnassa kaikki sujui todella hyvin ja päätin suunnistaa samalla taktiikalla ja suunnitelman mukaan myös tänään ja se onnistui. Torstaina yritetään sitten uudelleen pitkällä matkalla yhtä hyvää suoritusta, vaikka tänään jo hieman tuntuikin väsyneeltä, Bertuks kertoi kisahaastattelussa.

Bertuks voitti viidellä sekunnilla Venäjän Valentin Novikovin. Sveitsin Fabian Hertner otti pronssia 25 sekuntia latvialaista hitaampana. Näin kaikkien mitalistien edustusseura on Suomesta. Novikov on edustanut jo vuosikausia Deltaa ja Hertner ankkuroi Kalevan Rastin Jukolan viestin voittoon kesäkuussa. Näin edelleen huippukunnossa oleva 38-vuotias veteraani Valentin Novikov ei vieläkään saanut henkilökohtaista MM-kultaa viestimestaruuksien sekä keskimatkan EM-kullan rinnalle.

Kisan alkua hallitsi juuri Novikov ja Bertuks vaani pikkuisen perässä koko ajan. Bertuks vei voiton vahvalla loppuvedollaan rinteessä alamäkeen viimeisille rasteille. Varoitusrastilla eroa Bertuksin hyväksi oli ainoastaan sekunti. Samoin Hertner juoksi hurjasti lopun ja nousi pronssille. Näin hallitseva maailmanmestari Thierry Gueorgiou joutui tyytymään ikävimpään neljänteen sijaan. Säären rasitusmurtumasta kärsinyt Gueorgiou oli koko kilpailun hieman mitalisijoja perässä eikä tällä kertaa pystynyt taistelemaan maailmanmestaruudesta, hieno kuntoutuminen kuitenkin jälleen ranskalaiselta arvokisoihin. Pitkään mitalissa kiinni ollut Ranskan Francois Gonon taipui hieman lopussa pudoten viidenneksi. Gonon valittelekin, ettei päivä ollut paras fyysisesti.

Yksi suurimmista ennakkosuosikeista, Norjan Olav Lundanes teki virheitä alkumatkasta ja tuli Novikovin kiinniajetuksi kahdella minuutilla. Näin Lundanes joutui tyytymään vasta 14. sijaan. Paras norjalainen olikin yllättäen Magne Dähli seitsemäntenä.

Airila paras suomalainen

Hannu Airila nousi hieman yllättäen Suomen ykkösmieheksi. Hän jäi Bertuksille hieman yli kaksi minuuttia, mutta oli tyytyväinen uransa parhaaseen suoritukseen kansainvälisissä mittelöissä.

– Jos eilen oli uran heikoin suoritus, tämä oli sitten lähellä parasta, Airila vertasi keskimatkan karsintaa ja finaalia.

Hän sanoi ottaneensa karsinnan virheistä opiksi, ja finaalissa virhesumma jäi puoleen minuuttiin.

Hannu Airila 170712 sslHannu Airila onnistui hienosti keskimatkalla. Kuva: Suomen SuunnistusliittoPasi Ikonen valitteli maalissa finaalipäivän huonoutta.

– Tämä oli tänään ihan maksimisuoritus. En tiedä, miksei kulkenut. Pari reitinvalintaa jäi mietityttämään ja pitkäläl välillä (6-7) hukkasin itseni, Ikonen kertasi kisaansa.

Jarkko Huovilan kisa lähti käyntiin virheillä, eikä vauhti enää riittänyt paikkaamaan tilannetta.

– Ykköselle jo tuli turha kierto ja kakkoselle minuutin virhe. Suunnistus oli muuten hyvää, mutta juoksu oli takkuista ja väsynyttä, Huovila manasi.

MM-keskimatka, Saint-Cergue Sveitsi 17.07.2012

Miehet: 1) Edgars Bertuks LAT 36.45,
2) Valentin Novikov RUS 36.50
3) Fabian Hertner SUI 37.10
4) Thierry Gueorgiou FRA 37.15
5) Francois Gonon FRA 37.18
6) Peter Öberg SWE 37.22
11) Hannu Airila FIN 39.02
17) Pasi Ikonen FIN 39.46
34) Jarkko Huovila FIN 42.27

>> Miesten GPS-seuranta

>> Miesten Live-tulokset

>> Kisasivut

- Hevoskuuri – Suomen Suunnistusliitto

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri