Järla Orientering Måsenstafettenin voittoon

Vaikka sankka lumipeite peittääkin vielä suurinta osaa pohjolaa, on Ruotsissa päästy jo kisaamisen makuun. Perinteinen Måsenstafetten käytiin sunnuntaina Nyköpingissä. Lunta oli Tukholman tuntumassakin vielä jonkin verran, mutta se ei viestisuunnistusta haitannut.

Vaikka sankka lumipeite peittääkin vielä suurinta osaa pohjolaa, on Ruotsissa päästy jo kisaamisen makuun. Perinteinen Måsenstafetten käytiin sunnuntaina Nyköpingissä. Lunta oli Tukholman tuntumassakin vielä jonkin verran, mutta se ei viestisuunnistusta haitannut.

Neliosuuksisen miesten viestin voittokamppailu käytiin tukholmalaisseurojen välillä. Taisto huipentui kovaan ankkuritaistoon yhtäaikaisesti metsään päässeiden Anders Holmbergin ja Matthias Müllerin välillä. Lopussa vahvin oli Järlan ja Ruotsin maajoukkueen Holmberg, joka ei antanut armoa Södertäljen sveitsiläismaailmanmestari Müllerille.

-Näin jo radan puolessavälissä, että Müller on väsynyt. En kuitenkaan päässyt hänestä lopullisesti irti ennen kuin viimeisillä rastiväleillä, jossa nykäisin, kommentoi Holmberg ankkuriosuuden vaiheita.

Holmbergin hyvään ankkuripaikkaan petasivat seurakaverit Peter Hemmyr, David Bejbom sekä Olle Boström. Södertäljen ensimmäisiä osuuksia veivät aloittajana toiminut IF Femmanin kasvatti Anders Bäckström sekä Pål Skogtjärn ja Scott Fraser. Kolmanneksi juossut OK Denseln pysyi kärkikaksikon tuntumassa lähes koko viestin ajan, mutta ankkuri Olle Kalered joutui antamaan siimaa Holmbergille ja Mullerille.

Järla Orientering ei ole viime vuosikymmeninä yltänyt aivan kärkisijoille suurviesteissä, mutta tänä vuonna kurssiin saattaa tulla muutos. Jo viime vuoden 10MILAssa sijoitus oli kahdeksan osuuden jälkeen kahdeksas, mutta aivan viimeiselle kahdelle osuudelle materiaali ei riittänyt loukkaantumisten johdosta. Tänä vuonna loukkaantumisiinkin on varaa, sillä pääkaupungin eteläpuolella Nackassa seuramajaansa omaavaan seuraan on ollut kova virta: miesten puolella seura on saanut peräti viisi kovaa viestimiestä.

-Meillä on hyvät mahdollisuudet kymmenen joukkoon ja viidentoista joukkoon pitäisi päästä jo perussuorituksilla, spekuloi Holmberg Järlan mahdollisuuksia.

Mitään poppakonsteja Holmberg ei viestissä pärjäämiselle näe.

-Voimme vain keskittyä tekemään omia hyviä suorituksia osuus osuudelta. Sen sitten näkee mihin se riittää.

Viime vuonna Ruotsin paidassa EM-viestin neljänneksi juossut Holmerg on asunut ja työskennellyt viime vuodet Sveitsin Baselissa, jossa olosuhteet ja treeniseura on Ruotsiakin parempia.

Södertälje on toinen 10-milaan lujasti satsaava seura ja heilläkin juoksijavirta on viime kuukausina ollut sisäänpäin. Kovin vahvistus lienee Scott Fraser, joka vaihtoi Turun Metsänkävijöistä ruotsalaisseuraan. Måsenstafettenissa Södertäljen sai kolme joukkuetta kymmenen parhaan joukkoon, joten kovia nimiä jää myös 10MILA-joukkueen ulkopuolelle, varsinkin kun huomioi osan SNO:n huippujuoksijoista puuttuneen viestistä kokonaan.

Lynx ainoa suomalaisjoukkue

Kevätkauden ensimmäisessä keskisuuressa ruotsalaisviestissä ei koettu suomalaisrynnistystä. Ainoastaan Lynx oli saanut jalkeille yhden joukkueen. Itse viesti ei ollut viikonlopun tärkein tapahtuma vaan miehet olivat saapuneet alueelle harjoittelemaan ja kisailemaan. Lunta maastossa vielä riitti, mutta se ei haitannut suomalaisia

-Oli sitä kuitenkin paljon vähemmän kuin mitä Suomessa, miettivät miehet.

Myös Lynx hinkuu hyvillä sijoille huhtikuun lopun suurviestissä. Viime vuodet eivät ole Ruotsin puolella menneet nappiin, vaikka Jukolassa kirkkonummelaiset ovat onnistuneet raivaamaan itsestä kaksi kertaa viiden sakkiin.

-Olemme tippuneet jo yöosuuksilla kärjestä, mutta nyt olisi tarkoitus pysyä letkoissa mukana. Yöllä mukana pysyminen ratkaisee kuitenkin oleellisesti Tiomilassa, kommentoi avausosuutta sunnuntaina juossut Nikas Saramäki.

Hällen vahvin naisissa

Naisten kolmiosuuksisessa viestissä tilanteet vaihtelivat melkoisesti. Ensimmäisenä joukkueensa maaliin toi OK Hällenin Johanna Öberg, joka piti kärkiletkassa viimeiselle osuudelle päässeistä nopeinta ja varminta kyytiä. Ensimmäiset kaksi Hällenin osuutta juoksivat Kajsa Hammarström ja Johanna Svensson. Järlan hyvää päivää täydensi Elin Skantze, joka piti ankkuriosuuden ylivoimaisesti nopeinta vauhtia nostaen joukkueensa toiseksi. OK Tisaren oli kolmas.

Seuraavan kerran ruotsalaisen viestisuunnistuksen merkeissä juostaan Kolmårdskavlenissa vajaan kahden viikon kuluttua.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri