Minna Kauppi: Tämän kullan olen ansainnut

MinnaKauppi kultamitali intro170712 ssl Hevoskuuri tavoitti Minna Kaupin MM-kisojen välipäivänä kertomaan tunnelmistaan kultajuoksun jälkeen.


MinnaKauppi kultamitali intro170712 sslMinna Kauppi arvostaa Sveitsin keskimatkan kultamitalin korkealle. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen SuunnistusliittoMinna Kauppi osoitti jälleen tiistaina keskimatkan finaalissa taistelijan ja voittajan luonteensa ottaen uransa kolmannen keskimatkan MM-kultansa ja kaiken kaikkiaan yhdeksännen maailmanmestaruutensa. Hevoskuuri tavoitti Kaupin keskiviikon välipäivänä kertomaan tunnelmistaan kultajuoksun jälkeen.

Hei Minna ja parhaimmat onnittelut vielä maailmanmestaruudesta! Mitkä ovat nyt tunnelmat nukutun yön jälkeen ja olet hetken verran päässyt sulattelemaan maailmanmestaruutta?

– Kiitos! Kyllä tämä kulta tosi hyvältä tuntuu nukutun yön jälkeen. Tosin nukkuminen jäi vähän heikoille, kun sen verran oli pyöritystä kisan jälkeen, että pää pyöri vielä sängyssäkin milloin metsässä rastien haussa ja milloin palkintojenjaossa tai haastatteluissa. Arvostan tämän kultamitalin korkealle. Maamme-laulua kuunnellessa sitä tuli ajateltua, ettei tämä kulta ihan helpoimman kautta tullut. Tuli tunne, että tämän mestaruuden minä olen ansainnut.

Niin, sinullahan oli talvella paljon ongelmia sairastelujen kanssa ja harjoittelusta ei tullut oikein mitään. Miten se pääsi vaikuttamaan sinuun?

– Talvellahan oli kolmen kuukauden jakso, jolloin en pystynyt harjoittelemaan lainkaan. En ole masennukseen taipuvainen ihminen ja en siis varsinaisesti masentunut, mutta enemmän se lamaannutti, kun ei pystynyt liikkumaan ja urheilemaan. Silloin sitä tajusi, kuinka tärkeässä roolissa se on minun elämässäni että pääsee liikkumaan ja urheilemaan. Liikkumaan tottunut kroppakin oli hiukan ihmeissään, kun ei päässytkään tekemään sitä, mihin oli tottunut. Se perimmäinen syy sairasteluille jäi vielä hiukan arvoitukseksi, että mitä siellä taustalla oikein oli. Harva urheilija välttyy vastoinkäymisistä uransa aikana, mutta kyllä minä toivon, ettei tämä enää toista kertaa omalle uralle sattuisi.

MM-kisoista ei valmis luopumaan

Mitä ajattelit MM-kisoista silloin talvella, kun tilanne oli pahimmillaan? Olitko jo valmis luopumaan toivosta näiden kisojen suhteen ja kuinka tilanne lähti sitten paranemaan oikeaan suuntaan?

– MM-kisoista en ollut valmis luopumaan missään vaiheessa talvellakaan. Lähinnä ajattelin, että EM-kisat voi joutua jättämään väliin. Tosin viisaammat kertoivat minulle, että näin hyvin ja pitkään harjoitelleella urheilijalla se kunto tulee kyllä nopeasti takaisin, kunhan pääsee taas ensin takaisin terveeksi. Ja niinhän siinä kävi, että tilanne alkoi parantua ja pääsin mukaan myös EM-kisoihin ja siellä oli jo aika hyvä kunto. Pystyin juoksemaan jo kohtuu hyvällä vauhdilla, mutta sitä viimeistä puristusta ei vielä löytynyt eikä pystynyt kunnolla runttaamaan.

Entä sitten ennen MM-kisoja, milloin alkoi näyttämään siltä, että ehdit ihan kultavauhtiin asti?

– Kyllä se kunto parani koko ajan kesän aikana, mutta eihän sitä vielä ihan täyttä varmuutta ollut kisoihin lähdettäessä siitä, että riittääkö vauhti ihan mitaleille ja mestaruuksiin asti. Karsinnoissa täällä tuntui jo sitten tosi hyvältä ja luottavaisin mielin lähdin finaaliin.

Niin, uskalsit puhua jo ääneen kullan tavoittelusta.

– Joo, jos sitä lähtee kisoihin mitalimielessä, niin eihän sitä kannata lähteä hopeamitalia tavoittelemaan, vaan kyllä se on silloin kultamitali, jota kisoista haetaan.

Keskimatka ollut menestysmatka

Minna Kauppi maaliintulo170712 sslMinna Kauppi puristaa viimeiset metrit. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen SuunnistusliittoMestaruuksia sinulle on kertynyt useita, mistä sinä kaivat sen voitontahdon ja onnistut tekemään parhaimpasi juuri tärkeimmällä hetkellä?

– Kyllä se on ollut niin, että mitä tärkeämpi kilpailu, niin sitä enemmän adrenaliinia syntyy ja sitä syttyy taistelemaan ihan itsestään ihan eri lailla kuin pienempiin kilpailuihin. Ja kyllähän tässä voittamisessakin syntyy sellainen positiivinen kierre, että kun on kerran voittanut, niin sitä on helpompi voittaa uudestaankin. Toisaalta keskimatka se on ollut se minun suosikkimatkani, jolta niitä mestaruuksia on enemmän tullut ja johon minun pitkäjänteisyys ja keskittyminen on riittänyt. Keskimatkalla olen pystynyt pitämään suorituksen kasassa loppuun asti, mutta pitkällä matkalla olen "nukahtanut" aina jossain vaiheessa ja ote on herpaantunut ja virhe on syntynyt. Fyysisestihän pitkä matka sopisi minulle jopa paremmin, mutta jossain vaiheessa kisaa homma on kaatunut. Siinä on vielä kehittymisen varaa.

Millä mielellä lähdet tulevalle pitkälle matkalle ja millainen kisa on luvassa?

– Siihen on helppo lähteä tämän jälkeen, kun tietää ettei kukaan ainakaan kovempaa kulje. Ja siinä olisi nyt sopivasti haastetta kilpailuun, että jos tällä kertaa pystyisi pitämään sen suorituksen kasassa loppuun asti, eikä sitä nukahtamista tulisi. Luvassa on pitkä kilpailu, joka voi kestää lähelle 1,5 tuntia. Siinä ehtii kyllä tapahtua kaikenlaista ja sen kilpailun ehtii voittamaan ja häviämään monessa paikkaa.

Simone Niggli-Luder on ollut todella kovassa kunnossa tänä vuonna ja oli myös keskimatkan selvä suosikki kotikisoissa. Sinä et kuitenkaan lähtenyt valmiiksi lyötynä, vaan uskoit mahdollisuuksiisi ja siihen, että myös Simone lyötävissä ja niinhän siinä kävi.

– Nyt se on näytetty, että myös Simone on lyötävissä. Hän on todella kova kilpailija ja uskomaton taistelija, mutta täytyyhän sitä omiin mahdollisuuksiin uskoa. Ei kukaan ole lyömätön. Hänellä oli varmasti myös todella kovat paineet ja odotukset näiden kotikisojen suhteen ja nyt kävi näin.

Sinun viime vuosien menestys arvokisoissa on ollut hurjaa. Miten valmistaudut yleensä arvokisoihin? Entä teetkö jonkinlaista psyykkausta, jolla kaivat sen henkisen vireen esille? Entä onko valmistautuminen käynyt vuosien saatossa ja kokemuksen karttuessa helpommaksi?

– Viimeisinä viikkoina varmistaa vain sen, ettei ohjelma ole enää liian kova. Lepo auttaa kunnon löytymiseen. Tosin minulle ihan puhtaat lepopäivät eivät sovi niin hyvin ja teen lepopäivinä sitten jotain tosi kevyttä. En tee varsinaisia psyykkausharjoituksia, vaan lähinnä käyn suoritusta läpi ajatuksin ja keskityn konkreettisiin juttuihin. Esimerkiksi keskimatkalle olin ajatellut, että rastiväli kerrallaan mennään kisa läpi. Vaikka menestys tuo sitä positiivista kierrettä, niin ei tämä iän ja kokemuksen myötä yhtään sen helpommaksi ole tullut. Adrenaliinia syntyy sitten itsestään. Kyllä minua joka kerta jännittää yhtä paljon. Ja joka kerta on keskityttävä siihen, että saa homman pidettyä kasassa. Jokainen kilpailu on kuitenkin erilainen, uusi ja ainutlaatuinen tapahtuma, johon on valmistuttava yhtä huolellisesti joka kerta. Nöyränä on oltava ja tehtävä töitä metsässä koko ajan. Ei se menestys itsestään tule.

Näihin sanoihin on hyvä lopettaa tämä haastattelu, suurkiitokset! Hevoskuuri onnittelee Suomen kaikkien aikojen menestyneintä suunnistajaa jälleen yhdestä arvokilpailuvoitosta ja toivottaa onnea tuleville kisamatkoille!

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri