Lundanes ylivoimainen miesten pitkällä matkalla

OlavLundanes190712 kobachNorjan Olav Lundanes oli saanut koottua itsensä erinomaisesti keskimatkan epäonnistumisen jälkeen ja oli omaa luokkaansa miesten pitkällä matkalla.

OlavLundanes190712 kobachNorjan Olav Lundanes oli miesten kilpailussa ylivoimainen. Kuva: Jan Kobach/WorldofONorjan Olav Lundanes oli saanut koottua itsensä erinomaisesti keskimatkan epäonnistumisen jälkeen ja oli omaa luokkaansa miesten pitkällä matkalla. Hopeamies Sveitsin Matthias Merz hävisi Lundanesille 2.52. Pronssia otti todella vahvan lopun ansiosta Latvian keskimatkan maailmanmestari Edgars Bertuks. Bertuks hävisi Lundanesille jo 4.31. Ranskan ja Kalevan Rastin Philippe Adamski oli kilpailun neljäs ja Ruotsin Anders Holmberg viides.

Suomen kahdesta miesjuoksijasta Fredric Portin onnistui upeasti ensimmäisessä MM-finaalissaan ollen kilpailun 14. Portinin juoksu oli todella nousujohteinen eikä vahvan lopun ansiosta sijoitus kymppisakissakaan jäänyt kuin reilun puolen minuutin päähän. Tuomas Tervo jäi Lundanesille tasan 20 minuuttia ja oli 31.

Maailmanmestaruus on Olav Lundanesille uran toinen pitkällä matkalla. Hän voitti matkan myös kaksi vuotta sitten yhtä selvästi kotikisoissa Trondheimissa.

Lundanes oli keskimatkalla tehnyt virheen yhdellä rastilla oltuaan todella lähellä rastia, mutta ei ollut vain huomannut sitä ja menettäen näin mahdollisuudet mitalikamppailuun. Lundanes oli ollut todella pettynyt tuon kilpailun jälkeen ja pitkälle matkalle hän lähti todella nälkäisenä halliten kilpailua alusta loppuun.

– Tämä tuntuu aivan fantastiselta. En olisi uskonut, että olisin pystynyt näin vahvaan suoritukseen ja puristamaan näin kovaa loppuun asti. Alkuun lähdin hieman varovaisemmin liikkeelle, mutta puolen tunnin juoksun jälkeen juoksu tuntui aivan uskomattoman vahvalta, Lundanes iloitsi kisahaastattelussa.

Miesten kilpailussa oli myös pientä dramatiikkaa, kun maaliin viidenneksi parhaalla ajalla tullut Sveitsin Fabian Hertner oli käynyt oman rastin sijaan viereisellä naisten rastilla ja tuli hylätyksi. Lisäksi kolme suunnistajaa jätti vahingossa käymättä 13. rastilla, joukossa mm. Venäjän keskimatkan hopeamies Valentin Novikov.

Portin onnistui hienosti

Paras suomalainen, Fredric Portin, oli tyytyväinen urakkaansa.

- Olen todella tyytyväinen, kun selviydyin 15 parhaan joukkoon. Tein muutaman virheen, yhteensä noin puolitoistaminuuttia, kertoi Portin.

fredric portin 190712 sslFredric Portin onnistui hienosti uransa ensimmäisessä MM-finaalissa. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen Suunnistusliitto MM-kisojen ensikertalainen tunnetaan erittäin kovakuntoisena. Tänään juoksu ei alussa kulkenut, mutta parani loppua kohti.

- Ehkä tankkasin eilen liikaa, sillä juoksu oli alussa rankkaa. Tein virheetkin siinä kohtaa, kun juoksu tuntui huonolta, kymmenen minuuttia kärjelle jäänyt Portin kertoi Suomen Suunnistusliiton tiedotteessa.

Suomen toinen edustaja Tuomas Tervo jaksoi omien sanojensa mukaan tunnin ja sen jälkeen alkoi alamäki.

- Alku meni hyvin, mutta hyytyminen tuli ihan liian aikaisin. Sen jälkeen rupesi tulemaan pummeja. Viimeisillä 10 rastilla oli vaikea ajatella, kun olin niin poikki. Lopussa isossa ylämäessä meinasin jopa kävellä, kertasi Tervo tuskaisaa taivaltaan Suomen Suunnistsuliitolle.

Eli keskitytkö jatkossakin sprinttiin?

- Kyllä! Taisi olla ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun suunnistin MM-kisoissa pitkän matkan, mutta tuli sekin koettua, Tervo naurahti.

Miehet pitkä matka, Lausanne 19.07.2012

1. Olav Lundanes (NOR) 1.34,42
2. Matthias Merz (SUI) + 2.52
3. Edgars Bertuks (LAT) + 4.31
4. Phillippe Adamski (FRA) + 5.37
5. Anders Holmberg (SWE) + 7.04
6. Kiril Nikolov (BUL) + 7.06
7. Dimitri Tsvetkov (RUS) + 8.38
8. Frederic Tranchand (FRA) + 9.13
9. Tue Lassen (DEN) + 10.04
10. Anders Nordberg (NOR) + 10.09
14. Fredric Portin + 10.41
31. Tuomas Tervo + 20.00

>> Live-tulokset

>> GPS-seuranta

- Hevoskuuri - Suomen Suunnistusliitto

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri