Kattavaa analyysiä MM-kisojen pitkältä matkalta

WorldofO:n Jan Kobach on jälleen tehnyt erinomaista työtä ja tehnyt kattavaa analyysiä MM-kisojen pitkältä matkalta. Seuraavassa on katsaus sekä miesten että naisten kilpailuun.

WorldofO:n Jan Kobach on jälleen tehnyt erinomaista työtä ja tehnyt kattavaa analyysiä MM-kisojen pitkältä matkalta. Seuraavassa on katsaus sekä miesten että naisten kilpailuun.

Naisten kilpailun analyysistä käy ilmi, että Simone Niggli-Luderin alku oli todella hurja, hän voitti ensimmäiset kuusi rastiväliä. Jo heti ykkösellä hän johti 24 sekunnilla toisena ollut Minna Kauppia. Tästä hurjasta erosta Niggli-Luder teki ison osan jo lähtöviitoituksella, joten hän lähti todella nälkäisenä maastoon keskimatkan epäonnistumisen jälkeen. Muutenkin Niggli-Luder piti selvästi kovinta juoksuvauhtia yllä, sillä loppumatkasta hänenkään suunnistus ei ollut enää täydellistä. Mutta varsinkin pitkillä väleillä Niggli-Luderin vauhti oli ylivoimaista ja hän voitti ne järjestään. Esimerkiksi tehtyään minuutin virheen rastilla 8, voitti hän seuraavan pidemmän välin rastille 9 peräti 28 sekunnilla.

Minna Kaupin alku oli sen sijaan heikko ja hän oli suurimmillaan jo lähes kaksi minuuttia Niggli-Luderia perässä. Loppu sen sijaan sujui Kaupilta paremmin ja hän pystyi nousemaan vitosrastin vitossijalta hopealle asti. Rastiväleillä 9-12 Kauppi on kokonaisuutena jopa nopeampi kuin Niggli-Luder, mutta heti seuraavalla rastilla 13 Kauppi menettää aikaa 40 sekuntia lähtiessään 45 astetta väärään suuntaan rastilta. Muuten rastilta 13 maaliin Kauppi juoksee suunnilleen samaa vauhtia kuin Niggli-Luder ja varmistaa hopeasijansa ennen Annika Billstamia tämän saamasta letkan vetoavusta huolimatta.

Miesten kannatti mennä suoraan

Miesten kilpailussa niinikään keskimatkalla epäonnistunut Norjan Olav Lundanes lähtee yhtä nälkäisenä liikkeelle kuin Niggli-Luder ja tekee pohjat ykkösvälille. Näin Olav Lundanes johti miesten kilpailua alusta loppuun saakka, eikä voittajasta ollut epäselvyyttä missään vaiheessa. Matthias Merzin alku sen sijaan on heikko ja hän häviää heti ykkösvälillä 36 sekuntia Lundanesille ja kakkosrastilla hän on vasta sijalla 21 jo 43 sekuntia Lundanesia perässä. Näin loppumatkasta huomattavasti paremmin tullut Merz häviää kultakamppailun heti alkumetreillä.

Lundanesin jälkeen toiseksi kovimmin aloittaakin Ruotsin Anders Holmberg ja 8. rastilla hän on ainoastaan 18 sekuntia Lundanesia perässä. Seuraavalla pitkällä välillä hän häviää kuitenkin 1.04 Lundanesille ja Merz menee hänen ohitseen. Loppumatkasta myös Holmbergin tossu alkaa painaa sen verran ja 24. rastin virheen myötä mitalisijat karkaavat häneltä lopullisesti, lopputuloksena kuitenkin hieno viides sija.

Pronssimitalistin ja keskimatkan maailmanmestarin Latvian Edgars Bertuksin loppu on todella vahva. Rastilla 14 hän oli jo 4.30 Lundanesia perässä ollen sijalla 9 siinä vaiheessa. Maalissa eroa miesten välillä oli ainoastaan yksi sekunti enemmän eli Bertuks oli ainoa mies, joka pystyi haastamaan Lundanesin loppumatkasta.

Miesten reitinvalintoja tutkittaessa käy ilmi, että miehillä naisia selvemmin suorat suoraviivaiset reitinvalinnat olivat järjestään nopeimmat. Matkalla sitten hyödynnettiin suoralle reitille tulevia polkuja mahdollisuuksien mukaan, mutta isommilla polku- ja tiekierroilla hävittiin rastiväleillä. Esimerkiksi kilpailun pisimmällä 8-9 välillä suora reitti polkuja hyödyntäen oli nopein. Lundanes oli välin nopein ja juoksi koko ajan hyvin lähellä rastiväliviivaa ja 90 % poluilla ja "valkoisella" alueella.

Seuraavista englanninkielisistä analyyseistä pääsee vielä paremmin tutustumaan pitkän matkan kilpailun eri ratkaisupaikkoihin.

>> Linkki WorldofO:n miesten pitkän matkan anlyysiin

>> Linkki WorldofO:n naisten pitkän matkan analyysiin

ulvang banneri