Viestit päättävät MM-kilpailut

Naisten mmviestijoukkue210712 sslSuunnistuksen MM-kilpailut päättyvät tänään Sveitsin Lausannessa viesteihin. Luvassa on jännittävät ja tasaiset viestit, josta seuraavassa hiukan ennakkoa.

Naisten mmviestijoukkue210712 sslSuomen viestinaiset ovat jälleen valmiita taistelemaan MM-kullasta. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen SuunnistusliittoSuunnistuksen MM-kilpailut päättyvät tänään Sveitsin Lausannessa viesteihin. Luvassa on jännittävät ja tasaiset viestit, josta seuraavassa hiukan ennakkoa.

Suomen naisten viestikolmikko Venla Niemi, Merja Rantanen ja Minna Kauppi lähtevät jälleen kamppailemaan viestikullasta tasaisessa kilpailussa. Suomen naisten viestijoukkue on tottunut juhlimaan maailmanmestaruutta viime vuosina. Vuoden 2006 mestaruuden jälkeen kulta on lipsahtanut vain kertaalleen sivusuun. Vuonna 2009 Suomi oli pronssilla. Jälleen kerran Suomi lähtee yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista kilpailuun.

Joukkueessa aloittaja Venla Niemi on MM-viestin ensikertalainen, Merja Rantanen ja Minna Kauppi sen sijaan ovat tottuneet nuolemaan kultaa viestissä. Suomen päävalmentaja Juha Taini kertoo, että joukkueen kokoonpanoa jouduttiin pohtimaan ennen kuin tähän ratkaisuun päädyttiin.

– Kyllä sitä jouduttiin tosissaan miettimään. Kyse oli lähinnä valinnasta Venlan Niemen ja Saila Kinnin välillä. Molemmat juoksivat näissä kisoissa henkilökohtaisilla matkoilla kymppisakkiin ja Saila tunnetaan erittäin varmana suunnistajana ja viestinaisena. Venlan suoritukset täällä olivat kuitenkin todella kovat ja varsinkin sprintin kuudes sija oli aivan huikea. Lisäksi Venlan fyysinen taso on noussut selvästi tällä kaudella ja luvassa on aika fyysinen kilpailu, Juha Taini kertoo ja jatkaa perusteluja valinnalleen.

– Venla on lisäksi juossut jo pitkään todella hyvin näiden MM-juoksujen lisäksi, tästä osoituksena mm. pari katsastusvoittoa Suomessa MM-kisoja edeltävien maailmancupin kisojen huippusuoritukset. Hän on käytännössä onnistunut viime aikoina joka paikassa ja ansaitsee tämän viestipaikan.

Kokeneisiin Rantaseen ja Kauppiin Tainilla on myös täysi luotto ennen viestiä.

– Merja syttyy aina viesteihin ja juoksee viestissä yleensä aina kisojen parhaat juoksunsa. Lisäksi hän saa fysiikastaan vielä 5-10 % lisää irti viesteissä. Minna lähti keskimatkalle todella nälkäisenä ja Simone oli ehkä hiukan kylläinen sprintin jälkeen. Pitkälle matkalle osat vaihtuivat ja Simone oli todella nälkäinen keskimatkan epäonnistumisen jälkeen ja Minnalla oli taas voiton tuomaa hyvän olon tunnetta. Nyt olisi taas tilanne niin päin, että Minna kertoi pitkän matkan jälkeen lähtevänsä todella nälkäisenä taistelemaan viestissä. Tämä voisi luvata hyvää ja Minnaa tulee olemaan todella vaikea voittaa ankkuriosuudella, Taini kertoo kokeneempien Merja Rantasen ja Minna Kaupin iskukyvystä.

Myöskään Yle Urheilun asiantuntija Janne Salmi ei usko yllätyksiä nähtävän naisten viestissä.

Suomalaisten ohella Sveitsi ja Ruotsi ovat potentiaalisia mestariehdokkaita, mutta suuria yllätyksiä tuskin nähdään.

– Toki Tanska ja Norja taistelevat myöskin mitaleista, mutta muihin maihin on tällä hetkellä aika iso ero. Euroopan mestari Venäjältä puuttuu Julia Novikova näissä kisoissa, se on aika iso menetys heille, arvioi Yle Urheilun asiantuntija Janne Salmi.

Salmi odottaa viesteistä tasaisia kisoja ennen kaikkea melko selkeän maaston vuoksi. Voittokamppailu ratkennee vasta ankkuriosuudella.

– Viime vuosina on nähty maastoissa kuin maastoissa, että aloitusosuus pitää porukan aika hyvin kasassa. Siinä sitten jokaisessa tv-rastilla putoaa yksi tai kaksi joukkuetta pois. Ja uskon, että ankkuriosuuksilla tullaan näkemään molemmissa viesteissä 3-6 joukkuetta, jotka ovat ihan iskuetäisyydellä.

Miesten joukkueen valinta selvä

Suomen miesten joukkue lähtee viestiin kokoonpanolla Hannu Airila, Pasi Ikonen ja ankkurina Fredric Portin. Onnistuessaan myös Suomen miehillä on hyvät mahdollisuudet taistella kärkisijoista etukäteen todella tasaisessa viestissä. Osuuspituuksien lyhentäminen ja joukkueen kokoonpanon pudottaminen kolmeen juoksijaan neljän sijaan on tehnyt miesten viesteistä entistä tasaisempia, jossa useilla joukkueilla on mahdollisuus taistella voitosta ja mitaleista. Suomen ankkuri Fredric Portin osoitti hyvää fyysistä virettä pitkän matkan loppupätkällä ja lähtee jokerikorttina ankkurien kovaan taistoon.

Päävalmentaja Juha Taini kertoo, että Suomen miesten joukkueen valinta oli aika selvä.

– Kyllä se oli aika selvä valinta. Juoksijat olivat selvät ja lähinnä käytiin keskusteluja ja pohdintaa juoksujärjestyksestä ja nyt päädyttiin tähän valintaan. Olli-Markus Taivainen on hiukan alavireinen tällä hetkellä, joten hän jäi nyt varamiehen rooliin, Taini kertoo miesten valinnoista ja jatkaa.

– Annamme nyt Portinille mahdollisuuden juosta ankkuriosuuden. Hän juoksi pitkällä matkalla viimeisen 30 minuuttia seitsemänneksi kovinta vauhtia ja fyysisesti niinkin kova kaveri kuin Scott Fraser oli narun jatkona hänen perässä. Fredric on nyt intoa täynnä, Taini kertoo ankkurivalinnastaan.

Alla olevista linkeistä pääsee lukemaan myös Jan Kobachin ja Juuso Metsälän viestiennakot.

>> Linkki WorldofO:n MM-viestiennakkoon

>> Juuso Metsälän veikkaus Suunnistusliiton sivuilla

- Hevoskuuri – YLE Urheilu

ulvang banneri