Sveitsin naiset viestivoittoon – Suomi vasta viides

Sveitsin viestinaiset210712 kobachSveitsin naiset ottivat Simone Niggli-Luderin ankkuroimana MM-kultaa viestissä. Suomi joutui tyytymään viidenteen sijaan.

Sveitsin viestinaiset210712 kobachNaisten viesti päättyi isäntämaa Sveitsin juhliin. Kuva: Jan Kobach/WorldofOSveitsin naiset ottivat Simone Niggli-Luderin ankkuroimana MM-kultaa viestissä. Suomi joutui tyytymään viidenteen sijaan Merja Rantasen harmittavan virheen johdosta toisella osuudella.

Suomen naisten viestijoukkue Venla Niemi, Merja Rantanen, Minna Kauppi jäi Sveitsin MM-kisojen viestissä viidenneksi. Mestarisuosikkina kilpailuun lähtenyt Suomi jäi mestaruuden selvästi voittaneesta Sveitsistä peräti 6.47 minuuttia.

Sveitsi voitti MM-kultaa joukkueella Ines Brodmann, Judith Wyder ja Simone Niggli. Hopea meni Ruotsille ja pronssia sai Norja. Suomi oli voittanut naisten viestin MM-kultaa kahtena edellisenä vuonna.

Ankkurisosuudelle kärjessä pääsi Ruotsin nuori Tove Alexandersson ja Sveitsin Simone Niggli-Luder pääsi ankkurisosuudelle jahtaamaan ruotsalaista 42 sekuntia myöhemmin. Alexandersson teki pienen virheen heti ykköselle ja perään kakkoselle ja näin Niggli-Luder pääsi karkuun ja sai rauhassa tuoda Sveitsin viestimestaruuteen kotikisoissa. Kulta oli Niggli-Luderin 20. MM-kulta. Alexandersson toi alun hermoilun jälkeen Ruotsin varmasti hopealle ja tiukassa kamppailussa pronssista Norjan Anne Margrethe Hausken Nordberg ratkaisi pelin edukseen Venäjän Tatyana Riabkinaa vastaan paremmalla reitinvalinnalla matkalla toiseksi viimeiselle rastille.

Niggli-Luderille kisojen paras kultamitali

Sveitsin aloittaja Ines Brodman onnistui erinomaisesti ja tuli vaihtoon toisena vain sekunnin kärjessä vaihtaneen Ruotsin Annika Billstamin perässä. Ruotsin EM-kisoissa Simone Niggli-Luder juoksi toisen osuuden ja ankkurina oli silloin Judith Wyder, joka epäonnistui silloin todella pahasti pudottaen sveitsiläiset kärkipaikalta kauaksi mitalisijoilta.

Nyt toiselle osuudelle laitettu Wyder pyrki tekemään mahdollisimman puhtaan juoksun ja antamaan Niggli-Luderille mahdollisimman hyvät asetelmat. Alun pikkuvirheiden jälkeen Wyder suoriutuikin erinomaisesti ja hän päästi Niggli-Luderin herkullisissa asemissa ankkuriosuudelle.

Eikä Niggli-Luder pettänyt odotuksia ja toi vakuuttavasti Sveitsin viestivoittoon kotikisoissa. Niggli-Luder arvosti kisojen kolmannen ja uransa 20. MM-kultansa todella korkealle.

– Juoksin tietä pitkin ykköselle ja näin Ruotsin tekevän virheen. Siitä tiesin tehneeni oikean valinnan ja olevani kärjessä. Tämä on aivan fantastista voittaa viestikultaa. Mitalia lähdimme etukäteen tavoittelemaan. Niin kauan olemme yrittäneet viestiä voittaa ja nyt onnistuimme täällä kotikisoissa. Minulle tämä on kisojen paras kultamitali, iloitsi Niggli-Luder kisahaastattelussa.

Rantanen luki väärää väliä

Venla Niemi aloitti Suomen viestin mainiosti. Hän vaihtoi viidentenä vain 13 sekuntia kärjessä vaihtaneen Ruotsin jälkeen. Niemen ensimmäinen MM-viesti sujui suunnitellusti.

- Se meni oikein hyvin, piti itse suunnistaa tosi paljon. Ykköslenkillä muut kärkijoukkueet lähtivät yhtäkkiä ihan eri suuntaan kuin minä. Siinä hieman häkellyin, kertoi koko ajan kärkijoukossa edennyt Niemi Suunnistusliiton kisauutisissa.

Merja Rantanen210712 sslSuomen viesti kaatui Merja Rantasen harmittavaan virheeseen. Kuva: Hanna Vehviläinen/Suomen SuunnistusliittoMerja Rantasen toinen osuus koitui Suomen kohtaloksi. Rantanen teki pienen 45 sekunnin virheen kolmoselle, jonka jälkeen nelosrasti koitui Merja Rantasen ja Suomen kohtaloksi. Harmikseen Rantanen luki alkuun väärää väliä ja seurauksena yli viiden minuutin virhe. Kolmosella eroa johdossa olleeseen Ruotsiin oli 46 sekuntia ja kuutosrastilla 6.04.

Merja Rantanen oli vaihdossa murtunut nainen ja harmitteli virhettään.

– Ei tajua. Ihan kauheata. Katsoin koodit ja rupesin sitten lukemaan väärin. Tämän jälkeen kun tajusin, niin yritin lukea itseni kiinni. Ensin tuli pieni virhe, lippu ei näkynyt ja sitten tuli iso virhe. Tämä on kyllä urani kauhein kokemus. Pyydän anteeksi joukkueelta ja Suomelta, itkuinen Merja Rantanen selvitti virhettään YLE:n haastattelussa.

Vaihdossa Rantanen oli seitsemäntenä 7.14. Ruotsia perässä. Minna Kauppi teki ankkuriosuudella hyvän juoksun ja meni Ranskan ja Tanskan ohi ja nosti Suomen viidenneksi. Eroa Sveitsiin oli maalissa 6.47.

Minna Kauppi oli tyytyväinen omaan juoksuunsa ja harmitteli Rantasen virhettä.

– Valitettavaa, että näin pääsi tällä kertaa käymään, etten ollut tällä kertaa mukana kultataistelussa. Itsellä oli aika helppoa ja tuntui hyvältä, kun sitä ihan viimeistä puristusta ei tällä kertaa joutunut ottamaan. Minulla oli hyvä juoksu. Merjan puolesta olen surullinen, aika kamala tilanne hänelle varmasti. Mutta tämä kuuluu suunnistukseen ja virheitä sattuu. Tästä jäi sopivasti nälkää ensi vuoden kotikisoihin, kertoi Kauppi Ylelle oman suorituksensa jälkeen.

Suunnistuksen MM-kisat, viesti

Sveitsi, Lausanne 21.7.2012

Naiset:

1) SUI 1.44.54 (Ines Brodmann, Judith Wyder, Simone Niggli-Luder)
2) SWE 1.47.18 (Annika Billstam, Helena Jansson, Tove Alexandersson)
3) NOR 1.48.11 (Silje Ekroll Jahren, Mari Fasting, Anne M. Hausken Nordberg)
4) RUS 1.48.38
5) FIN 1.51.41 (Venla Niemi, Merja Rantanen, Minna Kauppi)
6) DEN 1.52.21.

>> Live-tulokset

>> GPS-seuranta

>> Naisten viestirata

- Hevoskuuri -YLE Urheilu - Suomen Suunnistusliitto

ulvang banneri