Tshekille yllätysviestimestaruus – Suomi surkealle 15 sijalle

Tshekki mmviestikulta Jan Prochazka intro sslJan Prochazka ratkaisi maansa ensimmäisen viestimaailmanmestaruuden Tshekille hurjan lopputaistelun jälkeen.


Tshekki mmviestikulta Jan Prochazka sslTshekin Jan Prochazka juhlii. Taustalla maaliin tulossa Norjan Lundanes ja Ruotsin Holmberg. Kuva: Hanna Vehviläinen/Suomen Suunnistusliitto Jan Prochazka ratkaisi maansa ensimmäisen viestimaailmanmestaruuden Tshekille hurjan lopputaistelun jälkeen. Norja ja Olav Lundanes joutui tyytymään hopeaan kuusi sekuntia hitaampana, Ruotsin Anders Holmberg tuli maaliin 11 sekuntia Tshekin jälkeen ja otti maalleen pronssimitalit. Suomen sijoitus on kaikkien aikojen huonoin.

Suomen miesten viestiurakka päättyi pettymykseen. MM-viestin ensikertalaiset Tuomas Tervo, Hannu Airila ja Fredric Portin jäivät 15. sijalle, mikä oli suomalaismiesten historian huonoin tulos. Kolmikko jäi voittoajasta yli kymmenen minuutin päähän. Suomen joukkueeseen tehtiin viime hetkellä muutoksia Pasi Ikosen sairastuttua ja saatua kuumeen yön aikana. Näin Tuomas Tervo nostettiin joukkueeseen ja aloittajaksi ja Hannu Airila siirrettiin toiselle osuudelle.

Kamppailu voitosta oli hurja Tshekin, Norjan ja Ruotsin välillä. Norjan Olav Lundanes otti kärjessä lähteneet Tshekin Prochazkan ja Ruotsin Holmbergin kiinni viestin pisimmällä välillä seitsemännelle rastille. Samalla välillä yhtä aikaa Lundanesin kanssa osuudelle lähtenyt Matthias Merz menetti lopullisesti pelin kultakamppailusta tehtyään huonon reitinvalinnan ja virheen. Pitkän matkan tavoin Merz sortui liian kiertäviin reitinvalintoihin ja näin isäntämaa Sveitsi joutui tyytymään ikävimpään neljänteen sijaan. Viides oli Ranska ja kuudes Tanska.

Seitsemännen rastin jälkeen Norjan Lundanesilla oli kahteen otteeseen eri hajonnat kuin Prochazkalla ja Holmbergilla, mutta eroa ei näillä hajonnoilla syntynyt. Yleisörastille tultiin Kalevan Rastin Jan "Haaska" Prochazkan komennossa ja vahvana juoksijana tunnetun tshekkiläisen meno näytti todella vahvalta. Ruotsin Holmbergilla alkoi tässä vaiheessa tehdä jo tiukkaa.

Prochazka kesti Lundanesin iskun

Lundanes laittoi kaiken peliin toiseksi viimeiselle lähdettäessä, mutta Prochazka ei luovuttanut. Tshekki löysikin lipun ensimmäisenä ja tuli hurjasti juosten viimeiselle rastille ensimmäisenä ja Lundanes oli lyöty. Näin suureksi yllätykseksi Tshekki pääsikin juhlimaan villisti maansa ensimmäistä viestimaailmanmestaruutta. Norjan Lundanes oli maalissa todella pettynyt hopeaan ja kartta sai kyytiä maaliviivalla. Holmberg teki sen minkä kykeni ja ruotsalaiset eivät kauheasti harmitelleet kullan jäädessä näin lähelle.

Tshekin aloittaja Tomas Dlabaja iloitsi siitä, että kuinka kovasti vuoden 2008 kotikisoihin kovasti satsannut Tshekki oli monta kertaa ollut niin lähellä huippumenestystä MM-viestissä, vihdoin nappasi täysosuman ja MM-kultaa.

Huippujuoksun toisella osuudella tehnyt Tshekin Jan Sedivy teki tasapainoisen juoksun ja päästi Jan Prochazkan elämänsä paikassa ankkuriosuudelle.

– Minulta oli hyvä ja kontrolloitu juoksu. Vaikka näin koko ajan muita juoksijoita, niin minulla oli suoritus koko ajan hyvin omissa käsissä. Minulla oli myös täysi luottamus Janiin ankkuriosuudella ja luotin häneen täysin, iloinen Sedivy kertoi kisahaastattelussa.

Tshekin ankkuri Jan Prochazka uskoi koko ajan mahdollisuuksiinsa ankkuriosuudella.

– Tiesin tilanteen, että ratkaisu mitaleista käytäisiin meidän kolmen välillä. Toiseksi viimeiselle lähdettäessä Lundanes laittoi kaikki peliin, mutta pystyin seuraamaan. Ennen rastia Lundanes joutui hidastamaan ja huomasin lipun ensin. Sitten laitoin vain kaikki peliin kohti viimeistä rastia. Tämä tuntuu aivan uskomattomalta. Vihdoinkin sain mitalin MM-kisoissa ja vielä kultaisen, iloitsi Prochazka haastattelussa.

Avausosuus meni Sveitsin Fabian Hertnerin komennossa ja hän pääsi pienelle karkumatkalle. Lähimpänä häntä seurasivat Bulgarian Kiril Nikolov ja Ruotsin Jonas Leandersson. Suomen Tuomas Tervo vaihtoi 13:na 1.34 Sveitsin perässä.

Toisella osuudella todella vahvat juoksut tehneet Tshekin Jan Sedivy ja Ruotsin Peter Öberg nostivat maansa kärkeen viimeisessä vaihdossa. Sveitsin Matthias Müller oli jäänyt 37 sekuntia ja kovan juoksun tehnyt ja norjalaiset kultakamppailuun nostanut Carl Waaler Kaas 40 sekuntia. Ranskan Thierry Gueorgiou ei ollut aivan parhaassa iskussa jalkavaivojen jälkeen ja hän joutui taipumaan Tshekille 1.01. Suomen Hannu Airila teki heti virheen kakkosrastilla ja yksin juostessa ero kärkeen kasvoi selvästi. Vaihdossa Airila oli 10:s 5.23 Tshekkiä perässä.

Ankkuriosuudella Fredric Portinille tuli useita virheitä alusta lähtien ja näin tyly 15. sija oli tosiasia suomalaismiehille.

Pettyneitä suomalaismiehiä

Suomen miehet olivat luonnollisesti varsin pettyneitä penkin alle menneen viestin jälkeen.

- Ei se ollut niin hyvä veto. Puolessa välissä tuli puolen minuutin virhe ja silloin jäin letkasta. Lopussa tuli vielä noin 30 sekunnin virhe, kertasi aloittaja Tuomas Tervo suoritustaan Suunnistusliiton tiedotteessa.

- Jos torstaina olisi kysytty, että lähdetkö juoksemaan viestiä, niin olisin kieltäytynyt. Mutta näköjään tämän ikäinenkin vielä palautuu eikä pitkä matka tuntunut jaloissa, näissä kisoissa jo viidennen starttinsa juossut Tervo kertoi.

Tervo lähetti matkaan Hannu Airilan, joka teki heti alussa virheen.

- En saanut siinä kasvillisuudesta selvää ja jouduin hakemaan rasti. Oli aika yksinäistä mennä, niin en tiedä yhtään millä vauhdilla etenin. Olin varautunut fyysiseen rypistykseen ja joukossa suunnistamiseen, mutta sitä ei nyt tullut, Airila kertasi.

Ensimmäisen lenkin loppupäässä Airila sai Latvian näkyviin ja tiesi, että se täytyy saada kiinni, jotta Fredric Portin pääsi ankkuriosuudelle yhdessä kaksinkertaisen mitalistin Edgars Bertuksin kanssa. Airila toikin Suomen vaihtoon kymmenentenä.

Fredric Portin210712 sslFredric Portinin ankkurisosuus ei mennyt nappiin. Kuva: Hanna Vehviläinen/Suomen SuunnistusliittoPäivä ei kuitenkaan ollut Portinin. Hän teki kakkosrastille ison virheen eikä sen jälkeen toiminut ei juoksu eikä suunnistus. Hän toi Suomen maaliin lopulta sijalla 15.

- Hävettää tällainen suoritus. Kun annetaan mahdollisuus eikä mikään sitten toiminut, harmitteli Portin.

- Lähdin hyvillä mielin matkaan ja ajattelin tehdä hyvän juoksun, mutta sitä ei tänään tullut.

Kisan voittajasta Tshekistä Portin oli mielissään.

- En olisi uskonut, että Tshekki voittaa. Todella hyvä, että tulee uusia maita kärkeen. Se on hyvä asia urheilulle, että taso nousee myös Pohjoismaiden ulkopuolella, Portin kommentoi.

Tulokset miesten MM-viesti 21.7.2012

1. Tshekki 1.40.00
2. Norja + 0.06
3. Ruotsi + 0.11
4. Sveitsi + 1.21
5. Ranska + 2.56
6. Tanska + 3.08
---
15. Suomi +10.09

>> Miesten Live-tulokset

>> GPS-seuranta

- Hevoskuuri -Suomen Suunnistusliitto

ulvang banneri