Juha Taini: MM-kisoissa useita kympin suorituksia

JuhaTaini intro241111Suomen saaliiksi hetki sitten päättyneissä suunnistuksen MM-kisoissa Sveitsissä jäi kaksi mitalia, Minna Kaupin tuomat kulta- ja hopeamitalit. Hevoskuuri kyseli Suomen päävalmentaja Juha Tainilta arviota suomalaisten suorituksista henkilökohtaisilta matkoilta.

JuhaTaini241111Juha Taini. Kuva: Hevoskuuri.fiSuomen saaliiksi hetki sitten päättyneissä suunnistuksen MM-kisoissa Sveitsissä jäi kaksi mitalia, Minna Kaupin tuomat kulta- ja hopeamitalit. Hevoskuuri kyseli Suomen päävalmentaja Juha Tainilta arviota suomalaisten suorituksista henkilökohtaisilta matkoilta. MM-kisat päättäneet viestit hieman laskivat Suomen kokonaisarvosanaa kisoista, mutta minimimitalitavoitteeseen kuitenkin päästiin ja henkilökohtaisilla matkoilla nähtiin useita erinomaisia suorituksia Kaupin tuomien mitalien lisäksi.

Naisilla vahvoja kympin suorituksia

Päävalmentaja Tainia miellytti erityisesti naisten kokonaispanos mitalien lisäksi, erinomaisia suorituksia tehtiin kisoissa useita.

– Etukäteen ajateltiin ja odotettiin menestystä juuri naisilta ja kyllä nämä oli huippuonnistuneet ja kympin kisat meidän naisilta, päävalmentaja Taini sanoo ja jatkaa.

– Maastomatkoilla jokainen nainen oli kymppisakissa ja se oli erittäin varmaa ja hyvää tekemistä kaikilta naisilta. Joukkueena olimme näillä matkoilla kisojen paras naismaajoukkue ja ainakin toistaiseksi menimme Ruotsin ohitse, joka hallitsi viime vuoden kisoja, Taini kehuu naisten kokonaispanosta.

Varsinkin joukkueen nuorten naisten saavutukset saavat Tainilta suitsutusta.

VenlaNiemi140712 sslVenla Niemi on noussut maailman kärkinaisten joukkoon. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen Suunnistusliitto– Nuoret naisten suoritukset ilahduttavat. Venla Niemi ja Saila Kiinni suoriutuivat kerrassaan erinomaisesti päästessään kymppisakkiin ja Niemi vielä kahdesti. Varsinkin hänen sprinttisuoritus oli hurja ja siinä ei mitalikaan jäänyt hirveän kauaksi. Kaikesta näkee, että hän on tosissaan paneutunut ja keskittynyt sprinttiin. Ja myös Marika Teinin 14. sija sprintissä oli varsin hyvä rikkonaisen kesäkuun jälkeen, Taini kehuu joukkueen nuorimpien naisten suorituksia.

Myös kokeneempien naisten Minna Kaupin ja Merja Rantasen suoritukset maastomatkoilla lämmittävät Tainin mieltä.

– Minnalta oli rautainen suoritus keskimatkalla ja hän lähti siihen kilpailuun todella nälkäisenä. Pitkälle matkalle hän ei pystynyt latautumaan ihan samalla tavalla keskimatkan menestyksen ja pyörityksen jälkeen eikä hän ollut ihan vielä täysin palautunutkaan siitä kilpailusta. Näin aivan samaa taistelutahtoa hän ei pitkälle matkalle löytänyt. Ja vastaavasti Simone (Niggli-Luder) lähti siihen kilpailuun todella nälkäisenä keskimatkan epäonnistumisen jälkeen ja teki kuudella ensimmäisellä rastivälillä pohja-ajat, Taini analysoi lyhyesti Kaupin mitalisuorituksia ja jatkoi.

– Merja Rantanen sairasteli katsastusten aikaan, ja hänelle annettiin mahdollisuus juosta maastomatkat ilman näyttöjä tällä kertaa. Hän suoriutui niissä kuitenkin erinomaisesti ja osoitti olevansa Suomen toiseksi paras nainen maastomatkoilla. Suoritusten arvoa nostaa vielä se, että hänellä ei ollut maastokokemusta laisinkaan kisoihin tultaessa ja pääsi tutustumaan kisojen tyyppimaastoihin vasta juuri ennen MM-kisojen alkua, jouduttuaan jättämään juhannuksen maailmancupit ja katsastukset väliin sairastelun takia, Taini nostaa hattua Merja Rantasen suorituksille keski- ja pitkällä matkalla.

Tainin mielestä menestys ja joukkueen sisäinen kilpailu ruokkii menestystä myös jatkossa.

– Nyt meillä on Minnan lisäksi monta naista nousemassa mukaan mitalitaistoon. Siinä saavat Merja ja Anni-Maija Finckekin jatkossa taistella tosissaan kisapaikoistaan. Tämä kova sisäinen kilpailu on vain hyvästä ja potkii naisia entisestään eteenpäin, kun on tehtävä tosissaan töitä päästäkseen joukkueeseen mukaan, Taini iloitsee naisten joukkueen nykytilanteesta.

Kokeneet miehet pettivät – uudet nousivat esille

Juha Taini myöntää suoraan, että miesten suoritukset MM-kisoissa jäivät harmittamaan, varsinkin kokeneempien suunnistajien osalta, sillä myös hyviä suorituksia nähtiin uusien kasvojen tekeminä.

– En ole mihinkään muuhun niin pettynyt, kuin meidän kokeneempien miesten suorituksiin. Kaikilla kokeneimmilla miehillä on ollut jotain murhetta tämän kauden aikana. Suurimmalla osalla on ollut erilaisia terveysongelmia ja osalla myös ongelmia valmistautumisen kanssa. Nythän kävi niin, että miesten A-maajoukkueesta MM-kisoihin pääsi vain Pasi Ikonen, kun Tero Föhr ja Topi Anjala eivät päässeet mukaan. Ja myös B-maajoukkueen miehistä oli poissa kisoissa sen verran kavereita, että nyt miesten maajoukkueesta näissä MM-kisoissa oli enemmän miehiä poissa kuin kisoissa mukana, Taini kuvaa miesten tämän hetken tilannetta ja jatkaa.

– Nyt tämä tilanne kuitenkin tiedostetaan ja tiedetään syitä taustalla ja yritetään korjata tilanne ensi kaudelle.

tuomo makela140712 sslTuomo Mäkelä teki loistosuorituksen sprintissä. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen SuunnistusliittoMutta myös miesten puolellakin nähtiin niitä hyviäkin suorituksia MM-kisoissa.

– Tässä tilanteessa uudet naamat pääsivät esille. Kyllä Tuomo Mäkelän, Hannu Airilan ja Fredric Portinin suoritukset henkilökohtaisilla matkoilla olivat kaikki kympin suorituksia. Kyllä ne olivat kovia onnistumisia ja kovia suorituksia heidän etukäteen ennen kisoja ajateltuun tasoon nähden. Esimerkiksi monet ihmettelivät ennen kisoja, että kuinka Tuomo Mäkelä juoksee sprinttiä Suomen joukkueessa. No eivät ihmettele enää. Kyllä se hänen vapunpäivän katsastusvoitto Turussa antoi jo viitteitä näin hyvästä suorituksesta, Taini nosti esille kisoissa onnistuneet suomalaismiehet henkilökohtaisilla matkoilla.

Kilpailua riittää siis miestenkin puolella, vaikkei vielä ihan samalla tasolla kuin naisissa.

– Hyvä, että uusia naamoja ja haastajia pääsi näissä kisoissa esille. Ensi vuotta ja Vuokattia ajatellen he voivat tästä haastaa entisestään meidän kokeneempia miehiä ja näin miehiinkin saadaan sopivaa kilpailua aikaiseksi, kun nuoret haastavat kokeneet sotaratsut. Mutta kyllä tasoa on vielä ensi kauteen nostettava. Kun naiset ovat tällä hetkellä mitalitasoa, niin miehet taistelevat niistä Top10-sijoituksista, Taini näkee kilpailutilannetta myös miesten puolella ja jatkaa.

Suomen päävalmentaja näkee yhden selkeän kehityskohteen ennen Vuokatin MM-kisoja.

– Töitä on kuitenkin tehtävä ja paljon, jotta päästäisiin naisten tasolle. Varsinkin fyysisellä puolella riittää tekemistä, jotta päästäisiin taistelemaan tosissaan mitaleista. Tällä hetkellä miehet jäävät fyysisesti liikaa ja näin mitalisijat ovat karanneet muille, Taini kehottaa suomalaismiehiä fysiikkansa kehittämiseen ennen Vuokatin MM-kotikisoja.

- Tero Viljanen

ulvang banneri