Alexandersson ja Lundanes kärjessä O-ringenin takaa-ajoon

Alexandersson on kilpaillut jo kolme viikkoa putkeen. Thierry Gueorgiou johti rastiviikkoa, mutta joutui keskeyttämään torstaina.

Maailman suurin suunnistusviikko O-ringen on kääntynyt jo loppua kohden Ruotsin Halmstadissa. Rastiviikko on onnistunut jälleen houkuttelemaan maailman suunnistuskerman paikalle, vaikka kilpailu alkoikin huippujen osalta vain kaksi päivää MM-viestin jälkeen.

Miesten puolella jännitys laukesi torstain osakilpailussa kun Thierry Gueorgiou joutui keskeyttämään rastiviikon jalkavamman vuoksi. Ranskalainen loukkaantui jo toukokuussa, mutta kuntoutui MM-kisoihin. Nyt vaiva alkoi tuntua uudestaan, ja näin Kalevan Rastia edustava Gueorgiou hyppäsi sivuun viikolta.

Gueorgioulla ja Norjan Olav Lundanesilla oli kova kamppailu rastiviikon voitosta vielä kolmen osakilpailun jälkeen, mutta nyt Haldenia edustava pitkän matkan hallitseva maailmanmestari johtaa rastiviikkoa lähes viiden minuutin erolla OK Ravinenin Gustav Bergmaniin. Näin ollen Lundanes saa tehdä megavirheitä hävitäkseen rastiviikon. Tanskalainen Sören Bobach on kokonaiskisan kolmantena.

Miesten sarjan suomalaisista parhaiten ennen takaa-ajoa on sijoittunut Johan Bäckman sijalla 20. Einari Heinaro on 36. ja Topi Penttinen 54. Paras suomalaisseuran edustaja on Gueorgioun keskeytyksen jälkeen Deltan virolaisvahvistus Lauri Sild.

Jo heinäkuun alussa lähes yhtämittaisen kilpailu-urakkansa nuorten MM-kilpailuista aloittanut Tove Alexandersson jaksaa edelleen painaa, vaikka rastiviikon ja junnu-MM-kisojen väliin on mahtunut myös aikuisten MM-kilpailut. 20-vuotias Stora Tunan suunnistaja johtaa rastiviikkoa ennen takaa-ajoa puolentoista minuutin marginaalilla Venäjän Tanja Ryabkinaan. Helena Jansson on kisan kolmantena kaksi ja puoli minuuttia kärjen takana. Naisten kilpailu on siis tällä kertaa jännittävämpi kuin miesten vastaava. Naisissa erot olivat kolmen osakilpailun jälkeen vieläkin pienemmät, mutta Alexanderssonin varma juoksu torstain pitkällä matkalla repi eroja kärkiporukassa.

Ainoa naisten eliittissä juokseva suomalainen on Kalevan Rastin Mari Väänänen, joka on sijalla 26.

Närhi voitossa kiinni tyttöjen eliitissä

Nuorten eliittisarjoissa suomalaisilla on vahva edustus. Varsinkin tyttöjen puolella tilanne näyttää hyvältä ennen perjantain takaa-ajoa. Deltan Anna Närhi on toipunut penkin alle menneistä nuorten MM-kisoista ja taistelee nyt D20-eliittisarjan voitosta. Närhi lähtee takaa-ajoon toisena vain 20 sekuntia Sävedalenin Amilia Björklundin perään. Samassa sarjassa Anttolan Urheilijoiden Henna-Riikka Haikonen on kuudentena ja Angelniemen Ankkurin Sanni Kivelä seitsemäntenä. Pitkän matkan nuorten maailmanmestari Kirsi Nurmi on hieman yllättäen vasta viidenneksi parhaana suomalaisena sijalla 18.

Myös 18-vuotiaiden poikien sarjassa pullat ovat suomalaisittain hyvin uunissa ennen takaa-ajoa. Angelniemen Miika Kirmula on kokonaiskisan neljäntenä ja kymmenen joukkoon mahtuvat myös Kangasalan Kristian Kannus ja MS Parman Arto Talvinen.

Kaiken kaikkiaan tämänvuotisella Oringenilla kilpailee lähes 14000 suunnistajaa, joista suomalaisia on noin 400.

Oringen-kisasivut

ulvang banneri