Ryabkina ohitti Alexanderssonin O-Ringenin takaa-ajossa

Pitkä reitinvalintaväli ratkaisi naisten kisan. Miehissä Olav Lundanesilla ei ollut vaikeuksia pitää muita takanaan.

Nuori Tove Alexandersson ei pystynyt pitämään kokenutta Venäjän Tanja Ryabkinaa takanaan O-Ringenin viimeisessä osakilpailussa Halmstadissa. Hellasin Ryabkina otti Alexanderssonin kiinni hieman ennen radan puoliväliä ja sai Alexanderssonin pikkupummin ansiosta revittyä parikymmenen sekunnin kaulan. Lopullinen ratkaisu nähtiin pitkällä rastivälillä, missä Ryabkinan vasen reitinvalinta oli huomattavasti nopeampi. Alexandersson valitsi hitaamman reitinvalinnan ja toteutti valinnan vielä heikosti, jolloin rastivälin päätteeksi kahdenkymmenen sekunnin ero oli venähtänyt lähes neljään minuuttiin. Lopulta Ryabkina hoiti Oringenin kokonaiskilpailun voiton helposti neljän minuutin marginaalilla.

-Tämä rata sopi minulle erittäin hyvin. Oli paljon pahoja rasteja, mutta en pummannut suuremmalti, Ryabkina kertoi Oringen.se-kisasivustolla. Ennen viimeistä päivää Ryabkina ei uskonut voittavansa, sillä hänen mukaansa Alexanderssonin suoritukset ovat tällä viikolla ja koko kaudella olleet erittäin vakuuttavia.

Alexandersson piti kuitenkin kakkospaikan loppuun asti hitaasta reitinvalinnasta huolimatta. Helena Jansson lähti vain kaksi ja puoli minuuttia kärjen perään matkaan, mutta suurehko pummi radan alkupuolella pudotti hänet kauas voittotaistosta ja lopulta hänellä oli täysi työ taistella kolmannesta sijasta tanskalaisia Maja Almia ja Ida Bobachia vastaan. Ruotsalainen kuitenkin onnistui pitämään juutit takanaan ja juoksi maaliin kolmantena.

Naisten sarjan suurin romahtaja oli Annika Billstam, joka olisi vielä teoriassa voinut taistella jopa kokonaiskisan voitosta. Yhteensä yli kymmenen minuuttia kahdella rastilla pummannut Billstam tippui neljänneltä sijalta kauas kärjestä. Ryhtiliike loppuradalla korjasi Billstamin loppusijan seitsemänneksi.

Naisten eliittisarjan ainoa suomalaisedustaja Mari Väänänen oli rastiviikon lopputuloksissa 27.

Miesten sarjassa Olav Lundanesilla ei ollut pienintäkään ongelmaa pitää muita takanaan. Norjalainen lähti takaa-ajoon viiden minuutin johtoasemassa ja säilytti saman eron maaliin asti. OK Ravinenin Gustav Bergman piti kakkossijan niinikään helposti. Kolmannesta sijasta tuli tiukempi kamppailu Sören Bobachin, Filip Dahlgrenin ja keväisestä loukkaantumisesta toipuneen Olle Boströmin välillä. Lopulta tanskalainen Bobach piti ruotsalaiset takanaan ja säilytti neljän päivän aikana hankkimansa kolmannen sijan.

Miesten eliitissä paras suomalainen oli Malungin Johan Bäckman, joka nosti viimeisenä päivänä kaksi sijaa sijoittuen lopulta kahdeksanneksitoista. Einari Heinaro juoksi sijalle 39. ja Topi Penttinen oli rastiviikon 47.

Anna Närhi rastiviikon kakkoseksi

Nuorten sarjassa suomalaisvoittoon oli mahdollisuudet 20-vuotiaiden tyttöjen eliittisarjassa, mutta Anna Närhi ei pystynyt haastamaan Sävedalenin Amilia Björklundia. Närhi juoksi kuitekin hienolle kakkostilalle kolme minuuttia voittajalle hävinneenä. Henna-Riikka Haikonen ja Sanni Kivelä nostivat takaa-ajossa yhden sijan kumpainenkin päätyien sijoille viisi ja kuusi. Samanikäisten poikien eliittisarjassa Rajamäen Rykmentin Miika Suominen vastasi parhaasta suomalaisesityksestä juoksemalla seitsemänneksi.

Angelniemen Ankkurin Miika Kirmula juoksi myös koko viikon kärjen tuntumassa 18-vuotiaiden eliittisarjassa päätyen neljännelle sijalle, kuutisen minuuttia tanskalaiselle Thor Nörskoville hävinneenä.

Yhteensä suomalaissuunnistajat metsästivät rastiviikolta seitsemän sarjavoittoa, joista merkittävimpinä voidaan pitää Topi Raitasen, Miika Hernelahden ja Mari Väisäsen voittoja. 16-vuotiaiden sarjassa Tuusulan Voima-Veikkojen Raitanen nosti itsensä kakkossijalta voittoon viimeisessä osakilpailussa. Kaikkiaan sarjassa kilpaili yli 200 suunnistajaa. Myös kolmevitosten voittajan Miika Hernelahden suoritus on merkillepantavaa, jäiväthän Kalevan Rastin miehen taakse muun muassa takavuosien maajoukkuemiehet Kalle Dalin ja Tobias Noborn. Mari Väisänen vei nimiinsä 35-vuotiaiden naisten sarjan.

Halmstadin rastiviikko on saatu bankettia ja kotimatkaa vaille päätökseen. Ensi vuonna kilpailu järjestetään Pohjois-Ruotsissa Bodenissa lähellä Luulajaa. Matkaa Suomen Torniosta kisapaikalle kertyy ainoastaan 130 kilometriä, joten kilpailu saattaa houkutella myös uusia suomalaisia maailman suurimmalle rastiviikolle. Toisaalta Helsingistä katsottuna tämänvuotinen Halmstadin kisapaikka on lähestulkoon yhtä kaukana kuin ensi vuoden Boden, joten näkökulmasta riippuen ensi vuonnakin saa matkustaa pitkään päästäkseen O-Ringenille.

Oringen.se-kisasivut, jossa tulokset ja linkki pääsarjojen GPS-seurantaan takaa-ajokilpailusta.

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri