Maailmanmestari Rastipäivillä

KirsiNurmi080712 arvolaNuoret esillä Merenkurkun rastipäivillä 2.-4.8. Maailmanmestari naisten haastajana. Kuusi uutta takaa-ajosarjaa finaalissa.

KirsiNurmi080712 arvolaTuore nuorten maailmanmestari Kirsi Nurmi on mukana Merenkurkun Rastipäivillä. Kuva: Raimo ArvolaNuorten maailmanmestari Kirsi Nurmi saa katseet kääntymään torstaina Maalahdessa alkavilla Merenkurkun Rastipäivillä. Vaasalaistyttö debytoi naisten sarjassa ja kamppailussa Kuninkaan Sormuksesta, joka jatkuu Mustasaaren rajalla Bölessä perjantaina. Finaali käydään lauantaina Vöyrin Kärklaxissa, jossa nuorillakin on takaa-ajolähtö ohjelmassa.

– On tosi hauskaa päästä vaihteeksi kilpailemaan kotimaastoissa. Odotan innolla kavereiden tapaamista – ja puhtaita suunnistussuorituksia, sanoo 20-vuotias gerbyläinen Kirsi Nurmi.

Hän palasi kaksi viikkoa sitten nuorten MM-kilpailuista Slovakiasta pitkän matkan kultamitalistina.

– Olen todella ylpeä, kaiken panostuksen jälkeen. Mitali oli tavoitteena, mutta mestaruus oli minullekin yllätys, kertoo Kirsi, joka ensi viikolla debytoi naisten maajoukkueessa Itävallan Euromeetingissä.

Kahden urheilulukiovuoden jälkeen hän pyrkii pitämään välivuoden – jatkaen urheilupanostusta.

– Seuraava tavoite on naisten MM-joukkue. Sitä pidän ihan realistisena kahden vuoden sisällä.

Maajoukkuenainen Ruotsista suosikkina

Ensikertalaisena naisten pääsarjassa Merenkurkun Rastipäivillä Kirsi Nurmen rima on korkealla.

– Tähtään tietysti voittoon ja tästä tulee hauskaa. Toivottavasti ratamestarit ovat onnistuneet.

Nimekkäin osanottaja on Ruotsin B-maajoukkueen Josefine Engström, joka talvella voitti hiihtosuunnistuksen maailmancupin. Kokenein on Salla Fagerudd, Venlojen viestin kakkonen Paimion Rastin joukkueessa. Saman seuran närpiöläinen Saara Norrgrann on Rastipäivien kaksinkertainen voittaja. Nuorta intoa edustavat myös 19-vuotiaat Sanni Kivelä, Angelniemen Ankkuri, joka juuri voitti osakilpailun Ruotsin rastiviikolla, ja IF Femmanin Victoria Höstman.

Femmanin miehet jättävät tällä kertaa finaalin väliin, toimien toimitsijoina tutussa – ja nautittavassa – Kärklaxin maastossa. Mathias Hall, 24 vuotta, on ensimmäistä kertaa pääratamestarina.

– Mielenkiintoinen ja hauska tehtävä. Pääsarjojen radat laatii helposti. Sen jälkeen on haasteellista luoda vaihtelevia, sopivanpituisia ja -tasoisia ratoja nuorimmille ja vanhimmille, sanoo Mathias Hall.

Miesten sarjassa hän uskoo kokeneiden pohjalaisten vievän kiertopalkinnon ja kärkisijat.

– Kim Fagerudd on selkeä suosikki, kintereillään Petri Saari, Mikko Hölsö ja Tuomo Istolahti.

Luotolainen MM-osanottaja Fagerudd voitti Rastipäivät kaksi vuotta sitten ja voi uusia tittelinsä, kun viime vuoden ykkönen Mikko Patana ei työesteiden takia osallistu. Oma suolansa tuo nuorten maajoukkuemies Toni Saari, 20, joka haastaa kokeneen kaartin, mukaanlukien isä-Petrin, 39. Kärkikahinoihin mielii myös vuoden 2008 Jukolan viestin voittaja Janne Heikka Deltasta.

D16-sarjalaiset innolla takaa-ajoon

Lauantain finaali tarjoaa ensimmäistä kertaa myös takaa-ajolähtöä 16-20-vuotiaille. Suurin näistä sarjoista on D16, johon kolme tuoretta SM-mitalistia osallistuu: IF Femmanin sprinttimestari Alexandra Enlund, IK Kronanin erikoispitkän matkan kultamitalisti Ellen Myrskog ja Hanne Manderbacka, Vaasan Suunnistajat, joka nappasi pronssin sprintistä.

Yhteensä yli 500 suunnistajaa ikähaitarilla 5–85 vuotta on ilmoittautuneet kilpailuihin, jotka käydään Maalahden Björnholmenissa, Bölen metsissä Vaasan ja Mustasaaren rajalla sekä Vöyrin Kärklaxissa. Paikan päällä voi ilmoittautua 3 ja 5 kilometrin kuntoradoille sekä nuorempien rastiralliin, jonka kaikki osanottajat palkitaan.

Tervetuloa nauttimaan suunnistuselämyksistä!

MERENKURKUN RASTIPÄIVÄT 2012 Lähtöajat, kilpailupaikat ja opastus:

Torstaina 2.8. 18.00-19.30 Porintie 1630, Maalahtii. E8-tie, 27 km Vaasasta etelään.

Perjantaina 3.8. 18.00-19.30 Koulutie, Sepänkylä, Mustasaari. E8-tie, 4 km Vaasasta pohjoiseen.

Lauantaina 4.8. 11.00-12.30 Kärklaxintie, Maksamaa, Vöyri. E8-tie, 30 km Vaasasta pohjoiseen.

Iltakilpailuissa kaikki ovat maalissa noin 20.30, lauantaina nuorten takaa-ajo alkaa 11.00, naisten 12.05.

>> Lisätiedot, lähtöluettelot ja tulokset: www.femman.fi/kvarken

- Malax IF, Vaasan Suunnistajat & IF Femman

ulvang banneri