Sveitsiläiset hakevat kokemusta MM-maastotyypeistä

SveitsinjuhlatMMsprintti kobachSveitsin suunnistusmaajoukkueet ovat tällä viikolla 24 urheilijan voimin tutustumassa Vuokatin MM-kisojen maastotyyppeihin. Urheilijoista vain yksi on ollut Kainuussa aiemmin, muut ovat Vuokatissa ensimmäistä kertaa.

SveitsinjuhlatMMsprintti kobachSveitsin juhlaa MM-sprintissä. Kuva: Jan KocbachSveitsin suunnistusmaajoukkueet ovat tällä viikolla 24 urheilijan voimin tutustumassa Vuokatin MM-kisojen maastotyyppeihin. Urheilijoista vain yksi on ollut Kainuussa aiemmin, muut ovat Vuokatissa ensimmäistä kertaa.

Vuokatin lisäksi sveitsiläiset ovat hyödyntäneet MM-harjoituskarttoja myös Kajaanin ja Kuhmon alueella. Sprintin erinomaisesti taitavat sveitsiläiset juoksevat yleensä leireillään aina myös sprinttiä, mutta tällä kertaa sitä ei ole ohjelmassa. Tiistai-iltaan mennessä erityisesti ensimmäinen treeni pitkän matkan tyyppimaastossa Tipasojalla oli useiden urheilijoiden mieleen ja pitkälle matkalle halukkaaksi ilmoittautui sen jälkeen moni.

- Sveitsiläiset tykkäävät nopeasta maastosta, valmentaja Vroni König-Salmi sanoo.

König-Salmi näkee maan menestykseen useita tekijöitä.

- Sveitsiläiset ovat fyysisesti tosi vahvoja, kovia juoksijoita. Monet ovat hakeneet suunnistamiseen laajaa kokemusta Pohjoismaissa. Meillä on lisäksi paljon erilaisia maastotyyppejä. Tärkeää on myös joukkueen sisäinen kilpailu harjoituksissakin. Meillä oli juuri MM-analyysi, jonka mukaan urheilijoiden mielestä vahvin puoli on, että kaikki juoksevat kaikki matkat. Naisten puolella Simone on ylivoimainen, mutta kolme muuta ovat menneet tosi paljon eteenpäin ja tulevat lähemmäksi ja lähemmäksi, König-Salmi sanoo.

Nigglin huikeaa uraa König-Salmi on seurannut läheltä. Hän ihastelee 20-kertaisen maailmanmestarin asennetta.

- Hän on 20-kertainen maailmanmestari ja MM-kisoista on pari viikkoa, mutta esimerkiksi tänään nähtiin, kuinka hän ottaa jokaisen treenin ihan tosissaan. Hänellä on uskomaton motivaatio. En usko, että hän voittaisi juoksukisassa Minnaa (Kauppi) ja Helenaa (Jansson) vastaan, ei hän fyysisesti ole ylivoimainen, König-Salmi pohtii.

Perjantaina joukkue tekee harjoituksen maailmancupin keskimatkaa ajatellen. Maan ykkösjoukkue palaa Kainuuseen maailmancupiin, jossa lienee jälleen luvassa hyvää sveitsiläismenestystä. Sen jälkeen sveitsiläisten suunnitelmissa on toinen harjoitusleiri toukokuussa.

-WOC2013

ulvang banneri