Nigglillä ja Kyburzilla riittää nälkää loppukauteenkin

simoneniggli180512 jankobachSveitsiläiset maailmanmestarit Simone Niggli ja Matthias Kyburz eivät tienneet Vuokatista juurikaan mitään ennen kuin saapuivat tuleviin MM-maisemiin leirille.

simoneniggli180512 jankobachSimone Niggli EM-kisoissa. Kuva: Jan KocbachSveitsiläiset maailmanmestarit Simone Niggli ja Matthias Kyburz eivät tienneet Vuokatista juurikaan mitään ennen kuin saapuivat tuleviin MM-maisemiin leirille. Pohjois-Suomessa olevan sijainnin lisäksi Niggli tiesi paikkakunnan hyvät maastohiihtomahdollisuudet ja hiihtoputken, mutta jo parin harjoituspäivän jälkeen kaksikon tieto oli oleellisesti lisääntynyt.

 - Tämän viikon päätavoite on tutustua MM-maastotyyppeihin. Keskimatkan maastotyyppi on kuin erämaata meille, todella vaativaa. Se ei ole meille niin tuttua. Pitkän matkan maastotyyppi sen sijaan ei ole meille niin uutta, se maasto on todella mukavaa. Tämän viikon aikana kertyneet kokemukset ja havainnot auttavat meitä valmistautumaan, sprintin maailmanmestari Matthias Kyburz sanoo.

Myös 20-kertainen maailmanmestari Simone Niggli totesi keskimatkan ja viestin maastotyypin todella vaativaksi.

- Se on ensivaikutelmani. On todella mielenkiintoista olla täällä. Vuokatin MM-kisoista tulee vaativat ja jännittävät kilpailut. Jos haluaa pärjätä kaikilla matkoilla, pitää hallita kaksi erilaista maastotyyppiä, Niggli sanoi.

Nigglin jatko vielä kysymysmerkki

Noin 700 tuntia vuodessa harjoitteleva Niggli nähdään Vuokatissa ja Kajaanissa kilpailemassa varmuudella maailmancupissa, mutta uransa jatkosta kolmen pienen lapsen äiti ei ole vielä täysin varma.

- Tosin tänään kun juoksin pitkän matkan tyyppimaastossa, se oli pelkästään "wow", joten minun täytyy ajatella jatkoani. Täytyy kysyä perheeltäni, ovatko he valmiita vielä yhteen vuoteen, Niggli sanoo.

Maailmancup sen sijaan on hänelle syyskauden tärkein tavoite.

- Kokonaiscup on minulle tärkeä. Se osoittaa, että olet parhaiden joukossa koko kauden erilaisissa maastoissa ja eri matkoilla.

Mikä on suurin ero sinun ja Minna Kaupin välillä? Kysymys saa Nigglin naurahtamaan.

- Olemme melko erilaisia ihmisiä. Ehkä Minna on enemmän fiilispohjainen juoksija, jos näin voi sanoa. Hyvässä vireessä hän on todella, todella kova. Minä olen ehkä tasaisempi. Molemmat olemme kuitenkin poikkeuksellisia, koska olemme kilpailleet erittäin kovalla tasolla niin pitkään. Ensi vuonna Minna tulee olemaan suuri suosikki kotiyleisönsä edessä. Minä koin sen tänä vuonna, olin todella motivoitunut kotikisoissani. Hän kokee sen ensi vuonna, Niggli sanoo.

Tähtiä vilisevän Sveitsin joukkueen erinomainen yhteishenki välittyy ryhmää seuratessa nopeasti ulkopuolisellekin. Vitsit lentelevät ja nauru raikaa joukkueen kokoontuessa.

- Tällainen joukkue on osaltaan ollut iso motivaatiotekijä jatkaa. Me kaikki pidämme suunnistuksesta ja haluamme keskustella siitä, mutta voimme jakaa myös muita asioita keskenämme, Niggli sanoo.

Kyburz haluaa näyttää olevansa huippu muussakin kuin sprintissä

Matthias Kyburz saa loistavan yhteishengen ja hauskuuden lisäksi jokaisessa maajoukkueen harjoituksessa kovan vastuksen joukkuetovereiltaan.

- Toisaalta se tuo myös paineita valintoja ajatellen, koska pitää onnistua, että pääsee kisoihin. Uskon kuitenkin, että se kehittää urheilijana, kun harjoitusleireilläkin on pientä kilpailua. Se on todella motivoivaa ja meillä on erittäin hauskaa yhdessä, Kyburz sanoo.
Kyburz on parhaiten tunnettu menestyksestään sprintissä, mutta hän on mielikuvaa monipuolisempi suunnistaja. Hän on maailmancupissa kolmantena, joten myös metsämatkat ovat sujuneet.

- Maailmancupissa voin näyttää, että pärjään hyvin muillakin matkoilla kuin sprintissä. MM-kisoissa haluan voittaa mitalin, mutta myös muilla matkoilla kuin sprintissä, Kyburz sanoo.

Minkälaisia muistoja sinulla on Porvoosta? Kyburz nauraa muistellessaan ensimmäistä maailmancupin voittoaan vuoden 2011 kaupunkisprintissä.

- Se oli todella hauskaa! 5 sveitsiläistä kärjessä ja minä kaikista parhaana, se oli hauskaa, Kyburz sanoo.

-WOC2013

ulvang banneri