Kringstad lopettaa Ruotsin Suunnistusliiton viestintäpäällikkönä

Suunnistuksen moninkertainen maailmanmestari Annichen Kringstad lopettaa tehtävässään Ruotsin Suunnistusliiton viestintäpäällikkönä. Syynä ovat näkemyserot siitä, kuinka lajin harrastajien määrän jyrkkä lasku saadaan jälleen käännettyä nousuun.

Suunnistuksen moninkertainen maailmanmestari Annichen Kringstad lopettaa tehtävässään Ruotsin Suunnistusliiton viestintäpäällikkönä. Syynä ovat näkemyserot siitä, kuinka lajin harrastajien määrän jyrkkä lasku saadaan jälleen käännettyä nousuun.

Annichen Kringstad hallitsii suvereeniin tyyliin 80-luvun alun naissuunnistusta voittaen kaikki mahdolliset maailmanmestaruudet, eli sekä henkilökohtaisen matkan että viestin, vuosien 1981, 1983 ja 1985 MM-kisoissa. Esimerkiksi Unkarin 1983 kisoissa Kringstad voitti hurjalla 7.33 minuutin erolla ennen maannaistaan Marita Skogumia.

Nykyisessä tehtävässään Ruotsin Suunnistusliiton viestintäpäällikkönä hän ehti toimia 1,5 vuotta. Sitä ennen hän oli myös valmentajan roolissa liiton palveluksessa. Nyt hän on kuitenkin päättänyt lopettaa viestintäpäällikön tehtävässään. Kringstadin mukaan päällimmäinen syy on se, että hänellä ja ruotsalaisella "suunnistusliikkeellä" on erilaiset näkemykset siitä, kuinka Ruotsissa jo usean vuoden ajan tapahtunut harrastajien määrän selvä väheneminen saadaan jälleen käännettyä nousuun.

– Minun päätökseeni on monta syytä. Tehtäväni on tuoda suunnistusta esille ja tunnetuksi. Nyt kun myös hiihtosuunnistus tuli liiton ohjelmaan mukaan, on tehtävästä tullut työ, joka vaatii 365 päivän intensiivisen panostuksen vuodessa. Tämä tarkoittaa "hyökkäävää" myyntityötä ja käytettävissä olemista vuoden jokaisena päivänä, ja se ei sovi minun elämääni juuri tällä hetkellä, Kringstad perustelee päätöstään Skogsportille ja jatkaa.

– Suunnistus on menettänyt harrastajia jo monta vuotta ja seon tosi iso ongelma. Mutta sen toimintasuunnitelman, jonka teimme kasvattamaan suunnistuksen näkyvyyttä, ei saanut kannatusta suunnistusliikkeessä. Myös liiton hallituksessa oli eriäviä näkemyksiä ja haluja. Tämä on aika suuri osasyy siihen, että olen nyt päättänyt lopettaa. Minä näen, että suunnistusliikkeen pääfokus on varsin sisäänpäin kääntynyt. Meillä on eri käsitykset siitä, kuinka lajin kehityksen tulisi tapahtua, Kringstad sanoo.

Ruotsin Suunnistusliitossa ollaan luonnollisesti harmissaan Kringstadin lopettamispäätöksestä.

– Tämä on varsin ikävää ruotsalaiselle suunnistukselle, että Annichen lopettaa tehtävässään. Hän on tehnyt paljon siinä lyhyessä ajassa, mitä hän on ollut toimessa. Samanaikaisesti on myös niin, ettei ideaalinen suunnistusliike ja liitto aina voi tai ei halua mennä niin pitkälle, kuin jotkut haluavat, kommentoi Ruotsin Suunnistusliiton puheenjohtaja Lena Larsson Kringstadin päätöstä.

Annichen Kringstad jatkaa tehtävässään syyskuun puoliväliin saakka ja tämä päätös on saanut jo pienimuotoista kohua aikaiseksi naapurimaassamme.

Lähde: Orientering.seulvang banneri