Anders Nordberg jättää NORT:n Holmenkollenin osakilpailut väliin liian hyvän maastotuntemuksen takia

VaajTe180911Norjan Anders Nordberg on päättänyt, ettei osallistu Oslon Holmenkollenilla järjestettäviin Nordic Orienteering Tourin ja maailmancupin osakilpailuihin, koska tuntee mielestään kilpailumaastot liian hyvin. Päätöksellään Nordberg haluaa ottaa kantaa maastotuntemus-säännön noudattamiseen.

VaajTe180911Viime vuoden SM-viestissä Anders Nordbergilla ei ollut maastotuntemuksesta liikaa hyötyä ja hän pystyi ankkuroimaan Terän viestivoittoon. Kuva: Hevoskuuri.fiNorjan Anders Nordberg on päättänyt, ettei osallistu Oslon Holmenkollenilla järjestettäviin Nordic Orienteering Tourin ja maailmancupin osakilpailuihin, koska tuntee mielestään kilpailumaastot liian hyvin. Päätöksellään Nordberg haluaa ottaa kantaa maastotuntemus-säännön noudattamiseen.

Kuultuaan päätöksestä, että NORT:n Norjan osakilpailut tullaan juoksemaan Oslon Holmenkollenin ympäristössä, Anders Nordberg tuli hyvin siihen päätökseen, ettei aio kilpailuihin osallistua, koska hänellä on mielestään etulyöntiasema muihin verrattuna maastotuntemuksen myötä.
Nordberg perustelee päätöstään omantunnon kuuntelemisella ja urheilun reilun pelin kunnioittamisella.

– Tämä on maasto, jonka tunnen hyvin ja koin hyvin nopeasti, että olisi vaikeaa osallistua hyvällä omallatunnolla kilpailuun maastotuntemukseni johdosta, kirjoittaa Nordberg kotisivuillaan ja jatkaa päätöksen perusteluaan.

– Mm. maailmancupin kilpailusääntöjen Fair Play-kohdassa lukee seuraavaa: " The organiser shall bar from the competition any competitor who is so well acquainted with the terrain or the map, that the competitor would have a substantial advantage over other competitors". Minusta tama on hyvä ja tärkeä sääntö suunnistukselle. Vähän vaikeaa oli tehdä päätös Holmenkollenin osakilpailujen väliin jättämisestä, koska samalla menivät myös mahdollisuudet pärjätä maailmancupissa ilman osallistumista NORT:iin, mutta tunnen kuitenkin, että olen asian kanssa sinut ja voin hyvin elää asian suhteen.

Pettynyt säännön noudattamiseen yleisesti

Anders Nordberg on kuitenkin pettynyt siihen, kuinka tätä maastotuntemus-sääntöä nykyään kunnioitetaan, ja myös keskustelu NORT-osallistumisen ympärillä sai Nordbergin pettymään. Vaikka moni suunnistaja asuu kilpailumaaston välittömässä läheisyydessä, yhdenkään heistä osallistumista ei evätty, ei järjestäjien eikä kilpailun valvojan toimesta. Samanaikaisesti liiton suunnasta tuleva paine osallistumiselle oli suuri. Nordbergin mukaan on todella ihmeellistä, ettei valvoja tai liitto halunnut kumpikaan paneutua siihen ydinasiaan, joka oli osallistumisoikeuden ympärillä, nimittäin kuinka paljon me suunnistajat olemme harjoitelleet alueella ja kuinka hyvin me maaston tunnemme.

– Otin yhteyttä kilpailun valvojaan ja omaan liittoon ja selvitin oman tilanteeni. Pitkän keskustelun jälkeen en saanut tukea päätökselleni, ja tämä tekee minut surulliseksi, Nordberg kirjoittaa.

Nordbergin mielestä, vaikka maastotuntemus-sääntö on erittäin hyvä, niin on se hyvin pian poissa suunnistuksesta ainakin todellisuudessa. Nordbergin mielestä sääntöä olisi voinut käyttää useissa tärkeissä suunnistuskilpailuissa Norjassa, mutta harvoin sitä on kuitenkin käytetty. Nordbergin mielestä tämän vuoden NORT:n suhteen se sivuutettiin kokonaan.

Nordberg kertoo myös taustaksi omalle maastotuntemukselleen, että harjoituskiellon alkua (syyskuu 2011) edeltävän 10 kuukauden aikana hän juoksi alueella noin 40 kertaa, joista noin viisi kertaa kartan kanssa ja muutama hiihtolenkki. Nordeberg arvioi niiden seitsemän vuoden aikana, jolloin on seudulla asunut, tehneensä vähintään pari sataa harjoitusta harjoituskieltoalueella.

Tämä oli varsin suoraselkäinen päätös Anders Nordbergiltä ja tämä sama maastotuntemus-säännön noudattaminen koskettaa hyvin pitkälle myös suomalaissuunnistusta, varsinkin sprinttisuunnistuksen tultua pysyvästi suunnistuksen ohjelmaan mukaan. Norjan tavoin myös Suomessa on kuitenkin varsin harvoin suunnistajilta evätty osallistumisoikeus kilpailuun liian hyvän maastotuntemuksen johdosta, vaikka se monesti olisi ollut mahdollista tehdä.

Mitä mieltä Hevoskuurin lukijat siis ovat? Onko maastotuntemus-sääntöä noudatettu Suomessa riittävästi, vai pitäisikö siitä luopua kokonaan, kun sitä ei kuitenkaan noudateta riittävän hyvin?

>> Suunnistuksen lajisäännöt

>> NORT:n kotisivut

Lähde: Anders Nordbergin kotisivutulvang banneri