Kauppi ja Portin pitkän matkan Suomen mestaruuteen Tervakoskella

FredricPortin260812Asikkalan Raikkaan Minna Kauppi ja Paimion Rastin Fredric Portin suunnistivat pitkän matkan Suomen mestareiksi Tervakoskella.

FredricPortin260812Fredric Portin on pitkän matkan kuningas Suomessa armon vuonna 2012. Kuva: Hevoskuuri.fiAsikkalan Raikkaan Minna Kauppi ja Paimion Rastin Fredric Portin suunnistivat pitkän matkan Suomen mestareiksi Tervakoskella. Kaupille suomenmestaruudenkin voittaminen on tuttua puuhaa, mutta hienon kauden juosseelle Portinille kulta on uran ensimmäinen.
Sunnuntain finaalissa maastopohja oli lauantain karsintaa selvästi parempi, eikä heinänkään korkeus ollut yhtä korkeaa. Monipuolinen maasto tarjosi lisäksi pienipiirteisiä kalliomäkiä ja tarkkoja rastipisteitä, joten Suomen mestaruudet ratkottiin vaativassa ja arvokisojen arvoisessa maastossa. Miesten A-finaalilla oli matkaa 14,0 kilometriä ja naisilla 9,9 kilometriä.

Kauppi löysi riittävän voittovireen finaaliin

Naisten kärjessä olivat lopulta tutut nimet, sillä eilen vielä virettään hakeneet ja karsintaerissään kolmansiksi sijoittuneet Minna Kauppi, Merja Rantanen ja Venla Niemi löysivät oikean vireen finaaliin ja valloittivat tuloslistan kolme ensimmäistä sijaan. Kauppi kellotti ajan 1.10.35 ja voitti viime vuoden voittajan Merja Rantasen 58 sekunnilla. Etukäteenkin ajateltu kärkikaksikko oli omassa luokassaan, sillä pronssinainen Venla Niemi hävisi Kaupille jo 5.11. Eilinen karsintavoittaja Saila Kinni ei löytänyt aivan yhtä hyvää virettä finaaliin, mutta sijoittui kuitenkin neljänneksi. Viides oli Paimion ja Latvian Inga Dambe ja kuudes hienosti juossut Rastikarhujen Anni Heikkonen. Seitsemänneksi suunnisti jälleen paluuta tekevä Keuruun Sari Anttonen ennen tänään hieman epäonnistunutta Sofia Haajasta.

Päivän voittaja Minna Kauppi suunnisti uran neljänteen pitkän matkan Suomen mestaruuteen. Virheittä Kauppikaan ei vaativasta radasta selvinnyt, mutta kova fysiikka toi Kaupille kuitenkin kultaa.

– Oli hienoa ja vaativa maasto ja aika monta koukkua tuli juuri tämän vaativuuden johdosta. Ihan en saanut sitä keskittymistä tänäänkään käyntiin ja alussa tuli vähän joka rastille pientä koukkua. Kyllä suorituksesta varmasti viisi minuuttia olisi pois voinut ottaa. Ratamestari oli siinäkin hyvin onnistunut, että aika moneen ansaan menin, Kauppi harmitteli hieman suunnistuksen sujumattomuutta.

MinnaKauppi260812Minna Kauppi puristaa jälleen yhteen Suomen mestaruuteen. Kuva: Hevoskuuri.fi– Jaksoin kuitenkin puristaa loppuun raskaassa maastossa, vaikkei sitä parasta draivia löytynytkään. Suoritus palkittiin kuitenkin mestaruudella, Kauppi tuumi.

Hopeanainen Merja Rantanen nautti siitä, että pääsi suunnistamaan kunnon pitkän matkan kilpailua.

– Tämä oikein mahtavaa, juuri sellaista kuin pitkän matkan suunnistuksen pitää ollakin. Oli todella hienoa, Rantanen iloitsi maalissa eikä harmitellut,vaikkei kultaa pystynytkään puolustamaan.

MerjaRantanen260812Merja Rantasen puristus riitti hopeaan. Kuva: Hevoskuuri.fi– Muutamalla rastilla tuli koukkua, mutta annan ne anteeksi. Ja hyvin jaksoin juosta loppuun ja pitkällä välillä katselin, että joko tämä pian loppuu. Lähdössä oksa tökkäsi vähän toista silmää ja se hiukan haittasi, kun ei aina nähnyt kunnolla ja lopussa toinenkin silmä sai osumaa, niin sitten ei nähnyt oikein mitään, Rantanen kertasi kilpailun kulkuaan.

Myös pronssinainen Venla Niemi oli tyytyväinen juoksuunsa.

– Oli hyvä suunnistus. Alkuun aloitin tarkat välit hieman hitaammin, mutta sitten löysin sujuvuuden. Minna sai ennen pitkää 12–13 väliä kiinni ja totesin, että näin kovassa vauhdissa en pysty itse suunnistamaan. Löysin kuitenkin paremman reitin tielle, mutta tiellä Minna jätti taas minut juoksemalla, Niemi jutteli.

Portin hallitsee pitkää matkaa Suomessa

Upean kauden ja Suomen miessuunnistuksen kärkeen noussut Paimion Rastin Fredric Portin näytti kuka oli tämän vuoden pitkän matkan kiistaton kuningas Suomessa. Alkukesän katsastusvoittojen ja miesten MM-pitkän matkan parhaan suomalaissuorituksen lisäksi Portin voitti myös Suomen mestaruuden suvereeniin tyyliin. Ainoana 14,0 km:n radasta alle ihanneaikana olleen puolentoistatunnin (1.29.40) selvinnyt Portin voitti toiseksi tulleen Kalevan Rastin Simo-Pekka Fincken 1.51 erolla. Taistelu hopeasta oli tiukka, sillä kolmanneksi tullut ja vahvaa paluuta tekevä Jani Lakanen hävisi Finckelle vain 23 sekuntia. Neljäs oli kilpailun pienoinen yllättäjä ja hienosti vaativasta hämäläismaastosta suoriutunut MS Parman ja Tshekin maajoukkueen Stepan Kodeda. Viidenneksi tuli Topi Anjala ja kuudenneksi Antti Nurmonen ennen kokeneita Jarkko Huovilaa ja Petteri Muukkosta. Pienenä yksityiskohtana voidaan mainita, että Lakanen ja Huovila olivat Suomen joukkueessa juoksemassa osittain samassa maastossa maailmancupin finaalissa vuonna 1998. Silloin Lakanen sijoittui 22-vuotiaana nuorena miehenä hienosti viidenneksi Chris Terkelsenin voittamassa kilpailussa, nyt sija parani siis SM-kisoissa kaksi pykälää.

Suomen mestari Portin oli syystäkin todella iloinen sekä hyvästä juoksustaan että ensimmäisestä Suomen mestaruudestaan.

– Oli kyllä hyvä kilpailu. Tosi vähillä virheillä selvisin ja suunnistus oli hallussa koko ajan. Keskityinkin nimenomaan virheettömään suoritukseen ja siinä onnistuin. Varsinkin alun rastit piti ottaa tarkasti, kiva maasto ja hieno rata. Pitkän välin jaksoin vielä, mutta sitten oli kyllä hyvä, että sai Topista lopussa vetoapua. Tällä hetkellä olen vielä enemmän väsynyt kuin onnellinen, mutta hetken päästä on kyllä toisin, iloitsi Portin kovan suorituksen jälkeen.

– Arvostan tämän Suomen mestaruuden tosi korkealle. Kyllä NORT:kin on ihan kiva, mutta kyllä tämä pitkä matka oli se, johon MM-kisojen jälkeen tähtäsin, Portin arvosti ensimmäisen mestaruuden todella korkealle.

Pitkään oli mitalia jahdannut myös hopeamies Simo-Pekka Fincke.

– Mitali lämmittää tosi paljon. Kymmenen vuotta olen tätä jahdannut ja nyt tuli hopeaa. Erikoispitkiltäkin tuli keväällä hopeaa, mutta nyt olivat kaikki mukana. Kyllä tämä antaa itseluottamusta ja uskoa tekemiseen. Selkävaivat vaivasi pari vuotta, mutta nyt on vaivat helpottaneet ja tässä ollaan tosissaan liikkeellä. Nyt kannattaa ensi vuoteen satsata tosissaan ja kyllä Vuokatin MM-kisat kiinnostaa, iloitsi 30-vuotias Fincke, kun vuosien kova työ kantoi lopulta hedelmää.

SPFincke260812SP Fincken panostus ja kova työ palkittiin vihdoinkin uran parhaalla SM-suorituksella, SM-hopealla. Kuva: Hevoskuuri.fi– Seitsemän sakkiin oli tavoite, jotta se toisi malttia suunnistukseen. Tämä taktiikka sopii minulle parhaiten, etten yritä liikaa ja maltoin mennä suunnistuksellisesti parhaiten, selvitti Fincke taktiikkaansa, kysyttäessä miksi juuri seitsemän parhaan joukkoon.

Vahvaa paluuta jälleen Suomen huipulle tehnyt Jani Lakanen tähtää tosissaan Vuokatin MM-kotikisojen pitkälle matkalle ja pronssimitali kertoi, että hyvässä vauhdissa ollaan jo tänä vuonna Vuokattia ajatellen. Eilen Lakanen valitteli vielä hieman, etteivät lihakset toimineet kunnolla, mutta tänään sujui paremmin.

– Ei hirveän paljon jäänyt parannettavaa. Ja vähän kevyemmältä tuntui kuin eilen. Ei tämä panostus olisi mahdollista ilman perheen tukea ja siitä suuri kiitos, sekä myös tukijoille jotka tämän panostuksen vielä mahdollistavat, myös elämäntapasuunnistajana itseään pitävä päivän pronssimies jutteli.

Miesten kilpailun pienoinen yllätys oli Tshekin maajoukkueen ja MSParman Stepan Kodedan sijoittuminen neljänneksi. Kaksinkertainen nuorten maailmanmestari ja kaksinkertainen MM-kävijä teki muutamia pieniä virheitä ja huonon reitinvalinnan 8-rastille, mutta hyvä fyysinen vire toi tshekille komeasti nelossijan.
– En asettanut itselle varsinaisesti sijatavoitetta, sillä Suomessa on niin kova taso ja vaikea pärjätä heidän kotimaastoissaan. Tavoitteena olikin tehdä hyvä ja virheetön suoritus ja kun fyysisesti oli hyvä päivä, niin nyt tuli näin hyvä sijoitus, mihin olen todella tyytyväinen. Se huono reitinvalinta 8-rastille oli isoin virheeni, jutteli tyytyväinen Kodeda maalissa.

Nuorten mitalistit kertovat kommentteja omassa jutussaan.

>> Tulokset

>> Kisasivut

>> My-O analyysi

- Tero Viljanen

PS! Alla pieni loppukevennys:

Hevoskuuritoimitus smkisatHevoskuurin toimittaja ja kilpailun tiedottaja 2,0 tuntia kilpailun päättymisen jälkeen kilpailukeskuksessa. Kuva: SM-kisajärjestäjätulvang banneri