Kirsi Nurmi: Maailmanmestaruus antoi uskoa tekemiseen

KirsiNurmi040912Suunnistuksen nuorten MM-kisoissa upeasti kultaa pitkällä matkalla voittanut Kirsi Nurmi ei tyydy menestykseen pelkästään nuorten sarjassa, vaan tähtää huipulle myös aikuisten arvokisoissa.

KirsiNurmi040912Hymyilevä Kirsi Nurmi Suunnistusliiton mitalikahveilla viime viikolla. Kuva: Hevoskuuri.fiSuunnistuksen nuorten MM-kisoissa upeasti kultaa pitkällä matkalla voittanut Kirsi Nurmi ei tyydy menestykseen pelkästään nuorten sarjassa, vaan tähtää huipulle myös aikuisten arvokisoissa. Uutta virikettä suunnistukseensa Nurmi lähtee hakemaan Ruotsin Göteborgista, jossa hän aloittaa opiskelut.

Vaasan Suunnistajien Kirsi Nurmi voitti upeasti pitkän matkan nuorten maailmanmestaruuden heinäkuussa Slovakian Košicessa. Arvokisadebyytissään Nurmi sijoittui myös hienosti neljänneksi sprintissä. Hevoskuurin toimittaja muistaa, kuinka Nurmi viime vuoden SM-keskimatkalla Alavudella, hetkin maaliintulon jälkeen ja voitettuaan SM-kultaa, ilmoitti päättäväisesti tämän vuoden suureksi tavoitteeksi nuorten MM-kisat Slovakiassa (http://www.hevoskuuri.fi/suunnistus/1220-howald-ja-nurmi-20-sarjan-mestarit-alavudella). Ja päättäväisyys palkittiinkin upealla tavalla pitkällä matkalla, jonka Nurmi voitti ylivoimaisesti yli kahden minuutin erolla hopeanaiseen.

Hirveää psyykkausta katsastuksissa – perussuoritus riitti mestaruuteen

Nurmen panostus kesän MM-kisoihin lähti talvella hyvin liikkeelle, mutta sitten tuli keväällä ongelmia.

– Talvi meni tosi hyvin, mutta keväällä sain akillesjännetulehduksen. Ja vielä kaksi päivää ennen katsastuksia en ollut varma, että pystynkö lainkaan juoksemaan. Hirveällä psyykkauksella pystyin kuitenkin juoksemaan katsastukset kunnialla ja pääsin MM-kisoihin, Nurmi kertoi tummista pilvistä, jotka leijuivat MM-kisapaikan yllä.

Kisoihin pääsy ja kuntoutuminen nostivat Nurmen itseluottamusta niin, että itse MM-kisoissa hän oli valmis menestymään ja metsästämään sitä MM-kultaa, mikä oli koko ajan ollut tavoitteena. Nurmi oli tyytyväinen maailmanmestaruuden tuoneeseen juoksuunsa, mutta parannettavaakin kuulemma löytyi.

KirsiNurmi090712 iso arvolaKirsi Nurmi iloisena maailmanmestarina Slovakiassa. Kuva: Raimo Arvola– Onnistuin saamaan itseluottamuksen kohilleen ja tosi tyytyväinen olen siihen suoritukseen, mutta ei se vielä täydellinen ollut, eikä mikään ylisuoritus. Ihan perussuoritus, joka riitti mestaruuteen, Nurmi kertoi vielä kisasuorituksestaan.

Antoi uskoa tekemiseen tulevaisuudessa

Nuorten maailmanmestaruus toi Kirsi Nurmelle muutakin kuin kultaisen mitalin.

– Kyllä se antoi uskoa ja itseluottamusta, että jaksaa treenata jatkossakin. Töitä, töitä on vaan jaksettava tehdä. Kyllä minä nyt olen entistä nälkäisempi, Nurmi hymyilee päättäväisesti.

Ensi vuoden Vuokatin MM-kotikisoista Nurmi ei uskalla vielä luvata liikoja, vaan katsoo realistisesti tulevaisuuteen.

– Olisi toki tosi hienoa päästä Vuokattiin, mutta MM-kotikisat voivat olla vielä ensi vuonna epärealistiset minun osaltani. Mutta katsastuksiin satsaan kyllä täysillä ja olisihan se kiva päästä jo ensi vuonna juoksemaan joitain maailmancupin osakilpailuita, pitää Nurmi vielä jalat maassa ensi vuoden ja ensimmäisen yleisen sarjan vuoden osalta.

Vuosittain Nurmen harjoituspäiväkirjaan kertyy tunteja noin 600 ja harjoittelu tapahtuu oman äidin valmennuksessa sekä talenttitoiminnan kautta Roland Vilförin opastamana.

– Olen itsekin kiinnostunut kaikesta valmennukseen liittyvästä, mutta vielä ollaan menty äidin valmennuksessa , jolta löytyy suunnistuksen valmentajatutkinto, Nurmi kertoo menestyksekkäästä äiti-tytär valmennussuhteesta.

– Harjoittelussa olen pyrkinyt ennen kaikkea monipuolisuuteen. Olen tuntenut, etteivät jalat kestä pelkkää juoksua. Siksi pyrin tekemään monipuolisesti kaikkea muutakin, Nurmi kertoo harjoittelustaan.

Göteborgin lääkiksen opiskeluista vauhtia 2016 MM-kisoihin

Kirsi Nurmi on Vaasasta kotoisin, mutta tänä syksynä tulee myös elämäntilanteeseen muutos. Nurmi muuttaa Ruotsin Göteborgiin opiskelemaan lääketieteitä sekä hiomaan suunnistustaitojaan Ruotsin vuoden 2016 MM-kisoja silmällä pitäen.

– Sain opiskelupaikan Göteborgista ja tarkoituksena on opiskella vähän ja harjoitella paljon. Todennäköisesti en tule koko aikaa asumaan Göteborgissa, vaan osa-aikaiseksi. Suurkiitokset yliopistolle ja paikalliselle suunnistusseuralle (IFK Göteborg), että asiat saatiin hyvin hoidettua kuntoon, Nurmi kertoo jatkosuunnitelmistaan.

Onko siis seuranvaihto ajankohtainen jo ensi vuodeksi?

– Seuran vaihto on sitten seuraavaksi mielessä, ei se mahdoton ajatus ole. IFK:ssa on huippusatsaus menossa ja he pystyvät varmasti auttamaan minua paljon. Göteborgissa olisikin tarkoitus lisätä tekniikkaharjoitusten määrää, Kirsi Nurmi sanoo ja jatkaa.

KirsiNurmiII040912Kirsi Nurmen tavoitteena on päästä esittelemään MM-mitalia myös 2016 MM-kisojen jälkeen. Kuva: Hevoskuuri.fi– Kyllä ne vuoden 2016 MM-kisat Göteborgin lähistöllä ovat minun pitkäaikainen tavoitteeni ja yksi pääsyy sille, että olen sinne nyt muuttamassa.

Aikuisten maajoukkueleiri ja SM-keskimatka odottavat

Pitkän matkan SM-kisoissa Janakkalassa Kirsi Nurmi ei onnistunut, vaan tuloksena oli vasta kahdeksas sija. Näin nälkää jäi vielä tuleviin SM-koitoksiin tänä syksynä. Keskimatkalla Nurmi puolustaa siis tuota viime vuoden mestaruuttaan.

– SM-finaali ei tosiaan sujunut hyvin. Kahteen viikkoon en ollut tehnyt muuta kuin vesijuoksua ja jalat ei vaan pysynyt mukana ja tuntui tosi raskaalta. Alku oli vielä ihan ok, mutta sitten jouduin pitkällä välillä ihan kauheaan ryteikköön ja siinä meni tosi paljon aikaa. No nyt kasvoi nälkä SM-keskimatkan suhteen ja sinne lähdetään tosissaan puolustamaan mestaruutta. Ja nyt meillä on Vaasan Suunnistajilla viestijoukkuekin SM-viestissä, mikä on hieno juttu, Nurmi kääntää katseet jo tuleviin SM-koitoksiin.

Ennen SM-kisoja Kirsi Nurmi pääsee tutustumaan myös aikuisten maajoukkuetoimintaan, sillä hän osallistuu Vuokatin maajoukkueleirille NORT:n päättymisen jälkeen 9.-12.9. ja pääsee samalla näin tutustumaan myös ensi vuoden MM-kotikisojen maastotyyppeihin.

Hevoskuuri toivottaa Kirsille tsemppiä Ruotsin opiskeluihin sekä tavoitteisiin päästä kiven kovaan Suomen naistenmaajoukkueeseen tulevaisuudessa.

- Tero Viljanen
Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri