Deltan 20-tytöt ylivoimaiseen voittoon SM-viestissä - Suunta Jyväskylän pojille vihdoin mestaruus 18-sarjassa

deltad20Pääsarjojen ohella myös juniorit taistelivat SM-mitaleista viestien merkeissä Leppävirran sunnuntaisessa auringossa.

deltad20Kerstin Uiboupin ojentaa kartan Anna Närhelle. Kuva: Hevoskuuri.fiVanhimpien tyttöjen puolella lopulta ylivoimaiseen voittoon juoksi Delta. Sonja Liukkonen ja Kerstin Uiboupin juoksivat pahimmilta vastustajilta karkuun ja lopulta Anna Närhi toi joukkueen ylivoimaiseen voittoon. Maalissa tytöt ehtivät antaa haastatteluja 10 minuuttia ennen kuin muut mitalijoukkueet ilmestyivät loppusuoralle. Maalissa Närhi kertoi saman tarinan mitä saatiin kuulla myös muiden suusta.

-Maasto oli kyllä hirveää jyystöä.

Ankkurin taktiikkana oli juosta erittäin varman päälle ja virheittä koko osuus. Kahden osuuden jälkeen vielä kärkitaistossa mukana ollut Rastikarhut jäi taakse jo heti K-pisteellä eikä tämän jälkeen muita näkynyt. Kulta maistui koko kolmikolle ja erityisesti Närhelle, joka menetti edellispäivän kullan kahdella sekunnilla kaaduttuaan loppusuoralla.

-Voitto tuntuu hyvältä, sillä eilisestä jäi aika paljon hampaankoloon, Närhi muisteli edellispäivää.

Joukkueessa toisen osuuden juossut Kerstin Uiboupin oli toinen kahdesta ulkomaalaisesta, jotka ottivat mitalin juniorisarjoissa.

-Nautin paljon kisasta tänään. Virossa maasto ei ole ihan samanlaista, joten mukavaa päästä juoksemaan täälläkin, Uiboupin kertoi.

Virolainen on myös tyytyväinen päästessään juoksemaan kisoja Suomen kovatasoisemmissa kisoissa, sillä Virossa Uiboupin on juniorisarjoissa saavuttanut jo käytännössä kaiken saavutettavissa olevan.

Hopeamitalista tuli kovempi kamppailu. Kakkossija matkasi lopulta Vaasaan nuorten maailmanmestari Kirsi Nurmen tullessa maaliin ennen Lahden Suunnistajia ja MS Parmaa. Muut hopeamitalistit olivat Ella Nurmi ja Essi Varjonen.

Pronssin lahtelaisille toi Lotta Kirvesmies, joka piti edellispäivän 20-mestari Tuulia Vibergin takanaan. Kirvesmiehen suorituksen arvoa nostaa se, että hänellä on tämän kauden jälkeen vielä neljä vuotta aikaa kerätä juniorisarjojen mitaleita palkintokaappiinsa.

Vanhimmissa pojissa kulta meni Turun Suunnistajille, joka on jäänyt viime vuosina muiden varsinaissuomalaisseurojen jalkoihin ainakin yleisessä sarjassa. Matti Saaren sekä Mikko ja Olli Huhtisen hoitama 20-sarjan voitto näyttää kuitenkin, että toivoa on.

Voittotaistelu käytiin TuS:in ja SK Vuoksen välillä ja lopussa sekä Huhtinen, että imatralaisten Tuomas Kotro sortuivat virheisiin loppukilometrillä.

-Näin Kotroa vilaukselta ja sitten tein vielä virheen enkä tiennyt onko hän edellä vai takana, Huhtinen kertasi jännittäviä hetkiä.

Lopulta Kotron pummi kasvoi lähes viisiminuuttiseksi ja joukkue tippui mitaleilta neljänneksi. Hopea meni Rajamäen Rykmentille Miika Suomisen ankkuroimana ja pronssille kangasalalaiset nosti Kristian Kannus.

Suunta Jyväskylä pysyi kartalla

sjykylaSuunta Jyväskylän voittojoukkue. Kuva: Hevoskuuri.fiKaksi vuotta nuorempien sarjassa Suunta Jyväskylä sai lopulta kauan janoamansa viestimitalin. Kahtena edellisenä vuonna joukkue on ollut kiinni kullassa, mutta ankkuri Eeli Viholaisen juoksut ulos kartalta ovat vesittäneet kultahaaveet. Tällä kertaa Viholainen tiesi mitä teki ja pojat pääsivät tuulettamaan kultaa.

Esityön tehneet Ilari Sulkula ja Misa Tuomala tekivät vähävirheiset suoritukset päästäen Viholaisen matkaan kuusi minuuttia Helsingin Suunnistajien takana. Virheettömällä suorituksella edellispäivän mestari sai lopulta HS:n Luukas Valtosen kiinni.

-Törkeän fyysinen rata oli tänään ja tarkkana sai olla. Yritin juosta vain virheittä ja tehdä hyvät reitinvalinnat. Siinä vaiheessa kun Valtonen rupesi jäämään niin tiesin, että nyt voitetaan, Viholainen sanoi.

Myös Sulkula ja Tuomala olivat onnellisia mestaruudesta eivätkä nuoret miehet pelänneet, että Viholainen juoksisi tällä kertaa A3-kokoiselta kartalta ulos.

-Kyllä meillä oli yhä täysi luotto ankkuriin, Tuomala vakuutti.

H18-sarjan muut mitalit menivät Helsingin Suunnistajille ja Tampereen Pyrinnölle.

Samanikäisten tyttöjen sarjassa Koovee hoiti homman kotiin nousujohteisella taktiikalla. Tyttöjen tavoitteena oli jäädä alussa mahdollisimman vähän ja ratkaista viesti vahvan lopun ansiosta. Amanda Uusitalo jäi aloituksessa muutamia minuutteja, mutta viimeisen osuuden Hennat Saarinen ja Skog nostivat mustakeltaiset ensin kärjen tuntumaan ja lopulta ohi.

-Rankin viesti ikinä ja ilman muuta meidän tavoitteena oli voittaa, tiivisti Skog kilpailupäivää.

Voitto maistui tytöille, vaikka varsinkaan Skogille se ei ollut ensimmäinen kerta.

-Viime vuonna voitettiin kaksikymppiset ja kolme vuotta sitten Joensuussa tämä sama sarja.

Myös Henna Saarinen oli jo aikaisempi viestimestari.

Hopealle Mäntsäläläiset nosti ankkuriosuuden nopein Elisa Mäkinen, joka otti viestissä viimeiset juoksuaskeleet pariin kuukauteen. Viestin jälkeen edessä oli jalkaleikkaus, jotta pitkällisistä jalkavaivoista vihdoin päästäisiin. Pronssille juoksi kaksi ensimmäistä osuutta kärjessä viilettänyt Rajamäen Rykmentti.

Ounasvaara lähellä tuplaa 16-vuotiaissa

Nuorimpien sarjassa molempien sekä tyttöjen, että poikien voitot oli lähellä matkata Rovaniemelle, mutta poikien puolella Navi onnistui pitämään ounasvaaralaiset takanaan.

Mikkeliläisten Anton Sihvonen teki avausosuuden alussa heti pummin ja lopulta vaihdossa ero kärkeen oli kasvanut yli kuuteen minuuttiin. Toisella osuudella Joonas Ahola oli lähes koko osuuden hyvässä vauhdissa ja kärki oli jo ajettu lähes kiinni. Kolmanneksi viimeisellä rastilla mies pisti pelin vielä jännäksi kartoittamalla rastia yli kolme minuuttia ja lopulta Topias Ahola pääsi ankkuriosuudelle kahdeksantena lähes viisi minuuttia kärjen takana. Ahola kuitenkin tiesi, että voittotaistoa ajatellen pahin vastustaja löytyy takaa eikä edestä.

-Lähdin heti kovaa puskaan, ettei Ojanaho pääse kantaan, Ahola muisteli puomilta lähtöä.

Navilaiset eivät kohdanneet ounasvaaralaisia koko matkan aikana ja lopulta toiseksi viimeisellä Ahola osasi ennakoida voittoa.

-Kun en sielläkään nähnyt Ollia niin ajattelin että eiköhän se ole pysynyt takana.

Lopulta Navi voitti kahden minuutin marginaalilla ja ankkuri Topias Ahola pääsi kirkastamaan edellispäivän pronssin kultaiseksi. Hopea Ounasvaaran Hiihtoseuralle ja pronssi MS Parmalle.

Tyttöjen puolella Ella-Noora Rahkolan ja Laura Kotilan hyvät juoksut kahdella ensimmäisellä osuudella takasivat Anna Haatajalle hyvän paikan juosta ylivoimaiseen voittoon. Ounasvaaran Haataja juoksi ankkuriosuuden yli viisi minuuttia nopeammin kuin kukaan muu.

-Tavoitteenamme oli uusia viimevuotinen kulta. Kun Navi ja HS alkoivat jäämään niin tiesin, että voitto taitaa tulla, kertoi Haataja.
Päivän kilpailun maasto ei ollut aivan rovaniemeläistä tyyppimaastoa. Tyttöjen mukaan kotipuolessa ei ole niin tiheää ja peitteistä kuin Leppävirralla. Tämä ei kuitenkaan estänyt tyttöjä voittamasta.

-Kyllähän se kuitenkin niin on, että pitää sitä oppia suunnistamaan kaikissa maastoissa, tuumasi aloitusosuutta juossut Rahkola.

Hopea ja pronssi ratkaistiin loppukirissä, jossa Tampereen Pyrinnön Johanna Viilo oli Navin Alisa Laitista rinnan mitan väkevämpi.

Vuoden 2012 viestimestarit juniorisarjoissa saatiin siis ratkaistua hienossa syyssäässä ja Kuopion Suunnistajien loistavien järjestelyiden siivittämänä. Kilpailu toimi samalla Esi-Jukolana vuoden 2014 viestille ja viikonlopun perusteella on varmaa, että kahden vuoden päässä häämöttävä suurviesti tulee jälleen olemaan perinteistä "Jukola-klassia" .

>>Kisasivut

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri