Antti Nurmonen ja Merja Rantanen yömestarit

MerjaRantanen260812Yösuunnistuksen Suomen mestaruudet ratkottiin pimeässä syysillassa Kouvolan Kuusankoskella.

MerjaRantanen260812Merja Rantanen hallitsee yösuunnistuksen. Kuvassa Merja elokuun SM-pitkillä. Kuva: Hevoskuuri.fiKalevan Rastin Antti Nurmonen ja Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen ovat tämänvuotiset yösuunnistuksen Suomen mestarit. Kouvolassa Kuusankoskella käydyssä kisassa molemmat mestarit suunnistivat kultaa selkeällä noin kolmen minuutin erolla hopeamitalisteihin.

Nurmonen oli syksyn SM-kisoissa hyvässä vedossa, sillä hän sijoittui keskimatkalla hopealle, viestissä samoin hopealle ja otti nyt yöltä kultaa. Aiemmin on tullut yöltä hopeaa ja pronssia.

– Kyllä tavoite oli voittaa nimenomaan tämä mestaruus. Olen harjoitellut yötä alkukauden suurviesteihin ja käynyt nytkin neljä kertaa pimeällämetsässä.

– Kisa sujui hyvin, sillä pääsin hyvin rytmiin ja vauhtikin oli ok, ainakin toisiin kilpailijoihin verrattuna, sillä he pysyivät kiltisti takana. Suunnistus pysyi hyvin hallinnassa, joskin aivan lopussa tein pienen virheen. Karsinta perjantaina ei mennyt hyvin, mutta siitä otin opiksi, Nurmonen kertoi.

– Rata oli yösuunnistukseen sopiva, oli hyviä pitkiä reitinvalintavälejä, oli lyhyitä välejä, oli polkuja ja teitä, mutta myös peitteisimpiä alueita.

Kalevan Rasti sai kaksoisvoiton, sillä Simo-Pekka Fincke sijoittui toiseksi. Fincke ottikin vuoden kuudesta SM-kisasta viidessä mitalin: erikoispitkältä, pitkältä ja viestistä sekä yöltä tuli hopeaa ja keskimatkalta pronssia.

– Hyvin meni, joskin lopussa tein virheen. Radalla oli hyviä reitinvalintavälejä. Yötä en ole erityisesti harjoitellut, sillä kertaakaan en ole käynyt pimeällä metsässä, Fincke naureskeli.

Kirkkonummelaisen Lynxin Antti Parjanne suunnisti pronssille, vajaa 3,5 minuuttia mestaria hitaampana.

Rantaselle kolmas yömestaruus

Merja Rantanen otti kolmannen yömestaruuden, aiemmat ovat vuosilta 2008 ja 2009. Pitkän matkan hän voitti viime vuonna.

– Mahtavaa, kun yöllä pääsi metsään, Rantanen hehkutti.

– Yhden virheen tein, ja kovaa saavat myöhemmin lähteneet tulla, jos minut voittavat. Itseluottamus on tällä hetkellä sen verran kova.

Rantanen kävi kaksi kertaa pimeällä metsässä.

– Sen verran lajia pitää harjoitella. Ja hyvinhän pää pysyi suunnistuksessa mukana.

Hopean otti tamperelaisen Kooveen Ulrika Uotila, kolmisen minuuttia Rantasesta.

– Rata pitkine väleineen oli mielenkiintoinen. Kolmosrastilla tuli virhe. Kerran, viime tiistaina, kävin pimeällä maastossa.

– Yllätys mitali ei ollut, sillä vauhti varmasti riittää, mutta samalla on suunnistuksen sujuttava virheittä, nuorten sarjassa kaksi mestaruutta ottanut Uotila totesi.

Pronssille suunnisti Tampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincke vajaa neljä minuuttia Rantasta hitaampana.

– Tuli tehtyä typeriä reitinvalintoja, hän tiivisti.

>> Tulokset

>> Miesten GPS-seuranta

>> Naisten GPS-seuranta

- Olavi Mäki

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri