25manna suunnistetaan Tukholmassa lauantaina

Tampereen Pyrintö juhlii viime vuonna voittoaan. Kuva: 25manna

Tampereen Pyrintö juhlii viime vuonna voittoaan. Kuva: 25manna

9000 suunnistajaa kokoontuu viimevuotisen 10MILAn maastoihin.

Perinteinen ja epävirallisesti seurajoukkueiden maailmanmestaruusviestinä tunnettu 25manna käydään lauantaina Botkyrkassa Tukholman eteläpuolella. Vuodesta 1974 lähtien käydyn viestin voittamiseksi vaaditaan kovien yleisen sarjan suunnistajien lisäksi myös junioreita sekä veteraanisuunnistajia, joten menestyminen tässä syksyn klassikkoviestissä mittaa hyvin seuran kilpasuunnistustoiminnan tason laajuutta.

Joukkueita on ilmoittautunut yhteensä 371. Mikäli kaikki joukkueet saavat kasaan täyden 25-henkisen joukkueen, tarkoittaa se sitä, että Himmelbodan metsissä suunnistaa lähes 9300 suunnistajaa. Tämän luvun päälle tulevat vielä kuntosuunnistajat sekä huoltajat ja kannustajat, joten 25manna on Jukolan jälkeen maailman toiseksi suurin viestisuunnistustapahtuma.

25manna on säilyttänyt samat vanhat piirteensä läpi vuosikymmenten. Aivan aluksi viesti tosin juostiin 25 peräkkäisenä osuutena, mutta kilpailun käytyä liian pitkäksi päätettiin siirtyä yhtäaikaisiin osuuksiin, jossa kolmannelle osuudelle starttaa yhteensä neljä suunnistajaa joista jokainen antaa kartan seuraavan osuuden suunnistajalle. Näin jatketaan viisi osuutta kunnes seitsemännen osuuden päätteeksi vasta viimeisenä vaihtoon tullut juoksija lähettää osuuden 23 juoksija matkaan.

Viestin kulku saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta todellisuudessa se ei sitä ole ja lisäksi yhtäaikaisesti juostavat osuudet antavat joukkueille rajattoman mahdollisuuden taktikoida juoksujärjestyksiensä kanssa. Loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä rinnakkaisosuuksilla on se, että seitsemännen osuuden neljäs mies tulee metsästä mahdollisimman pian.

Tämänvuotinen uutuus viestissä on se, että naiset pääsevät aloittamaan tämän viisituntisen viestin. Aiempina vuosina miehet ovat toimineet aloittajina. Toisella osuudella juoksevat miehet ja kolmannella osuudelle matkaan lähtee neljä naista. Neljännellä ja kuudennella osuuksilla osanotto on rajoitettu junioreille ja veteraaneille. Viidennen ja seitsemännen osuuden hoitavat miehet. Loppupään ensimmäiselle yksilöosuudelle saa laittaa joko alle 19-vuotiaan tai yli 35-vuotiaan naisen tai vaihtoehtoisesti joko alle 15-vuotiaan pojanklopin tai 50-vuotiaan tervaskannon. Toiseksi viimeisellä osuudella juoksevat naiset ja viesti ratkaistaan lopullisesti miesten kesken.

25manna-viestin on historian aikana voittanut kuusi suomalaisseuraa. Viimeisin voitto tuli viime vuonna Södertäljessä Tampereen Pyrinnölle, joka voitti kilpailun vihdoin, vuosikymmenien yrityksen jälkeen. Tänä vuonna suomalaisseuroista kilpailun voittajakandidaatteja voivat olla Pyrinnön lisäksi Kalevan Rasti ja Delta. Kalevan Rasti piti viime vuonna välivuotta viestistä, mutta tänä vuonna seura on mukana kovalla joukkueella. Tosin viestin osuusmuutokset ovat vähentäneet viime vuosina yleisen sarjan miesten merkitystä kilpailun ratkaisuissa, joten joensuulaisjoukkueen naiset ja juniorit joutuvat venymään voittaakseen kilpailun kolmannen kerran.

Kilpailun ykkössuosikit tulevat kuitenkin Norjasta sekä isäntämaa Ruotsista. Kotimaastoissaan juoksevia Södertäljeä ja IFK Lidingöä on vaikea voittaa. Lisäksi Stora Tuna sekä Göteborg-Majorna ovat varmasti mukana kärkikamppailussa. Viestin ykkössuosikki lienee kuitenkin norjalainen Halden SK, jolla ei näytä olevan lainkaan heikkoja lenkkejä joukkueessaan. On kuitenkin muistettava, että 25mannan joukkuesuoritus koostuu 25 yksittäisestä suorituksesta ja mitä vain voi tapahtua, onhan lajin nimi suunnistus.
Kovasta kilpailusta ja taktikoinnista huolimatta kilpailu on ennen kaikkea hauska tapahtuma ja seurahengenkohotusmatka, jossa kilpasuoritusta vielä tärkeämpi asia on sosiaalisuus ja hauskanpito aina paluulaivalle saakka.

25manna-viikonloppuun kuuluu oleellisena osana myös 25mannakorten, joka on keskimatkan kilpailu sunnuntaipäivänä. Kovatasoinen kilpailu rajoittuu tosin ainoastaan skandinaavisiin tähtiin, sillä lähes kaikki suomalaiset palaavat laivalla samana iltana takaisin kotimaahan.

Järjestäjä on luvannut tapahtumasta jonkinlaisia online-tuloksia. Lisäksi kilpailukeskuksen kuulutus on kuunneltavissa netissä. Nettiseurannan sujuvuudesta ei ole takeita, mutta järjestäjien suomenkielen taito on ainakin parantunut huomattavasti syksyn aikana. Sitä voi itse kukin verrata lukemalla läpi ensin kilpailun suomenkielisen kilpailukutsun ja sitten kilpailuohjeet.

>>http://www.25manna.nu/

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri