Kilpasuunnistajat ja kuntoilijat kohtaavat Hervoton – suunnistuksessa

Juoma maistuu Hervottoman juomarastilla. Kuva: JRV

Juoma maistuu Hervottoman juomarastilla. Kuva: JRV

Hervoton-suunnistusta on järjestetty yhteistyössä Kollinmäen Hervottomien kanssa 80-luvun lopulta. Alkuvuosina matka oli jopa yli 30km.

Parisarjat olivat mukana monta vuotta, ja niissäkin matkana lähes 20km. Matkojen lyhentymisestä huolimatta pyritään osallistujille tarjoamaan hervotonta elämystä alkuaikojen tapaan. Nyt hervotonkeskuksena ensimmäistä kertaa jämsäläissuunnistuksen historiassa Rantasten kotitila Jämsänkoskella.

Perinteinen Hervoton -suunnistus kisaillaan sunnuntaina 28.10. Paljakan maastoissa Jämsänkoskella. Hervottoman luonteeseen kuuluu normaalia pidempien matkojen lisäksi usein myös hivenen tavallista enemmän nokkeluutta vaativia suunnistustehtäviä. Usein on suunnistettu vanhoilla
kartoilla ja joskus on jouduttu tulkitsemaan kartan peilikuvaa.

Ratamestarit Merja Rantanen ja Antti Anttonen paljastavat tämän vuoden erikoisuuksista sen verran, että kilpailussa käytetään eri vuosikymmeniltä olevia karttoja. - Kartat ovat kuusivärisiä ja sekaan mahtuu myös pelkällä ruskealla höystettyä karttaa, kertoo Rantanen arvoituksellisesti.

– Ilmoittautumisaikaa on vielä jäljellä, mutta jo nyt näkee, että ensi vuoden Jämsä-Jukola houkuttelee tutustumaan jämsäläismaastoihin. Kovia suunnistajia on ilmoittautunut sekä Jyväskylän että Tampereen suunnasta. Esimerkiksi tamperelaisesta Kooveesta on mukaan tulossa parikymmentä suunnistajaa. Ilmoittautuneiden joukossa on myös Suunnistusliiton päävalmentaja Juha Taini, kertoo kilpailunjohtaja Maaret Rantanen.

Rantaset muistuttavat, että huippusuunnistajien lisäksi mukaan ovat yhtälailla tervetulleita myös kuntoilijat.

– Sopiva rata löytyy varmasti jokaiselle. Tänä vuonna on myös lapsille oma noin kahden kilometrin pituinen helppo Mini-Hervoton.

Urakan jälkeen osallistujat pääsevät nauttiman savusaunan pehmeistä löylyistä ja paljun lämpimästä vedestä.

– Myös virtaavaa vettä löytyy, lupaavat järjestäjät.

>> Kilpailukutsu

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri