Suunnistusmaajoukkueen pitkänmatkan näyttökisa juostiin Sveitsissä

Suunnistusmaajoukkueen Sveitsin leirillä oli tänään ohjelmassa näyttökilpailu pitkänmatkan radalla. Ratamestarina toimi tällä hetkellä Sveitsissä asuva entinen maajoukkueen päävalmentaja Janne Salmi.

Suunnistusmaajoukkueen Sveitsin leirillä oli tänään ohjelmassa näyttökilpailu pitkänmatkan radalla. Ratamestarina toimi tällä hetkellä Sveitsissä asuva entinen maajoukkueen päävalmentaja Janne Salmi.

– Tänään juostiin persu Mittelland-maastossa, tyypiltään pitkälti samaa mitä MM 2012 pitkällä matkalla on odotettavissa. Rata tarjosi monipuolisesti reitinvalintaa ja haastavia rastinottoja, eli käytännössä juuri niitä elementtejä minkä hanskaamista mannermaisessa suunnistuksessa menestymisessä vaaditaan, kertoo maajoukkueen kakkosvalmentaja Antti Harju, joka on Sveitsin leirin päävastuussa Juha Tainin ollessa iloisen perhetapahtuman vuoksi Suomessa.

Mikä sitten oli tämän päivän näyttökilpailun merkitys? Hevoskuuri kysyi asiaa maajoukkueen päävalmentajalta Juha Tainilta.

– Maajoukkueella on ennen MM-kilpailuja neljä näyttökilpailua joka matkalla. Tämänpäiväinen oli ensimmäinen pitkänmatkan näyttökisa. Loput kolme ovat Finnspring, alkukesän Ranskan leirillä juostava kilpailu MM-maastojen naapurikartalla, sekä itse MM-katsastus lähempänä MM-kilpailuja. Myös MM-katsastus juostaan Ranskassa, kertoo Taini.

Näillä neljällä näyttökilpailulla halutaan luoda painetta urheilijoille ja saada myös samalla eräänlaista kansainvälistä kokemusta.

– Vain yksi näyttökilpailu on Suomessa. Tämänpäiväisen näyttökilpailun painoarvo on samaa luokkaa Finnspringin kanssa, paljastaa Taini ja jatkaa, että lähempänä MM-kisoja juostavat startit ovat luonnollisesti tärkeämpiä.

Taini korostaa, että liian tiukkapipoisesti ensimmäisiä näyttökilpailuja ei seurata.

– Urheilijoiden kunto on vielä tässä vaiheessa keskeneräinen ja kisoja juostaan kesken leirin lievästi väsyneenä. Sillä ei ole merkitystä onko urheilija esimerkiksi tulevan viikonlopun sprintin ja keskimatkan näyttökisoissa kolmas vai seitsemäs. Tärkeää on nähdä enemmän isompaa suuntaa. Kyllä se paljastuu vetääkö urheilija hyvin vai ei. Tärkeää on saada onnistumisia, kuvaa Taini.

Viikonloppuna suomalaiset osallistuvat Sveitsin mestaruuskilpailuihin. Lauantaina ohjelmassa on sprintti ja lauantaina keskimatka. Paikalla on kovien sveitsiläisten ja suomalaisten lisäksi maajoukkuesuunnistajia Tshekistä ja Ruotsista.

– Viikonlopun kisoissa taso on todella kova, erityisesti naisten sarjassa, jossa oikeastaan vain pari norjalaista puuttuu maailman kärkinaisista, kertoo Taini.

>>naisten rata
>>miesten rata

Tulokset tämän päivän pitkän matkan näyttökisasta:

Miehet

1. Mats Haldin 1.19.02
2. Jani Myllärinen 1.20.14
3. Jere Pajunen 1.22.31
4. Olli-Markus Taivainen 1.22.54
5. Pasi Ikonen 1.23.08
6. Hannu Airila 1.32.33

Naiset

1. Merja Rantanen 57.46
2. Anni-Maija Fincke 59.02
3. Maria Rantala 59.55
4. Bodil Holmström 1.00.55
5. Saila Kinni 1.04.14

P.S. Hevoskuuri.fi onnittelee Juha Tainia ja perhettä perheenlisäyksen johdosta.

ulvang banneri