Liettuan suunnistuskulttuuriin tutustumassa

Liettua_lahto_intro080411Viime viikolla Hevoskuurin toimittaja hyödynsi työn ja huvin samalla kertaa osallistuessaan seuransa kevätleirille Liettuaan. Samalla oli hyvä mahdollisuus tutustua myös sikäläiseen suunnistuskulttuuriin.

Liettua_lahto080411Kauno estafetesin nuoret lähtöviivalla. Kuva: Hevoskuuri.fiViime viikolla Hevoskuurin toimittaja hyödynsi työn ja huvin samalla kertaa osallistuessaan seuransa kevätleirille Liettuaan. Nykyäänhän Suomesta pääsee Tampereelta kätevästi Kaunasiin halpalennoilla, joten Liettuan hyödyntäminen hyvänä kevätleiripaikkana on tullut ajankohtaiseksi ja järkeväksi vaihtoehdoksi. Leirin aikana Hevoskuurilla oli hyvä mahdollisuus tutustua myös sikäläiseen suunnistuskulttuuriin. Ohjelmassa oli ensin kolme päivää suunnistusharjoituksia Kaunasin lähistöllä ja leirin päätteeksi osallistuminen Liettuan kevätkauden suurimpaan suunnistustapahtumaan, Kauno estafetes viestikilpailuun.

Kauno estafetes on varsin hieno viestikilpailu ja suunnistustapahtuma. Tunnelma oli hyvä ja varsin lämminhenkinen. Järjestelyt toimivat moitteettomasti eikä kisaorganisaatio ollut turhan raskas, vaan suhteellisen kevyellä kisaorganisaatiolla ja järjestelyillä pystyttiin järjestämään täysipainoinen suunnistuskilpailu. Oikein kunnon vanhan ajan suunnistuskilpailu, jossa suunnistajia hemmoteltiin mm. kisaravintolassa kunnon liha-aterioilla. Ja oli siellä oluttakin tarjolla janoisille.

Liettuanlihat080411Kilpailun lihatarjonta oli Hevoskuurin mieleen. Kuva: Hevoskuuri.fiViestikilpailuun mennessä Hevoskuuri oli jo onnistunut telomaan itsensä juoksukyvyttömäksi, joten muiden kirmatessa viestissä, oli toimittajalla hyvin aikaa tutustua sikäläiseen suunnistuskulttuuriin ja haastatella paikallisia suunnistajia. Pidempään Hevoskuuri jutteli Lina Balciunaiten kanssa. Lina on Liettuan suunnistusliiton 15 henkisen valtuuston jäsen. Lisäksi hän on ollut pari vuotta sitten töissä päätoimisesti Liettuan suunnistusliitossa. Nykyään hän on töissä Kaunasin filharmonikkojen ekonomistina ja toimii samalla yhden Liettuan suurimmista suunnistusseuroista, OK Takasin, puuhanaisena avustaen myös tämänkin kevätleirin leirijärjestelyissä.

Hei Lina! Kerro hiukan lisää tästä tapahtumasta?

Lina: Hei! Tämän vuoden Kauno estafetes viestikilpailussa on yhteensä noin 450 juoksijaa, ja se on siis Liettuan isoin suunnistustapahtuma keväällä. Kilpailu on erittäin perinteikäs ja sitä on järjestetty jo vuodesta 1971 lähtien. Meitä on Takasista noin 30 henkilöä järjestelyissä mukana periaatteella että jokainen tekee jotakin. Samallahan meillä on myös omat joukkueet mukana kilpailussa.

Entä kuinka paljon Liettuassa on suunnistajia ja suunnistusseuroja?

LinaBalciunaite080411Lina Balciunaite, Liettuan ja OK Takasin puuhanaisia. Kuva: Hevoskuuri.fiLina: Liettuassa on yhteensä noin 1000 aktiivista kilpasuunnistajaa ja noin 30 suunnistusseuraa. Tämä meidän järjestävä seura OK Takas Kaunasista on yksi isoimmista seuroista. Seurassa on noin 100 jäsentä. Pääkaupungissa Vilnassa ei ole näin isoja seuroja, vaan siellä on kymmenen pienempää seuraa.

Kuinka paljon suunnistuskilpailuja järjestetään Liettuassa?

Lina: Kilpailuja on yleensä joka viikonloppu, sillä seurat järjestävät niitä ahkeraan saadakseen tuloja. Muita tulonlähteitä ei oikein ole. Valtiolta ei seuroille tule erikseen tukea. Liettuan mestaruuskilpailuissa on noin 500 suunnistajaa 12–80 sarjoissa. 86-vuotias on vanhin suunnistaja tällä hetkellä. Tästä viestikilpailusta tulee voittoa ehkä noin 1000 litiä (vajaat 350 euroa), eli ei se hirveän paljon ole, ainakaan Suomeen verrattuna.

Entä minkälainen on Liettuan suunnistusliiton toiminta?

Lina: Nykyään liitossa on kaksi päätoimista työntekijää ja lisäksi osa-aikaisia tarpeen mukaan. Maajoukkuetoimintaa ylläpidetään osa-aikaisen valmentajan toimesta. Keväällä kutsutaan paljon urheilijoita näyttötilaisuuteen, jossa on erilaisia testejä. Ranskan MM-kisoja varten maajoukkue menee myöhemmin keväällä Ranskaan leirille. Joukkueeseen valitaan ainakin 3+3 suunnistajaa viestejä ajatellen, mutta todennäköisesti enemmänkin. Simonas Krepsta OK Morasta on tämän hetken paras miessuunnistajamme. Paljon liettualaisia suunnistajia asuu Ruotsissa ja he saavat sitä kautta tukea. Yhteistyötä tehdään mm. OK Hellaksen kanssa, jossa on paljon liettualaisia suunnistajia. Kaikki parhaat suunnistajamme edustavat pohjoismaisia suunnistusseuroja.

Minkälaista seuratoimintaa teillä on OK Takasissa?

Lina: Kilpailukaudella kuntorasteja järjestetään viikolla. Silloin ei ole muuten varsinaisia seuran harjoituksia. Silloin kun ei ole kisoja, niin seuran harjoituksia pidetään sunnuntaisin. Nuorten harjoittelusta vastaavat urheilukoulut, jossa myös suunnistus on yhtenä lajina. Opettajina ovat liikunnan ammattilaiset tai opiskelijat ja tämä systeemi palvelee hyvin nuorisosuunnistusta. OK Takasilla on tapana osallistua myös Jukolaan, mikäli se ei ole liian kaukana.

Kiitokset tästä haastattelusta ja tsemppiä Liettuan suunnistustoimintaan!

Liettuan suunnistusliiton kotisivut (liettuaksi): http://www.losf.lt/demo/

OK Takasin kotisivut (englanniksi): http://www.oktakas.lt/index.php?page=en

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri