Jalkaleikkauksesta kuntoutuva Topi Anjala tähtää MM-kisojen pitkälle matkalle

Topi Anjala toipuu jalkaleikkauksesta ja tähtää tosissaan Vuokatin MM-kisoihin. Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Topi Anjala toipuu jalkaleikkauksesta ja tähtää tosissaan Vuokatin MM-kisoihin. Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Kooveen Topi Anjala joutui joulukuun alussa turvautumaan jalkapohjan kantakalvon leikkausoperaatioon. Nyt mies kuntouttaa itseään Vuokatin MM-suunnistusten pitkän matkan kilpailu mielessään.

Topi Anjala kärsi lähes koko viime kauden kantakalvon tulehduksesta, mikä teki Tampereen Kooveeseen vaihtaneen Topi Anjalan kaudesta varsin vaikean ja tulokset jäivät toivottua vaatimattomimmiksi. Tästä johtuen Anjala joutui turvautumaan joulukuun alussa leikkaukseen, jossa poistettiin arpikudoksesta muodostunut patti kantakalvossa.

Anjala kertoo päätyneensä tässä tilanteessa leikkaukseen, jotta vaiva saataisiin hoidettua pois ja jalka jälleen juoksukykyiseksi.

– Kantakalvontulehdus tuli keväällä, sitten keskikesällä oli parempi jakso, mutta syksyllä se sanoi sopimuksen kokonaan irti. Viimeisen kerran se repesi juuri ennen SM-keskimatkaa ja kausi päättyi siihen, syksyllä Jyväskylään muuttanut ja parhaillaan graduaan viimeistelevä Anjala kertoo.

– Viimeisintä repeämistä seurasi 2,5 kuukauden korvaavien harjoitusten teko ja juoksutauko ja levolla jalka parani niin, että se oli jälleen juoksukelpoinen. Kalvoon oli kuitenkin kertynyt repeämän ympärille arpikudosta ja päädyin siihen ratkaisuun, että jalka saataisiin taas nopeasti mahdollisimman hyvään kuntoon. Niinpä päädyin leikkaukseen tässä vaiheessa vuotta joulukuun alussa, Anjala perusteli päätöstään mennä leikkaukseen.

Orava operoi

Topi Anjala kiittelee vuolaasti Suomen suunnistusmaajoukkueen lääkäriä Katja Mjösundia siitä, että leikkausaika löytyi muutaman päivän odotusajalla ja että leikkauksen hoiti vielä paras mahdollinen kirurgi, nimittäin Sakari Orava.

– Saan tosiaan Katjaa kiitellä siitä, että kaikki hoitui näin hyvin ja nopeasti ja pääsin vielä Sakari Oravan leikattavaksi. Jalasta löytyi selvä patti, joka poistettiin, Anjala kertoo.

Leikkauksen jälkeen Anjala toipui operaatiosta muutaman viikon ja tikit poistettiin juuri ennen joulua, jolloin Anjala pystyi jo kävelemään hyvin. Kaikki sujui siis suunnitelmien mukaan ja Anjala on päässyt jo kevyen korvaavien harjoittelun makuun.

– Vesijuoksua on ollut ohjelmassa ja samoin vähän yläkropan voimaharjoittelua. Ensimmäisen 3-4 viikon ohjelmassa on myös kevyttä pyöräilyä ja vapaan tyylin hiihtoa, Topi Anjala kertoo harjoittelun aloittamisestaan.

Portugalia ja Espanjaa

Tammikuun puolivälissä Anjalalla tulee kuusi viikkoa leikkauksesta ja silloin hänen on tarkoitus aloittaa jälleen vähitellen myös juoksuharjoittelu ja Suomen liukkaiden kelien sijaan Portugalin lämmössä, jonne Anjala suuntaa talven ensimmäiselle leirille.

– 16. tammikuuta olisi tarkoitus mennä Portugaliin Monte Gordoon ja leireillä siellä 3,5 viikkoa helmikuun 11. päivään saakka. Vielä on vähän vaikea sanoa, kuinka paljon siellä pystyy juoksemaan, mutta täysipainoista juoksuharjoittelua ei vielä ole luvassa. Se on kuitenkin hyvä paikka aloittaa jälleen juoksuharjoittelu Suomen kylmiin ja liukkaisiin olosuhteisiin verrattuna, Anjala sanoo leiripaikan valinnastaan ja juoksuharjoittelun aloittamisesta.

– Maaliskuu menee sitten kokonaan Espanjassa liiton leirikeskuksessa, Anjala jatkaa.

Vuokatin pitkä matka kiinnostaa

Tulevan kauden tavoite on Topi Anjalalla kirkkaana mielessä, päästä Suomen MM-joukkueeseen Vuokatin kotikisoissa sekä päästä juoksemaan kisoissa pitkää matkaa. Anjala uskoo myös vahvasti siihen, että kuntoutuu leikkauksesta ajoissa riittävän kovaan kuntoon Vuokattia ajatellen.

TopiAnjalaII010113 sslTopi Anjala haluaa pukea Suomen edustusasun päälleen myös Vuokatissa. Kuva: Suomen Suunnistusliitto– Olisihan sitä leikkaukseen voinut mennä vielä hieman aiemminkin, mutta turha sitä on enää jossitella. Kyllä minun pitäisi ehtiä riittävään hyvään kuntoon Vuokattia ajatellen.

– Ja kyllä se pitkä matka on MM-kisojen ykköstavoite ja mielimatka kisoissa. Se tullaan käymään vielä kivassa maastossakin. Toisena tavoitteena olisi pääsy mukaan viestijoukkueeseen, niitä on aina hieno juosta, Anjala kertoo Vuokatin kisojen tavoitteistaan.

28-vuotias Anjala ei ole vielä miettinyt tarkemmin uransa jatkoa Vuokatin kisojen jälkeen, mutta se on ainakin varmaa, että suunnistusura jatkuu muodossa tai toisessa.

– Urheilu jatkuu, se ainakin on varmaa. Millä tasolla, niin sitä täytyy sitten pohtia Vuokatin kisojen jälkeen. Vielä se ei ole 100 % selvää itsellenikään. Mutta kyllä sitä syksyllä juoksutauon aikana huomasi, että kuinka vaikeata oli miettiä, että mitä sitä oikein tekisi, jos ei lainkaan urheilisi. Kyllä se vähintään 10 tuntia liikuntaa viikossa pitää olla, ettei pää hajoa, Anjala naurahtaa.

Ei kortisonia tulehtuneeseen jalkaan – apuja hyvältä fysioterapeutilta

Loppuun on hyvä kysellä myös Topilta hiukan omakohtaisia ohjeita muille urheilijoille, jotka kärsivät kantakalvon vaivoista.

– Kyllä se ilkeä vaiva on. Kaksi vuotta sitten sain kortisonia kolme kertaa vaivaan ja silloin se ei haitannut, mutta tänä vuonna huomasin, että jos kalvossa on paha tulehdus, niin kortisonia ei kannata laittaa, se vaan pahentaa sitä, Anjala kertoo omista kokemuksistaan.

– Itsellä suurin syy kantakalvon vaivoihin on varmaankin lättäjalat ja se, että on ylipronaatiota ja jalat taipuu sisäänpäin. Olenkin kuullut kommentteja jalka-asiantuntijoilta, että ilman tukipohjallisia on turha yrittääkään. Itse en kuitenkaan suosittelisi tukipohjallisia, sillä se syö jalan oman iskunvaimennuksen pois. On annettava myös jalan omien lihaksien toimia ja oltava aktiivisia. Itse en valitsisi myöskään näitä "paljasjalkatossuja", sillä myös tätä ääripäätä olisi minusta hyvä välttää, Anjala sanoo.

Anjala löytää myös vielä yhden selityksen kantakalvovaivoille ja hoitokeinon siihen.

– Varsinkin suunnistajilla on usein nilkkavaivoja ja nilkat voivat mennä helposti lukkoon ja tällöin nilkoilla ei ole normaalia liikkuvuutta ja tämä kuormittaa väärällä tavalla myös jalkapohjia ja kantakalvoja. Tällöin olisi hyvä mennä hyvän fysioterapeutin pakeille tarkastettavaksi, että onko nilkat lukossa ja pyytää tarvittaessa oikeita kuntoutusliikkeitä, Anjala opastaa muita samoista vaivoista kärsiviä urheilijoita.

Hevoskuuri toivottaa Topi Anjalalle tsemppiä kuntoutumiseen ja taipaleelle kohti Vuokatin kotikisoja.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri