Ruotsin yö- ja sprinttimestaruudet ratkotaan Gotlannissa

Länsinaapurin SM-kausi käynnistyy huomenna perjantaina yömestaruuskisojen merkeissä. Lauantaina iltapäivästä juostaan sprintin karsinta ja sunnuntaina finaalit. GPS-seurantaa on tarjolla yökilpailusta jossa gotlantilainen maasto saattaa tarjota meheviä pummeja tyhjillä alueilla.

Länsinaapurin SM-kausi käynnistyy huomenna perjantaina yömestaruuskisojen merkeissä. Lauantaina iltapäivästä juostaan sprintin karsinta ja sunnuntaina finaalit. GPS-seurantaa on tarjolla yökilpailusta jossa gotlantilainen maasto saattaa tarjota meheviä pummeja tyhjillä alueilla.

Miesten yökisan kuumin kysymys lienee se, voittaako OK Orionin Olesandr Kratov vai joku muu. Kratov vei nimiinsä viime vuoden yömestaruuden yli kahden minuutin erolla Peter Öbergiin. Kaksi vuotta sitten Öberg voitti ja Kratov oli toinen. Öbergin jalka operoitiin viime lokakuussa ja talvi on sisältänyt paljon korvaavia harjoitteita. Tämän vuoksi Kratovin kovimmaksi haastajaksi onkin kaavailtu vielä huippukuntoon matkalla olevan Öbergin sijaan Lidingön Jonn Are Myhreniä.

Naisten yökisasta odotetaan Linnea Gustafssonin hallintaa. Viime vuoden yömestari pitää yösuunnistuksesta ja on harjoitellut paljon lamppu päässä. Lisäksi parin vuoden takaisen MM-sprintin hopeamitalistin eduksi voidaan katsoa hänen syntyperäinen gotlantilaisuus. Gustafsson kilpailee siis kotimaastoissaan. 25-vuotiaan Hällenin juoksija kovin haastaja lienee seitsenkertainen MM-mitalisti Helena Jansson, joka muutti talvella Sveitsiin etsimään parempia harjoitusolosuhteita.

Gotlantilainen maasto tunnetaan erittäin vähän korkeuseroja sisältävänä. Lisäksi maastossa ei ole paljonkaan yksityiskohtia, joten vanha kunnon kompassisuunnistus nousee arvoonsa. Monet ruotsalaissuunnistajat ovatkin sanoneet, ettei kompassittomalla Pasi Ikosella olisi ollut mitään mahdollisuuksia pärjätä yökilpailussa, mikäli hän olisi osallistunut.

Kaupunkisprintti Visbyssä

Sprinttimestaruudet ratkotaan melko urbaanisti ikivanhassa Visbyn kaupungissa, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kaupungin tavaramerkkinä tunnetaan satoja vuosia vanha muuri, joka ympäröi kaupunkia.

Kaupunkisprintin miesten sarjan voittajaa on vaikea ennakoida. Viivalla on ainakin kymmenen miestä, jotka voivat viedä voiton kotiin. Oman mausteensa sprinttiin tuo perjantain 14 kilometrin yökisa, joka varmasti verottaa kilpailijoiden voimia. Miesten karsinnassa on viisi lohkoa, jonka kahdeksan parasta pääsevät sunnuntain A-finaaliin. Karsinta on armoton, sillä jokaisen lohkon 40 kilpailijasta harva on pelkkä kuntosuunnistaja.

Naisten puolella on vain yksi suosikki: Helena Jansson. Visbyn keskusta on nykyään Linnea Gustafssonille liian tuttu, joten hän joutuu jättämään kilpailun väliin. Gustafsson olisi ollut Janssonin kovin haastaja.

Kisajärjestäjät ovat informoineet laiskasti kotikatsomoiden tulospalvelusta. Mitään mainintaa ei ole online-tuloksista, mutta yleensä ruotsinmestaruuskisoista on ollut jotain seurantaa. Yökilpailusta on GPS-seuranta ja poikkeuksellisen kinkkisen yömaaston vuoksi odotettavissa on suuria pummeja. Viihdettä on siis luvassa myös kotikoneiden ääressä. Yökilpailu käynnistyyperjantaina kello 22.30 Suomen aikaa.

Gotlannin saari sijaitsee 90 kilometrin päässä Ruotsin mantereesta. Tämän vuoksi kilpailijat ovat matkustaneet saarelle jo hyvissä ajoin joko laivalla tai lentokoneella. Kaukaisen sijaintinsa vuoksi Gotlannin murre "gutamål" voi olla hankalaa muualta tuleville. Tämän vuoksi järjestäjät ovat laatineet erityisen sanaston kilpailijoille, jotta he voivat keskustella suunnistuksesta paikallisten ihmisten kanssa.

SM i Orientering 2011– kilpailusivut

GPS-laitetta kantavat suunnistajat Ruotsin yömestaruuskisoissa (PDF)

Gotlannin murretta vasta-alkajille (PDF på svenska)


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri