Huovila ja Dambe suunnistuskauden avauksen ykköset

Kun kevään viivästymisen vuoksi perinteisesti kotimaan huippusuunnistuskauden avaava Paimion Silja-Rastit siirrettiin keskimatkan MM-näyttökilpailuna pääsiäismaanantaille, avattiin kausi Salossa Ankkurirasteilla.

Kun kevään viivästymisen vuoksi perinteisesti kotimaan huippusuunnistuskauden avaava Paimion Silja-Rastit siirrettiin keskimatkan MM-näyttökilpailuna pääsiäismaanantaille, avattiin kausi Salossa Ankkurirasteilla. Lumiolosuhteiden vuoksi kilpailumuoto oli muutettu yhteislähdöksi hajontalenkein. Pääsarjoissa kärkisijoista käytiin sekuntitaisto, jossa voitto ratkaistiin vasta maalisuoran tiukassa ylämäessä. Tampereen Pyrinnön Jarkko Huovila ja Paimion Rastia edustava latvialainen Inga Dambe olivat lopussa vahvimmat. Lunta maastossa oli jonkin verran peitteisemmillä alueilla sekä pohjoisrinteillä. Pääsarjojen lähtöihin mennessä maaston lumisempiin osiin oli tallattu jo sen verran uria, että kilpailu käytiin verrattain hyvissä olosuhteissa.

Ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt Paimion Rastin latvialainen Inga Dambe hallitsi naisten kilpailua samalla hajonnalla olleen Kalevan Rastin Mari Väänäsen kanssa. Loppumatkasta Dambe oli vahvempi ja Väänänen joutui roikkumaan "kartta rullalla". Vajaa kilometri ennen maalia kaksikko ehti pummaamaan vajaan minuutin, jolloin Pargas IF:n Yvonne Gunnel pääsi jo näköetäisyydelle. Loppuviitoituksen tiukassa "kahden käyrän" ylämäessä Väänänen laittoi Damben tiukoille, mutta järjestys säilyi samana. Gunnel jäi kahdeksan sekuntia. Yhtä aikaa loppuviitoitukselle ehtivät lisäksi myös Lynxin Aino Leskinen (+0.23), Tampereen Pyrinnön Maria Laine (+0.29) ja MS Parman Laura Lammila (+0.33). Maalissa Dambe oli kauden avaukseen melko tyytyväinen, maastossa oli mukavaa eikä lumitilannekaan pahemmin enää häirinnyt.

Miesten kilpailussa letkat pysyivät hajontalenkeillä melko hyvin nipussa ja viimeisen kerran keskusrastille saavuttiin eri hajonnoilta lähes yhtä aikaa. Ensimmäisenä leimannut Tampereen Pyrinnön Jarkko Huovila piti kärkipaikan loppuun saakka. B-maajoukkueeseen kuuluva Huovila, 35, oli maajoukkueurheilijoista ainoana kilpailussa mukana. Huovila on valmistautunut kauteen erilaisista lähtökohdista syksyn akillesleikkauksen jälkeen. Toipuminen oli melko hidasta, mutta nyt alkaa meno jo näyttää jo hyvältä. Ankkurirasteilla nuorista haastajista tiukimmin Huovilalle laittoi kampoihin IF Brahesta Paimion Rastiin tälle kaudelle vaihtanut Fredric Portin. Eroa maalissa oli vain kaksi sekuntia. Seuraavilla sijoilla saatiin maaliin Hiisirastin venäläinen maajoukkuemies Sergei Detkov (+0.12), Kirkkonummen Lynxin Aapo Leskinen (+0.14) ja MS Parman yhteislähtö- ja aloitusosuusspesialisti Petri Paukkunen (+0.19). Pitkässä kärkiletkassa reilun minuutin sisään maaliin saatiin kuusitoista miestä. Vappuna juostavaa Tiomilaa kohti mentäessä ainakin MS Parman ja Kangasala SK:n tilanne näyttää hyvältä. Kärkiletkassa oli neljä Parman miestä ja kolme Kangasalta.

A-sarjoissa nopeimmat olivat Paimion Markus Lindeqvist selvällä erolla ja Vehkalahden Tuomas Mattila hieman niukemmin. Naisten A-sarjassa menemisen mallia nuoremmilleen näytti kesällä 40 vuotta täyttävä Kalevan Rastin Marika Mikkola.

Kaikkien sarjojen tulokset ja väliajat: http://tunkki.homeunix.org/tulokset/fi/2011_ar/

Pääsarjojen GPS-seuranta: http://www.gpsseuranta.net/index.php?sivu=tt&id=20110417

- Tero Mamia

ulvang banneri