Minna Kauppi kovassa talvivireessä

Minna Kauppi Uuden-seelaniin maailmancupissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Minna Kauppi Uuden-seelaniin maailmancupissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Minna Kauppi on hyvässä vauhdissa ja kovassa talvikunnossa kohti MM-kotikisoja. Takana on pari rikkinäistä vuotta sairasteluja vastaan taistellessa, mutta tänä talvena Kauppi on ilokseen välttynyt vammoilta ja pidemmiltä sairasteluilta. Se näkyy.

- Nyt näyttää siltä, että olen pitkästä aikaa todella kovassa kunnossa. Nyt olen saanut vammattoman talven ja juossutkin todella paljon. Vaikka olen viime vuosinakin pystynyt yksittäisiin koviin suorituksiin, on ihan eri asia lähteä uuteen kauteen näin hyvän pohjan rakennuksen kautta. Näyttää siis todella hyvältä ja tuntuu myös, Kauppi sanoo.

Myös Kauppi on viihtynyt maajoukkueen harjoituskeskuksessa Barbatessa. Itsensä tuntien hän ei edes suunnitellut olevansa koko kahta kuukautta, vaan pätki oleskelunsa sopiviin pätkiin. Kuukauden oleskelunsa aikana hän piti myös reilun viikon loman.

- Minulle on hankalaa ja tylsää olla samassa paikassa pidemmän aikaa. Varsinkin lepopäivinä meinaa kupoli hajota. Onkin tosi kivaa kokata itse ja pätkiä vähän oleilua täällä. Lepääminenkin on helpompaa jossain muualla kuin treenaavien kavereiden alituisessa seurassa, Kauppi sanoo.

Barbatessa hän on viihtynyt monesta syystä hyvin. Hän kehuu harjoituskeskuksen sijaintia, sillä kaikki treenimaastot ovat lähellä majoitusta. Myös kelit ja seura ovat kohdillaan.

- Kun on tällainen yhteinen maajoukkueen paikka, niin on myös tosi hyvä, kun on päävalmentaja, rastiliput metsässä, sparrausseuraa ja hierontaa vaikka joka päivälle. Kun ollaan pidempi aika samassa paikassa, ei myöskään tarvitse ahnehtia liikaa suunnistustreenejä kerralla niin kuin usein viikon tai kahden leireillä käy, vaan voi ja täytyykin tehdä myös perusasioita koko ajan.

Kaupin talveen on mahtunut myös pitkä leiri- ja kilpailureissu Uuteen-Seelantiin. Harjoitteluun reissu ei tuonut muutoksia, vaikka maailmancupia juostiinkin jo tammikuussa.

- Toisaalta se reissu meni enemmän tai vähemmän pieleen, koska olin yli pari viikkoa kipeä tai puolikuntoinen reissun päällä. Siinä mielessä Uudesta-Seelannista ei urheilullisesti jäänyt käteen kuin ihan viimeisten viikkojen treenit ja tietysti muut hienot näkymät ja kokemukset, Kauppi sanoo.

Barbatessa Kaupille tärkeimpiä harjoituksia ovat olleet hyvät suunnistustreenit. Hän kehuu lähikaupunkien sokkeloita "loistaviksi sprinttimestoiksi", kun taas lähimetsät palvelevat Sotkamon kankaita todella hyvin.

- Pohja on samantyyppistä ja suunnistusteknisesti alue on samankaltainen. Eli suoraviivaista etenemistä kovalla vauhdilla, Kauppi sanoo.

Jos jotain, niin ainoastaan ehkä keskimatkalle tyypilliset raskaammat pohjat jäävät Barbaten seudulta puuttumaan. Se ei Kauppia haittaa.

- Niissä ei ihan joka päivä treeniä voisikaan vetää, koska sellaisissa maastoissa tulee kuitenkin lihaksille jo niin paljon enemmän rasitusta. Omalle kropalleni sopii myös se, että saa hierontaa vaikka joka päivä. Toki myös perusharjoittelu pitkine lenkkeineen ja mäkivetoineen palvelee suunnistajan talviharjoittelua, Kauppi kertoo.

Lähde: WOC 2013 uutiskirje

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri