Juha Taini tyytyväinen Espanjan leirikeskuksen antiin

Juha Taini luotsaa Suomen suunnistusmaajoukkuetta kohti Vuokatin MM-kilpailuja. Kuva: SSL

Juha Taini luotsaa Suomen suunnistusmaajoukkuetta kohti Vuokatin MM-kilpailuja. Kuva: SSL

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Taini on viettänyt Espanjan Barbatessa seitsemän viikkoa ja vielä kaksi on edessä. Valmentajan arki on pyörinyt suunnistusharjoituksia järjestellessä sekä urheilijoiden elämää helpottaessa. Hän on tyytyväinen kevään leirikeskuskonseptiin ja uskoo sen kantavan hedelmää Vuokatin MM-kilpailuissa.

Suunnistusmaajoukkueen urheilijoilla on ollut mahdollisuus viettää vajaat kaksi kuukautta maajoukkueen leirikeskuksessa Espanjan Canos de Mecan kylässä lähellä Barbaten kaupunkia Gibraltarilta länteen. Urheilijat ovat saapuneet paikalle ja poistuneet sieltä omien aikataulujensa mukaan. Leirikeskus avattiin helmikuun puolivälissä ja viimeiset lähtevät kohti Suomea huhtikuun puolivälissä. Osa urheilijoista on ollut leirillä vain reilun viikon, toiset jopa kaksi kuukautta.

Taini on tyytyväinen uuteen järjestelyyn, jossa iso osa maajoukkueurheilijoita vietti pidemmän aikaa yhdessä ja samassa paikassa. Uuteen konseptiin olivat syynä lähestyvät MM-kotikisat, jossa tarkoitus olisi pärjätä mahdollisimman hyvin. Maajoukkueen ei tarvitse erikseen lähteä MM-leirille ulkomaille, jolloin Barbaten leirikeskusjärjestely on ainoa maajoukkueen ulkomaanleiri.

-Täältä Barbatesta löytyy niin Vuokatin MM-kisojen pitkän matkan tyyppimaastoa kuin paljon hyviä sprinttisuunnistuskarttoja MM-sprinttiä varten, Taini kertoo.

Keskimatkan tyyppimaasto on tällä hetkellä lumen peitossa Vuokatissa ja vastaavaa on vaikea löytää muualta maailmasta, joten keskimatkan tyyppimaastoharjoittelu saa odottaa lumien sulamista.

Rennompi aikataulu

Taini on junaillut jokaisen viikon aikana kolme harjoituspäivää, jolloin harjoitellaan kahdesti päivässä. Nämä harjoitukset ovat muun muassa suunnistusharjoituksia, joita on myös analysoitu illan palaverissa. Muina päivinä urheilijat ovat toteuttaneet omaa ohjelmaansa joko kartan kanssa tai ilman.

Leirikeskuksen hyvinä puolina Taini näkee muun muassa sen, että urheilijoiden on mahdollista saapua paikalle joko pidemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa oman elämäntilanteen mukaan.

-Tällainen konsepti tekee leiristä myös leppoisamman, johon perinteiset lyhyemmät leirit hektisine aikatauluineen eivät pysty.

Maajoukkueen urheilijat ovat kyenneet myös välttämään vakavat loukkaantumiset ja sairasteluista on selvitty parin päivän flunssilla.

-Tottakai välillä on väsy iskenyt puseroon, mutta sitten on vaan levätty, Taini lisää.

Yksin Tainin ei ole leiriä tarvinnut järjestää vaan osan aikaa apuna leirillä ovat olleet muun muassa maajoukkueen kakkosvalmentaja Antti Harju kuin talenttiryhmän valmentaja Petteri Vuorinen. Myös Puolustusvoimien valmennusryhmä toi mukanaan auttavia käsiä ja on Canos de Mecassa ollut mukana myös hieroja Olli Andersson.

-Olli on ollut täällä Espanjassa lähestulkoon koko leirikeskuksen olemassaolon ajan, mutta siitä huolimatta hän ei osaa vieläkään espanjaa, Taini keksii yhden heikkouden leirielämästä.

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentajan mukaan tällaiselle konseptille on tilausta. Hänen mukaansa pidempiaikainen oleskelu tuo mukaan valtavan määrän lajiharjoittelua ja varsinkin keskuksessa oleskelleiden nuorten urheilijoiden hän katsoo saaneen paljon hyötyä. Siitä, jatketaanko samalla konseptilla myös tulevina vuosina, ei vielä ole päätetty.

-Onhan se selvää, että ensi vuoden MM-kisoihin Italiaan on haettava tyyppimaastotreeniä ja ehkä samanlaista systeemiä voisi kokeilla myös siellä. Asiat riippuvat myös siitä, miten tällaiset leirit saadaan taloudellisesti järjestettyä, hän pohtii.

Maltilla kotimaassa

Kotimaan MM-kisat ovat sen verran harvinaista herkkua suunnistajille, että niin liitto kuin urheilijatkin ovat antaneet lisäpanostusta. Tänä vuonna on keskitytty myös lihashuoltoon ja terveenä pysymiseen. Takaisin lumiseen Suomeen lähteville urheilijoille sekä siellä jo oleville Taini peräänkuuluttaa malttia.

-En kyllä itse urheilijana lähtisi lumeen vielä kahlaamaan, vaan hakisin sulia maastoja sitten vaikkapa Ruotsista, jos siellä niitä on, hän neuvoo.

Hän sanoo, että leirikeskuksessa olleilla on kasassa niin paljon suunnistuskilometrejä, että kevään kisoihin voi lähteä hyvillä mielin, vaikka suunnistamaan sitä ennen ei pääsisikään. Pidentyneen talven johdosta Taini olisikin toivonut useamman jäävän vielä toviksi Espanjan suliin ja lämpimiin olosuhteisiin harjoittelemaan.

-En panisi pahakseni vaikka Suomessa olevat urheilijat vielä hiihtäisivätkin, tämä on kuitenkin niitä hetkiä, jolloin on mahdollista tehdä määrällisesti suurempaa harjoittelua. Näinä aikoina myös sairastumis- ja loukkaantumisriski kasvaa, joten tarkkana on oltava, hän muistuttaa.

MM-kilpailuihin on vielä aikaa reilusti eikä joukkue- tai matkavalintoja ole vielä spekuloitu. Lopulliset paikat ratkaistaan Tainin mukaan vasta MM-katsastuksissa.

-Varsinkin miesten puolella tilanne on vielä täysin auki ja siellä on vielä tilaa jopa mustille hevosille, Taini viittaa maajoukkueen ulkopuolisiin urheilijoihin.

Valmentajana hän on toki nähnyt jo ketkä maajoukkueurheilijoista ovat vireessä, mutta tilanne voi elää. Naisten puolella hän kehuu nuoria naisia, jotka ainakin kevään leirinäyttöjen perusteella ovat menneet eteenpäin.

-Jos MM-katsastuksissa menee näytöt tiukille, niin silloin toki isompi kuva ja kauden aikaisemmat kilpailut vaikuttavat valintaryhmän näkemykseen.

Hänen mukaansa viime vuonna varsinkin miesten puolella tilanne meni kinkkiseksi kun kolmen katsastusmatkan kolmen kärki koostui yhdeksästä eri miehestä. Tuolloin piti lähteä tekemään vaikeita valintoja. Lisäksi joukkueen maksimikoko asettaa omat rajoituksensa ja viime vuonna pitkällä matkalla juoksi myös sprintteri ja sprintissä pitkän matkan mies.

-Naisissa nähdään varmasti niitä, jotka juoksevat kaksi tai useampaa matkaa ja pärjäävät siellä. Toivottavasti saataisiin miehiin samanlainen tilanne, hän päättää puhelun ja lähtee vetämään päivän toista harjoitusta.

Kansallinen kärki nähtäneen ensimmäisen kerran tositoimissa Suomessa Huippuliigan avauksessa 20.4. Espoossa.

-Juho-Veikko Hytönen-


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 24.09.2020Björgen pari minuuttia Johaugia perässä
 5. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 6. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 7. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 8. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 9. 27.09.2020Mari Eder viides ampumahiihdon kaupunkikilpailussa Saksassa
 10. 27.09.2020Peiponen ylivoimainen mestari SM-maastojen kympillä – Kiekara keskeytti ensimmäisten kilometrien jälkeen
 11. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 12. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 13. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 14. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 15. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 16. 28.09.2020Mårten Boström juoksi kolmanneksi Lidingöloppetissa
 17. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 18. 27.09.2020Mira Kaskinen ja Elias Kuukka suunnistivat yömestareiksi Liperissä
 19. 26.09.2020Ennakkosuosikit selvittivät SM-yösuunnistuksen karsinnan
 20. 28.09.2020Juho Mikkonen tuunasi kesäharjoitteluaan MM-kisojen 50 kilometriä mielessään
 21. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 22. 24.09.2020Johaug ja Björgen ottavat tänä iltana naisesta mittaa rullahiihtokilpailussa
 23. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 24. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 25. 27.09.2020Ihamäki kympin voittaja Kurikan SM-maastoissa
 26. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 27. 24.09.2020Maailmancupin avaus kilpaillaan Rukalla ilman yleisöä
 28. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 29. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 30. 27.09.2020Kuivisto ja Granberg SM-maastojen lyhyiden matkojen voittajat

ulvang banneri