Bodil Holmströn Paimion näyttökisan ykkösenä

holmstrom250411_introPaimion perinteinen huippuliiga-avaus Silja-rastit oli tänä vuonna lumitilanteen vuoksi siirretty pääsiäismaanantaille. Huippuliigaa ei tänä vuonna Paimiossa juostu, mutta kilpailu oli kuitenkin World ranking -kilpailu ja näyttökilpailu kesän arvokilpailuihin.

holmstrom250411Bodil Holmström. Kuva: Hevoskuuri.fiPaimion perinteinen huippuliiga-avaus Silja-rastit oli tänä vuonna lumitilanteen vuoksi siirretty pääsiäismaanantaille. Huippuliigaa ei tänä vuonna Paimiossa juostu, mutta kilpailu oli kuitenkin World ranking -kilpailu ja näyttökilpailu kesän arvokilpailuihin. Taso oli siis todella kova. Kilpailut käytiin loistavassa kevätsäässä vaativilla radoilla, jotka parhaiten selvittivät Vehkalahden Veikkojen Tero Föhr sekä norjalaista NTNUI-seuraa edustava Bodil Holmström. Virheittä radoista selvityi tuskin kukaan. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että miesten yksi rasti oli 20 metriä väärässä paikassa ja viralliset tulokset mitätöitiin.

Naisten kilpailussa moni kova nimi sortui virheisiin. Kilpailuun suosikkina lähteneen Minna Kaupin suoritus lähti sivuraiteelle heti ykkösrastilla. Vuoden urheilija harmitteli virheitään:

- Ehkä kaksi tai kolme rastia löysin sujuvasti.

Hyvä vauhti riitti sentään kolmanteen sijaan, 19 sekuntia Homströmiä perässä ja vain sekunnin venäläisen Julia Novikovan (Delta) takana.

Voittaja Bodil Holmström valitteli tukkoista oloa, mutta oli muuten suoritukseensa melko tyytyväinen:

- Sain jo alkumatkasta edellä lähteneen Maria Rantalan näkyviin. Näimme toisiamme matkalla mutta teimme kyllä ihan itsenäistä työtä. En tiedä onko tukkoinen olo jotain allergiaa vai mitä, mutta eiköhän se tästä kevään edetessä helpota.

Maaliin Rantala ennätti ennemmin, mutta +1.56 tappio riitti vasta 8. sijaan. Seuratasolla Holmström edustaa norjalaista Trodheimin yliopiston opiskelijaseuraa NTNUI:ta. Viime vuonna Tiomilassa joukkue sijoittui seitsemänneksi. Nyt tähtäin on top viidessä.

Naisten kilpailussa neljänneksi sijoittui ikinuori sveitsiläinen Vroni König-Salmi, 41. Kangasalan Outi Ojanen yllätti monet viidennellä sijallaan. Nuorten sarjoissa lupaavasti juossut Outi on yleiseen sarjaan siirryttyään kärsinyt ensin pahasta ylikunnosta ja sitten sitkeästä mykoplasmasta, mutta näyttää nyt olevan nousemassa omalle tasolleen. Naisten tuloslistasta kannattaa poimia vielä Paimion Katri Lindeqvist (9.), viestimaailmanmestari 2008, joka on äitiysloman jälkeen palaamassa takaisin huipputasolle.

Suosikeista kärkitaistossa mukana ollut Merja Rantanen löi polvensa kiveen toiseksi viimeisellä rastilla ja tuli kävellen pois.

Föhr, Lakanen, Airila miesten kärkikolmikko (viralliset tulokset mitätöity, toim. lisäys)

Miesten näyttökilpailun voittaja Tero Föhr ei ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa, mukaan mahtui muutama virhekin "eikä niitä saa koskaan hyväksyä". Föhrin päätähtäin on luonnollisesti Ranskan elokuun MM-kisoissa. Mies lähteekin heti Tiomilan jälkeen "korkealle" tekemään kovan treenijakson.

- Kovin treenijakso on syytä ajoittaa kolmisen kuukautta ennen tavoitekisoja, jos niistä haluaa saada parhaan hyödyn irti. Kun tähtäin on elokuulla, niin toukokuu on sen aika.

Toiseksi sijoittunut Jani Lakanen (+0.35) oli tuloksestaan melko yllättynyt, varsinkin kun Paimion jyrkkäpiirteiset kalliorinteet eivät ole vuoden 2006 pitkän matkan maailmanmestaria aiemmin suosineet. Virhettäkin Lakanen ehti tekemään ehkä puolitoista minuuttia.

- Olisin odottanut tällaisella suorituksella sijoitusta jonnekin kymmenennen paikkeille.

Lakanen siirtyi tälle kaudelle nimellisesti ikämiessarjaan ja toimii Suunnistusliiton valmennustehtävissä, muun muassa nuorten maajoukkuevalmentajana. Mies ei itse enää tähtää kansainväliselle tasolle, vaan keskittyy valmennukseen sekä viestisuunnistukseen huipputasolla Vaajakosken Terän kovassa joukkueessa. Kuntoaan Lakanen on toki pitänyt yllä. Hyvän vauhdin takana on onnistunut edellinen kausi sekä "riittävä" säännöllinen harjoittelu talvella:

- Olen ollut terveenä ja tehnyt viikottain pari hyvää kehittävää harjoitusta, jotka ovat tehollisesti ja kestoltaan riittävän kovia, mutta eivät liian kovia.

Päivän kolmonen Kalevan Rastin Hannu Airila (+1.08) oli suoritukseensa melko tyytyväinen ja sai kehut myös päävalmentaja Juha Tainilta. Kalevan Rasti lähtee seuraavan viikonlopun Tiomila-viestiin yhtenä suosikkina.

- Meillä on miehistö hyvässä lyönnissä ja voittoa lähdemme tavoittelemaan.

Airila itse iskee 12 km:n kolmannella osuudella.

- Kesän päätähtäin on Ranskan MM-kisojen keskimatkalla, jossa sijoitus kymmenennen sijan kieppeille tyydyttäisi. Myös MM-viesti kiinnostaa, Airila kertoi kisakuulutuksen haastattelussa.

Neljänneksi sijoittui Angelniemen Ankkuria edustava venäläinen maajoukkuesuunnistaja Aleksei Bortnik (+1.30), viides oli Jonne Lakanen (+1.42) ja kuudennen sijan jakoivat Petteri Muukkonen ja venäläinen Valentin Novikov (+2.18). Kovin suuria yllättäjiä kärkisijoille ei siis yltänyt. Kymppisakkiin kurkottivat vielä Matti Kivelä (Delta), Juha Sorvisto (VaajTe) ja Jarkko Huovila (TP). Miesten suosikeista Pasi Ikonen kärsi edellisessä kisassa ansaitusta "puujalasta" ja kävi vain hölkkäilemässä radan läpi.

Miesten kisassa puhutti yhden rastin sijainti, joka monen kilpailijan mielestä oli sijoitettu noin 30 metriä väärään paikkaan. Ymmärrettävämmäksi virheen tekee kilpailujen myöhäinen siirto sekä televisioinnin poistumisen vuoksi tehdyt viime hetken muutokset ratoihin. Ikävä tapaus silti, joka kyseenalaistaa näyttökisan arvoa. Myöhemmin kävi ilmi, että tämä rasti tosiaan oli väärässä paikassa ja viralliset tulokset siis mitätöitiin (toim.lisäys).

Päävalmentaja Juha Taini oli hieman huolissaan urheilijoiden runsaasta "pummailusta" näyttökilpailussa.

- Tero Föhrin suoritustaso kyllä tyydyttää, kun pikkuvirheilläkin syntyy näin hyvää jälkeä.

Ylipäätään miesten kokonaisuus tyydytti päävalmentajaa naisia paremmin. Naiset kun ryntäilivät päättömästi suurella joukolla. Toki Taini noteerasi terävimmän (maajoukue)kärjen takana hyviä ja tasaisia suorituksia, mm. Outi Ojasen viides sija oli miellyttävä yllätys.

- Tero Mamia

ulvang banneri