Kauppi ja Boström voittoihin Huippuliigan avauksessa

Miesten kärkikolmikko Huippuliigan avauksessa Espoossa. Keskellä voittaja Mårten Boström. Kuva: Antti Veijalainen

Miesten kärkikolmikko Huippuliigan avauksessa Espoossa. Keskellä voittaja Mårten Boström. Kuva: Antti Veijalainen

Suunnistuksen Huippuliiga avattiin keväisen aurinkoisessa ja viimein varsin lämpimässä säässä Espoon Kivenlahden kerrostalosokkeloissa ja rantapuistikoissa.

Kuluvan viikon lämpimät säät ja sateet sulattivat lunta hyvää kyytiä, ja näin kilpailun maastopätkilläkään lumesta ei käytännössä haittaa ollut. Huippuliiga-sarjojen kärkinimet olivat varsin odotetut eikä muutenkaan isoja yllätyksiä nähty.

Naisten selkä ennakkosuosikki Minna Kauppi piti pintansa loppuun asti ja nappasi ykkössijan, joskin lopulta vain kahdeksan sekunnin turvin. Kakkoseksi suunnisti Sveitsin maajoukkuenainen, Leksands OK:n väreissä suunnistava Rahel Friederich, joka asuu ja harjoittelee Turun seudulla kuukauden päivät pitkälti tulevat MM-kilpailut mielessään. Kolmannen sijan kuittasi ehkä hieman yllättäen Hiidenkiertäjien nuori Anna Närhi, jolle tappiota kärkeen kertyi 27 sekuntia. Maajoukkuenaiset Anni-Maija Fincke, Marika Teini ja Sofia Haajanen täydensivät kärkikuusikon kuitenkin vain neljän sekunnin sisällä kolmossijaan.

Kaupin meno ei ollut puhdasta mutta meno vaikutti kuitenkin vahvalta.

MinnaKauppi200413 avMinna Kauppi piti jälleen kovinta vauhtia kotimaan rasteilla. Kuva: Antti Veijalainen– Useita pieniä koukkuja ja seisahtumisia tuli, vaikkei tämä kisana ollut mitenkään vaativimmasta päästä. Eka kisa kotimaassa on usein vähän hankalaa. Kaikki kuitenkin näyttää tällä hetkellä hyvältä ja tulevaisuus kaikkiaan valoisalta, kertoi Kauppi.

Miesten puolella erot kasvoivat kenties odotettua suuremmiksi, joskin voittotaistelu pysyi tiukkana. Mårten Boström piti 3,5 kilometrin radalla kovinta vauhtia ja kuittasi näin ensimmäisen osakisan voiton viiden sekunnin erolla Tuomas Tervoon. Kolmanneksi suunnisti hienoisesti yllättäen Jussi Suna, jolle tosin kertyi tappiota kärkeen 22 sekuntia. Rykmentin tuore tshekki Tomas Dlabaja oli neljäs ja Jonne Lakanen viides 30 sekuntia kärjestä. Tasan minuutin tappio riitti tänään 11. sijaan.

Boström piti kisassa tasaisen kovaa vauhtia, vaikkakin valitteli sujuvuuden puutetta.

– Hyvin tuo homma sujui, joskaan en suunnistuksellisesti saanut kaikkea irti. Rata oli sinällään melko yksinkertaista toteutusta. Kunto on nyt hyvä mutta vielä löytyy viritettävää. Ja tulevia MM-kisoja ajatellen sprintti ei oikeastaan ole päämatka vaan pitkä matka, mutta katsotaan ne valinnat sitten aikanaan, pohti Boström.

– Oli vähän arvoitus miten tulee kulkemaan, mutta hyvinhän tuo lopulta meni. Virheitä tuli se pari pientä koukkua. Odotin kyllä kaikkiaan tiukempaa ja tasaisempaa kisaa. Luulen että Måren kanssa jätimme muita pitkälti juoksemalla, analysoi Tervo.

– Juoksu ei tuntunut kovin hyvältä, enkä todellakaan odottanut näin hyvää sijaa. Kärki kyllä meni kovempaa, ja olen tyytyväinen siihen että pääsin noinkin lähelle, myhäili puolestaan Suna.

Kevään ensimmäinen kotimainen koitos ei vielä kaikkea tulevasta kerro, mutta päävalmentaja Taini näki kuitenkin tiettyjä kehityssuuntia ja positiivisia merkkejä.

– Naisissa oli kaikkiaan suhteellisen pienet erot, ja ns. kakkosketjun naiset pääsivät varsin lähelle kärkisijoja siitä huolimatta, ettei kärjen takanakaan mitenkään puhtaasti juostu, joten kehitystä on laajalla rintamalla tapahtunut. Miehissä kärkikaksikko teki selvän eron muihin, mikä periaatteessa on hyvä merkki. Nuorilta haastajilta odotin kaikkiaan vähän enemmän jo tässä kisassa, pohdiskeli Taini.

Huippuliiga jatkuu jo viikon päästä Sauvossa FinnSpringin pitkällä matkalla Paimion Rastin isännyydessä.

>> Tulokset
>> Kisasivut

- Antti Veijalainen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri