Gueorgiou ja Niggli vauhdissa Ruotsissa

Kalevan Rastin Thierry Gueorgiou on vahvassa kevätvireessä. Kuva viime syksyn 25mannasta. Kuva: Hevoskuuri

Kalevan Rastin Thierry Gueorgiou on vahvassa kevätvireessä. Kuva viime syksyn 25mannasta. Kuva: Hevoskuuri

Järlalla hyvä kenraaliharjoitus Stigtomtakavlenissa. Wingstedt yllätti Norjassa.

Ruotsalaisten "Huippuliiga" Silva League käynnistyi viikonloppuna Tibron kaupungin metsissä Ruotsin toiseksi suurimman järven Vätternin länsipuolella. Liigan avausosakilpailun ohjelmassa oli pitkä matka, jolle mittaa kertyi miehillä 17,5 kilometriä. Voittoon 92 osanottajan kilpailussa suunnisti Ranskan ja Kalevan Rastin Thierry Gueorgiou, joka käytti rataan aikaa puolisen minuuttia yli puolitoista tuntia.

Kilpailu käytiin erittäin nopeassa maastossa ja tämä toimi hyvänä valmistautumisena tuleviin MM-kilpailuihin. Myös Gueorgiou oli tyytyväinen maastoon sekä omaan panokseensa.

-Minulle tämä toimi hyvänä valmistautumisena MM-kilpailuihin. Tulos antoi myös hyvää palautetta siitä, että olen nyt oikealla tiellä harjoittelun suhteen ja voin jatkaa suunnitelmien mukaan, hän sanoi Ruotsin suunnistusliiton sivuilla.

IFK Lidingön Fredrik Johansson oli ainoa, joka kykeni haastamaan ranskalaisen. Lauantain kilpailussa eroa voittajaan kertyi puolitoista minuuttia. Kevään kestomenestyjä Oleksandr Kratov oli kolmas ennen Hiidenkiertäjäin Valentin Novikovia. Paras suomalainen oli Vaajakosken Terän Jani Lakanen 18. sijalla kahdeksan ja puoli minuuttia Gueorgiouta hitaampana.

Naisissa ylivoimaiseen voittoon juoksi OK Tisarenin Simone Niggli, joka päihitti muut 12 kilometrin radalla selkeästi. Sveitsiläinen käytti rataan aikaa tunnin ja kolmetoista minuuttia. Niggli on kärsinyt talven aikana reisivammasta, joka piti hänet poissa juoksupoluilta kuusi viikkoa. Lisäksi helmikuussa hän kärsi sitkeästä tulehduksesta keuhkoissa. Viimeiset kaksi kuukautta on kuitenkin mennyt paremmin ja kevään ensimmäisessä pohjoismaisessa kilpailussa vauhti ja taito olivat kohdallaan.

-Tavoitteena oli juosta teknisesti puhdas suoritus ja siinä onnistuin. Lisäksi oli todella mukavaa, että jaksoin loppuun asti, hän kertoi Ruotsin suunnistusliiton sivuilla.

Helena Jansson jäi Nigglille kaksi ja puoli minuuttia ja Tanja Ryabkina viisitoista sekuntia enemmän.

Sunnuntain lyhennetyllä pitkällä matkalla tuloslistaa ei paljon tarvinnut muokata, sillä kärjessä nähtiin samat nimet kuin edellisenä päivänä. Gueorgioun voittomarginaali Fredrik Johanssoniin 13 kilometrin kilpailussa oli minuutti ja kaksikymmentä sekuntia. Valentin Novikov jäi voittajalle jo kolme minuuttia. Johanssonin kaksi kakkossijaa tulivat yllätyksenä monelle. Mies itse toivoo suorituksilleen jatkoa ja lippua MM-kisoihin.

-Oli tärkeää onnistua juuri näissä kisoissa, sillä olin todella panostanut tähän viikonloppuun, Johansson kertoi kilpailun jälkeen.

Naisten puolella Niggli voitti Tove Alexanderssonia kymmenen kilometrin kilpailussa vain puoli minuuttia. Tanja Ryabkina jäi jo kolme minuuttia.

Silva League jatkuu vajaan kahden viikon kuluttua. Seitsemän osakilpailua käsittävä sarja päättyy toukokuun puolivälissä takaa-ajokilpailuun, jonka lähtölista määräytyy kuudessa ensimmäisessä osakilpailussa hankittujen pisteiden perusteella.

Järlalla voitokas viikonloppu Stigtomtassa

Huippujen satsatessa Silva Leagueen kävivät viestimiehet hakemassa viimeistä virettä ennen 10MILA-viestiä OK Hällenin järjestämässä Stigtomtakavlenissa. Miesten sarjassa perjantain kolmella yöosuudella käynnistyi Södertäljen komennossa. Lauantaiaamuna viesti huipentui kolmeen päiväosuuteen, jossa voittoon onnistui nousemaan Nackan ylpeys Järla Orientering kahden minuutin erolla OK Denselniin. IFK Moras oli kolmas.
Voittajajoukkueen ankkuri Erik Andersson onnistui nostamaan joukkueensa ohi entisen seuransa Denselnin. Voittohaastattelussa Andersson kertoi voiton tulleen enemmänkin rutiinin kuin fyysisen ylivoiman ansiosta.

-Talviharjoittelu on jotain sellaista, jonka muut joukkueen jäsenet saavat hoitaa, hän veisteli.

Naisten kolmen osuuden viestissä voittoon juoksi Tullinge SK tiukan loppukiritaiston jälkeen. Hagaby GOIF taipui toiseksi. IFK Moras oli kolmas myös naisten sarjassa.

Fasting huippuvireessä Norjassa

Suunnistuksen keväinen huippuviikonloppu tarjosi vauhtia myös Norjassa, jossa juostiin niin ikään huippusarja Norges Cupia. Viikonlopun ehdoton ykkösnimi oli Haldenin Mari Fasting, joka voitti kaikki kolme osakilpailua. Fastingin vauhdikas viikonloppu alkoi sprinttivoitolla perjantaina. Lauantain keskimatkan ykkössija antoi hyvät asetelmat sunnuntain yhdeksän kilometrin takaa-ajoon, jossa hän ei antanut muille mahdollisuuksia.

-Eipä se juuri tämän paremmin voisi mennä. Kun vain skarppaan metsässä, niin suunnistuskin sujuu, hän kertoi viikonlopun päätteeksi opn.no-sivustolla.

Fasting juossee tulevan viikonlopun 10MILAssa ankkirosuuden Anne Margrete Hausken-Nordbergin loukkaannuttua.

Miesten puolella suurin yllättäjä oli takavuosien ruotsalaistähti Emil Wingstedt, joka juoksi viikonlopun voittoon. Jo muutama vuosi sitten huippusatsauksen lopettanut Wingstedt oli neljän miehen loppuratkaisussa vahvin. Hans Gunnar Omdal, Björn Ekeberg ja Eskil Kinneberg miehittivät seuraavat sijat.

Kansalliset eliittiliigat sekä MM-kilpailujen spekulaatiot jäävät nyt viikon ajaksi taka-alalle, sillä lauantaina ja sunnuntaina suunnistetaan kevään klassikko 10MILA. Viisiosuuksinen naisten viesti käynnistyy lauantaina iltapäivällä ja voittajat ovat maalissa puoli kuuden aikaan Suomen aikaa.

Miesten viesti käynnistyy lauantai-iltana ja voittajajoukkue tuulettaa maalissa kymmenen osuuden jälkeen varhain sunnuntaina aamulla.

Ruotsin kilpailujen tulokset Eventor.se-sivustolla

Norjan kilpailujen tulokset Eventor.no-sivustolla.

Lähde: Orientering.se, OPN.no


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri