Medilaser-suunnistuskoulu matkalla kohti Jukolaa

Jukolan lähtötunelmaa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Jukolan lähtötunelmaa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Lokakuussa startannut ja Hevoskuurin lukijoitakin mukaan houkutellut Medilaser-suunnistuskoulu on ollut käynnissä jo puolen vuoden ajan. Suunnistusharjoituksia on päästy toteuttamaan kuusi kertaa alun teoriaopetuksen jälkeen huolimatta runsaslumisesta talvesta.

Suunnistuskoululaisten innokkuudesta ja osallistumisaktiivisuudesta päätellen aikuisten suunnistuskoululle on selkeä tilaus. Mukaan valittiin täysi-ikäisiä suunnistuksesta innostuneita ihmisiä Tampereen lähiseudulta kahteen seitsemänhenkiseen Jukola-joukkueeseen. Tasa-arvokin toteutuu nykylinjausten mukaan, kun yli puolet Jukola-koululaisista on naisia. Suunnistuskoululaisten valmentamisesta vastaavat Hevoskuurissakin kirjoituksiaan julkaisseet Ikaalisten Nousevan-Voiman suunnistajaveljekset Vesa ja Henri Taanila.

-Haluamme tarjota suunnistuksesta kiinnostuville taito- ja kuntoharjoittelun tuen ohella elämyksiä. Tässä valossa osallistuminen nimenomaan yöllä juostavaan Jukolan viestiin oli itsestään selvä asia suunnistuskoulun valmentajille, Henri Taanila kertoo.

Koululaisia haettiin syksyllä avoimella haulla ja Jukola-koulu saatiin potkaistua käyntiin syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Kevään kannalta oli erittäin hyödyllistä saada projekti alulle jo syksyllä ja motivoida siten osallistujia monipuoliseen fyysiseen harjoitteluun jo talven aikana.

-Erityisesti naiset ovat ennakkoluulottomasti kiinnostuneista suunnistuksesta syksyisten hakuilmoitusten suuren määrän perusteella, kertoo Vesa Taanila

Alkuvaiheessa valmentajat kartoittivat suunnistuskoululaisten aiempaa suunnistus- ja liikuntataustaa. Miehillä oli luonnollisesti kokemuksia suunnistamisesta epätarkoilla kartoilla armeijan leivissä, mutta monella viimeisimmät rastien etsinnät olivat kouluajoilta asti. Puolet porukasta oli jo aiemmin löytänyt tiensä Tampereen iltarasteille omatoimisesti tai kaverin houkuttelemana.

Armeija- ja koulusuunnistuksen kokemukset muistuttivat osittain mystistä aarteenetsintää, jossa lähtöoletuksena oli se, ettei rastille voi suinkaan aina löytää suoraan. Tähän ajatustapaan Medilaser-suunnistuskoulu yrittää saada aikaan radikaalin muutoksen; rasteja ei löydetä sattumalta, vaan niille suunnistetaan koko ajan oma reittinsä tietäen.

Henri Taanilan mukaan suunnistuksella on loistava potentiaali kasvattaa harrastajamääräänsä. Nykysuomalaisen evoluutiossa kaupungeissa ja betonilähiöissä asuminen on ollut valtaosan valinta vasta muutaman vuosikymmenen ajan, ja sisällään suomalaiset kaipaavat yhä luontoon. Suunnistuksessa yhdistyy fyysisen harjoittelun terveyshyödyt ja kokemuksellisuus maaston ymmärtämisestä ja yhteydestä luontoon. Samasta nousevasta trendistä kertoo hänen mielestään luomuruoan ja erilaisten paleo-dieettien suuri suosio nimenomaan kaupunkilaisten keskuudessa.

-Halutaan ymmärtää luontoa ja ammentaa sieltä energiaa arkipäivään, Henri Taanila otaksuu.

Tampereen Pyrintö mukana jo kolmatta kevättä

Aikuisten suunnistuskoulut ovat yleistyneet viime vuosina suurimmissa kaupungeissa. Pidempiaikaista kokemusta paitsi lasten ja nuorten, mutta myös aikuisten liikuttamisesta suunnistuksen pariin omaava Mikko 'Lammikko' Eskola kertoo, että Tampereen Pyrinnön tämänvuotinen aikuisten suunnistuskoulu starttasi 15.4.2013 UKK-instituutilla jo kolmatta kertaa.

-Molemmilla edellisillä kerroilla innokkaita suunnistusoppilaita oli 65 henkilöä ja viime vuonna sen lisäksi jatkoryhmässä vielä 15 suunnistajaa. Mielenkiinnolla odotetaan, paljonko tämän vuoden kouluun tulee oppilaita, Eskola kertoo

Ohjaajia Pyrinnön suunnistuskoulussa on 15-20, joten pienryhmässä opetus on henkilökohtaista.

-Se on hienoa, kun voi sanoa ohjattaville, että tuo sinun ohjaajasi voitti juuri Suomen mestaruuden, tai että hän on Venla-voittaja, nauraa Lammikko.

Mikkola kehottaa kaikkia lajista kiinnostuneita lähtemään ennakkoluulottomasti mukaan. Helpoiten asiat lähtevät sujumaan kun ottaa yhteyttä paikalliseen suunnistusseuraan.

-Suunnistajat ovat mukavaa porukkaa, joten aina saa apua, kun vaan uskaltaa kysyä, rohkaisee Lammikko.

Suunnistusliitto panostaa harraste- ja kuntosuunnistukseen

Kuntosuunnistajien määrä on ollut jatkuvassa kasvussa Suomessa ja viime vuonna tehtiin jälleen ennätys yli 358 000 kuntosuunnistussuorituksen merkeissä. Kasvua edellisvuoteen oli seitsemän prosenttia.

-Aikuisille järjestelyillä suunnistuskouluilla on varmasti ollut vaikutusta asiaan - onhan uutta harrastusta aloitettaessa mukava saada ohjausta, joka on suunnattu aikuisille, Suomen Suunnistusliiton puheenjohtaja Kirre Palmi iloitsee kuntosuunnistuksen suosiosta.

Palmin mukaan isolla porukalla on helpompi päästä yli ajatuksesta, että suunnistus olisi aivan liian vaikeaa ja rankkaa.

-Mielestäni aikuisten suunnistuskoulujen myötä saamme mukaan uusia harrastajia, jotka lähtevät liikkeelle omasta halustaan oppia kartanlukua ja nauttia luonnossa liikkumisesta. Suunnistushan on terveysliikuntaa Palmi jatkaa.

Palmi kertoo erään henkilön vastanneen Suunnistus kunto- ja terveysliikuntana – tutkimukseen suunnistuksen olevan niin hienon lajin, että sitä harrastaisi, vaikkei sillä olisi mitään terveysvaikutuksia.

- Ja näinhän se on, Palmi vahvistaa.

Suunnistuksen lajinäkymiä nyt ja tulevaisuudessa liiton puheenjohtaja pitää mielenkiintoisina. Hän uskoo vahvasti suunnistuksella olevan jatkossakin vahva asema suomalaisessa urheilukentässä. Viime vuosina suunnistus on saanut lisää näkyvyyttä ja tekniikka on lisännyt selvästi suunnistuksen kiinnostavuutta ja seurattavuutta. Suunnistuksen asemaa vahvistaa sekin, että se sopii kaiken ikäisille. Sitä voi myös harrastaa joko omaksi huvikseen tai kilpa- tai huippu-urheiluun panostaen.

Heinäkuussa Vuokatin vaaroilla järjestetään suunnistuksen MM-kilpailut, jonne kokoontuvat maailman parhaat suunnistajat ottamaan mittaa toisistaan. Samoissa maastoissa kisaa saman viikon aikana tuhansia kilpa- ja kuntosuunnistajia – kukin omalla tavallaan ja tasollaan rastien etsinnästä nauttien.

-Se onkin yksi suunnistuksen hienouksista, että titteleitä tai rankisijoituksia ei ole tarpeen kysellä, vaan kaikki nauttivat yhteisestä, upeasta harrastuksesta, Kirre Palmi kertoo.

Medilaser mukana urheilussa monella tasolla

Medilaser suhtautuu liikuntaan ja urheiluun positiivisesti. Yhtiö sponsoroi esimerkiksi huippusuunnistaja Topi Anjalaa ja yrityksellä on myös kaksi pyöräilytallia. Team Medilaser on nuorten pyöräilijöiden uran tukemiseksi perustettu joukkue ja Medilaser-Specialized on Suomen ensimmäinen kansainvälinen maastopyöräilytalli, joka koostuu neljästä huippukuskista,

Toimitusjohtaja Asko Koskisen mukaan yrityksen tavoitteena on tehdä silmäleikkauksia tunnetuksi. Perinteinen "laita ja paita"-mainonta ei yhtiölle riitä vaan tarkoitus on osallistua urheiluun myös sisältä päin kehittäen innovatiivisia yhteistyömuotoja ja rakentamalla sosiaalisia yhteisöjä, joiden kautta tieto ja hyvät kokemukset taittovirhekirurgiasta urheilun saralla leviävät.

-Miksi sponsoroinnin kohteena ei voisi olla innokas kuntourheilija huippu-urheilijan sijaan, kuten tässä Medilaserin suunnistuskoulussa? Jukolan viestihän on suomalaista urheilun juhlaa, Asko Koskinen jatkaa.

Medilaser-suunnistuskoulun tavoite Jukolassa on saada hyväksytyt tulokset molemmille joukkueille ilman aika- tai sijoitustavoitteita. Pidempiaikaisena tavoitteena on antaa hyvät lähtökohdat omatoimisen suunnistusharrastuksen jatkamiseen tulevina vuosina.

-Itselleni tuottaa vastavalmistuneena lääkärinä iloa myös jokainen, joka löytää kestävyysurheilusta itselleen elinaikaisen harrastuksen ehkäisten kansantauteja ja parantaen elämänlaatuaan, Henri Taanila summaa.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri