NTNUI – Tiomilahistorian äänekkäin seura

NTNUI vaalii suunnistusperinteitä Trondheimissä ja osallistuu Tiomilaan todella runsaslukuisena joukkiona. Kuva: Aapo Laiho

NTNUI vaalii suunnistusperinteitä Trondheimissä ja osallistuu Tiomilaan todella runsaslukuisena joukkiona. Kuva: Aapo Laiho

Perinteikäs trondheimilainen NTNUI on vuosikymmenten ajan tuonut Tiomilaan bussilasteittain suunnistajia, porukan, joka näkyy ja kuuluu kisapaikalla. Tiomila on NTNUI:lle pyhä asia.

Siitä puhutaan lähestulkoon vuoden jokaisena päivänä, se mielessä harjoitellaan koko pimeä talvi ja toukokuun ensimmäisen viikonlopun koittaessa teltat, grillikärryt, torvet ja rummut pakataan matkaan kohti vuoden tärkeintä tapahtumaa, Tiomilaa.

Nimi NTNUI on lyhenne sanahirviöstä Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets idrettsforening. Trondheimin yliopiston NTNU:n yhteydessä toimivassa yleisseurassa on jäseniä noin 12000 eli noin kolmasosa Trondheimin opiskelijoista ja lajivalikoimassa on lähes kaikkea, mikä voidaan urheiluksi laskea. Viimeisimpänä tulokkaana laajassa lajikirjossa on Harry Potterista alkunsa saanut huispaus. Suunnistajia seurassa on noin 200 ja suosituimmat yhteistreenit keräävät parhaimmillaan vajaat sata henkeä. Tiomilan ykkösjoukkueen paikoista käydään vuosittain ankara kilpailu, sillä tasaväkisiä pyrkijöitä on noin 30, mutta vain kymmenelle on paikka tarjolla. Kaikenkaikkiaan joukkueita saadaan kasaan kymmenkunta miesten viestiin ja lisäksi sama määrä naisiin.

Vuoteen 1997 saakka seura tunnettiin nimellä NTHI, mutta nimi muutettiin NTNUI:ksi yliopiston ja teknillisenkorkeakoulun yhdistyttyä. NTHI:n suuruuden aika sijoittuu 1980 ja -90-luvuille. Silloin Trondheimiin opiskelemaan oli kerääntynyt todellinen suunnistuksen dream team, josta parhaiten tunnetaan nimet Håvard Tveite, Bjørnar Valstad, Tore Sandvik sekä Emil Wingstedt. Tiomilaa NTHI ei koskaan ole miesten puolella onnistunut valloittamaan, mutta Jukolan hiidenkivelle seura on kiivennyt voittajana kolmesti vuosina 1989, -90 ja 95. Naisten puolella sen sijaan NTHI on onnistunut voittamaan Tiomilan neljästi. Seuran 80 ja 90-lukujen tasosta kertoo erityisesti se, että seuran perinteisen testijuoksun, 8km ja noin 400m yhtämittaista loivaa nousua, reittiennätys on niiltä ajoilta eikä viime vuosina kukaan ole päässyt puoltatoista minuuttia lähemmä ennätyksestä.

NTHI ja sittemmin NTNUI on ollut ponnahduslauta myös useille tämän hetken huippusuunnistajille. Muunmuassa Mari Fasting, Bodil Holmström ja muutaman vuoden takainen keskimatkan maailmanmestari Carl Waaler Kaas ovat hakeneet vauhtia uralleen vihreäpaidoista ja samoja jalanjälkiä kulkevat vuosittain useat yleiseen sarjaan siirtyvät Norjan huippujuniorit. Käytännössä kaikki seuran jäsenet ovat 18-30 vuotiaita opiskelijoita, jotka aikanaan valmistuessaan päätyvät muihin seuroihin.

NTNUI kulkue alaihoNTNUI näkyy ja kuuluu Tiomilassa ja kulkue on yksi seuran perinteistä Tiomilassa. Kuva: Aapo LaihoNTNUI tunnetaan paitsi viher-kelta-mustista raitapaidoistaan, niin myös äänekkäästä Hu og Hei-huudostaan Tiomilan ja Jukolan maalisuoran varrella. Hu og Hei-huuto juontaa juurensa 1930-luvun näytelmästä ja silloinen NTHI otti huudon omakseen ja se on kajahtanut läpi vuosikymmenten kilpailupaikoilla. Tänäkin vuonna Hu og Hei tulee raikumaan Tiomilassa yli sadan suunnistajan voimalla.

NTNUI:ssä on ollut tapana kerätä joukkueita eri alojen opiskelulinjoilta esim. rakennus, koneenrakennus ja liikuntatieteet, mikä selittää joukkueiden lukumäärän. Läheskään kaikki joukkueet eivät ole totisesti kilpailemassa, mutta lähes kaikista linjajoukkueista löytyy vähintään yksi kovan tason suunnistaja aloittamaan viestin. Epävirallisena tavoitteena onkin tuoda seitsemän joukkuetta kymmenen kärjessä vaihtoon avausosuudelta. Lisäksi nuorella ykkösjoukkueella on nälkää lähteä parantamaan viimevuotista 15. sijaa.

Aivan 90-luvun huippuvuosien tasolle NTNUI ei tuloslistalla tällä hetkellä yllä, mutta joukkueiden määrässä ja karnevaalitunnelmassa NTNUI voittaa Tiomilan joka vuosi!

- Aapo Laiho

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri