Ruotsalaisseurat haluavat menestyä 10milassa - Göteborgin seurojen välillä tervettä kilpailua

IFK Göteborgin sinivalkoinen asu on tuttu näky 10MILA:n kärkisijoilla. Kuva: Aapo Laiho

IFK Göteborgin sinivalkoinen asu on tuttu näky 10MILA:n kärkisijoilla. Kuva: Aapo Laiho

10MILA herättää suuria tunteita suunnistajien kesken. Erityisen tärkeä viesti on sen kotimaassa Ruotsissa. Vahvimmat ruotsalaisseurat treenaavat kevään viestiin koko talven ja jokaviikkoiset harjoitukset suunnitellaan pitkälti sen mukaan mitä tulevan vuoden 10MILAssa tarvitaan, jotta sijoitus palkintopallilla heltiäisi.

Vaikka viestien tärkeimmät tavoitteet ovatkin yleensä määritelty sijoitus- tai suoritustavoitteina, on tärkeää myös voittaa oman toiminta-alueen muut seurat. Naapurin voittaminen tai sille häviäminen nostaa usein tunteita pintaan, oli kyse sitten suomalaisista, ruotsalaisista tai norjalaisista joukkueista.

IFK Göteborg on jo vuosikymmeniä ollut Länsi-Götanmaan ehdoton ykkösseura, mutta viime vuosina Göteborg-Majorna on kirinyt rinnalle ja jopa ohi. Naisten puolella Majorna on ollut seutukunnan ykkönen ja myös miesten joukkue on pystynyt voittamaan IFK Göteborgin kahtena edellisenä vuonna. Tänäkin vuonna paikalliskamppailusta odotetaan kiivasta.

Göteborg-Majornan miesten joukkueen johtaja Fredrik Larsson oli mukana seuran toiminnassa jo vuonna 2004 kun seura päihitti ensimmäistä kertaa vuosiin IFK Göteborgin kevään klassikkoviestissä.

- Olin mukana valitsemassa joukkuetta jo silloin, ja tuntui mahtavaa voittaa IFK. Ei pelkästään sen takia, että heillä oli erittäin hyvä joukkue vaan myös siksi, että edellisestä kerrasta oli kulunut niin kauan, hän kertoo.

Majorna on priorisoinut 10MILAn tärkeimpien viestien joukkoon ja siksi seurassa juostaan paljon viestiharjoituksia talven aikana. Larsson korostaa, ettei sosiaalista puoltakaan saa unohtaa, vaan toiminnassa on muistettava joukkuehengen merkitys viestisuorituksissa.

- Harjoituksiemme teemana on aina joko viestiharjoittelu tai sitten tyyppiharjoitukset jokin arvokilpailu mielessä, hän jatkaa.

Majorna on leireillyt Tukholmassa jo aiemmin tutustuakseen tulevan viestin vaatimuksiin. Lisäksi seura on hakenut kotiseudultaan relevantteja maastoja, jotta maastotyyppi on hallussa h-hetkellä.

- Täällä ei ole ollut onneksi liikaa lunta, joten olemme päässeet juoksemaan sulissa maastoissa.

Kilpailun Majornan ja IFK:n välillä Larsson näkee hyvänä. Tosin mitään avointa vihollissuhdetta seurojen välillä ei ole ja pitkin talvea on järjestetty myös yhteisiä harjoituksia ja harjoituskilpailuja.

- Kilpailu seurojen välillä on erittäin hyvä juttu, sillä tällä tavoin pakotamme toisemme tekemään entistä parempaa seuratoimintaa. Samalla yhteistoiminta vie lajia eteenpäin koko maakunnassa, Larsson kehuu.

Edellisvuosina Göteborg-Majorna on sijoittunut 10MILAssa sijoille 5 ja 7 ja näillä sijoituksilla se on pidellyt kotikaupunkinsa suunnistusvaltikkaa käsissään. Tosin viime vuonna sinivalkoiset jäivät vain puoli minuuttia. Tänä vuonna seura lähtee viestiin tavoittelemaan sijoitusta kolmen parhaan joukossa. Larssonin mukaan tavoitteen täyttyminen voi silti tarkoittaa sitä, ettei seura ole Göteborgin ykkönen.

- IFK:lla on erittäin vahva joukkue tänä vuonna, varmasti yksi voittajasuosikeista. Mikäli voitamme heidät, niin tulemme olemaan tuloslistalla todella korkealla, Larsson ennakoi.

GoteborgMajorna 25manna2012Goteborg-Majorna on viime vuosina menestynyt laajalla rintamalla. Kuvassa seura juhlii viime vuoden 25mannan toista sijaa heittämällä ankkuri Erik Johanssonia ilmaan. Kuva: Hevoskuuri.fiNaisten puolella Majorna on ollut viime vuosina aivan kärkisijoilla. Kunnia tästä kuuluu muiden muassa Ruotsin maajoukkueessa suunnistavalle Lina Strandille, joka on tehnyt vahvoja suorituksia ankkuriosuudella. IFK:n naisjoukkue on pysytellyt hieman taka-alalla ja niinpä naisten puolella Majornan "rakas vihollinen" onkin löytynyt Sävedalenista. Tänä vuonna Göteborg-Majorna tavoittelee naisten viestissä paikkaa viiden joukossa.

IFK Göteborg unelmoi voitosta

IFK Göteborg on ollut läpi historian yksi 10MILAn menestyneimpiä seuroja. Voitto on vielä livennyt käsistä, joskus muutamalla metrillä. Keväisen klassikon valloittaminen on kuitenkin seuran suunnistajien unelma ja tätä unelmaa lähdetään tavoittelemaan myös Upplands Brohon.

Viime vuoden viestiä varten IFK Göteborg leireili kisamaastojen läheisyydessä neljä kertaa. Tänä vuonna seura ehti paikalle vain kerran lokakuussa ennen paksun lumipeitteen tuloa. Talviharjoittelussa fokus on kuitenkin ollut tulevassa viikonlopussa. Tiistaina seura kokoontui seuramajalle palaveriin ja viimeistelytreeniin. Keskiviikon ja torstain aikana seuran ykkösjoukkue on matkustanut Tukholmaan hotelliin latautumaan viestiin.

Viimeisiin päivien ohjelmaan kuuluvat taktiikkapalaverit sekä kevyet suunnistusharjoitukset. Lauantaina joukkue siirtyy majoitukseen viiden kilometrin päähän kisapaikasta, jossa on tarjolla ruokaa ja muuta huoltotoimintaa vuorokauden ympäri. Lisäksi kilpailukeskuksessa on teltta, jossa on lämmitys ja muut toiminnot, jotka takaavat urheilijoille optimaaliset olosuhteet hyvän suorituksen tekemiseen.

Viimeisenä kahtena vuotena seuralla on ollut epäonneakin mukana, sillä yksi ja sama juoksija on loukannut itsensä heti osuutensa alkukilometreillä ja kirkkaimmat sijat ovat karanneet käsistä. Kahden viime viestin tulokset ovat 13. ja 8.

- Botkyrkassa ja Borensbergissä tähdet eivät olleet puolellamme. Toki meillä on ollut vielä yhden epäonnistumisen jälkeen mahdollisuudet tulla takaisin kärkeen, mutta se olisi vaatinut muilta täydellistä onnistumista, Carlsson pohtii.

Hänen mukaansa IFK:n tämänvuotinen joukkue on ehkä kovempi kuin koskaan ja voittoon on hyvät mahdollisuudet. Mitään erityistä painetta hän ei ota siitä, että Majornan edellä olisi oltava ehdoin tahdoin.

- Majorna on vain yksi kilpailija muiden joukossa. Halutessamme voittoa, täytyy kaikkien joukkueiden löytyä tuloslistalla takanamme, hän sanoo.

Majornan olemassaolon ja nousun maailman seurasuunnistuksen huipulle Carlsson näkee kuitenkin positiivisena, sillä yhteistoiminta on vahvaa ja kilpailu seurojen välillä vie eteenpäin.

Ykkösjoukkueen tavoitteena on vain voitto. Myös kakkosjoukkueeseen on pudotettu kovia miehiä, sillä IFK:n kakkonen tavoittelee paikka 40 parhaan joukossa.

Suomalaiset vahvassa rooleissa ruotsalaisseuroissa

Koivun ja tähden alta rasteja etsiville 10MILA on luonnollisesti tärkeä, mutta kotimainen Jukola lienee arvostetumpi lähes kaikkien suomalaissuunnistajien silmissä. Poikkeuksena tietenkin ne, jotka juoksevat ruotsalaisissa seuroissa.

IFK Göteborgissa on seuran kunniakkaan historian aikana juossut lukuisia suomalaisia. Yksi näistä on Vesa Taanila.

- Ruotsalaisseuroille 10MILA on kaikki kaikessa. Kyse ei ole pelkästään menestymisestä ja voitosta vaan viesti itsessään on tärkeä yhteisöllisyyden ja seuratoiminnan kannalta, Taanila kertoo.

Hänen mukaansa 10MILAan maastoja, ratoja sekä mahdollisia juoksujärjestyksiä spekuloidaan läpi talven jatkuvasti ja lopulta toukokuun alussa h-hetki huipentaa kaiken tämän työn.

Taanilan faktan vahvistaa myös seuran valmennuksesta vastaava Jan Carlsson.

- Aloitamme projektin seuraavan vuoden 10MILAa varten heti edellisen jälkeen. Fokus on erityisesti yöharjoituksissa, sillä viesti ratkaistaan usein jo pimeässä. Lisäksi kokeneemmat juoksijamme antavat oman panoksensa arvioidessaan tulevan viestin maastoa ja karttaa sekä arvioivat parhaita reitinvalintoja pitkille väleille, hän kertoo.

Vesa Taanila oli hyvin lähellä tuoda kauan himoitun voiton seuralle vuonna 2006 juoksemalla vahvan ankkuriosuuden, mutta Halden SK oli väkevämpi viimeiseltä rastilta maaliin ja IFK joutui tyytymään kakkossijaan.

- Ironista kyllä Halden voitti silloin loppukirissä ankkurinaan Mats Haldin. Kolme vuotta myöhemmin Mats vaihtoi meille ja hän lähti vastaavasti kärjessä ankkuriosuudelle, mutta joutui valitettavasti taipumaan viidenneksi, hän harmittelee.

Jan Carlssonin mukaan suomalaiset ovat antaneet vahvan panoksen seuran 10MILA-menestyksessä. Taanilan lisäksi IFK:n värejä ykkösjoukkueessa ovat kuljettaneet viime vuosikymmenen aikana muun muassa Kim Fagerudd, Antti Parjanne ja Tomi Mattila.

Tänä vuonna suomalaisia ei kuitenkaan nähdä joukkueissa. Viimevuotinen nuorten maailmanmestari Kirsi Nurmi olisi oiva apu IFK:n naisjoukkueelle, mutta loukkaantuminen pitää hänet poissa tämänvuotisesta kilpailusta.

- Kirsin loukkaantuminen on harmittava takaisku, jonka takia joudumme hieman laskemaan sijoitustavoitetta naisten viestissä, hän sanoo ja kertoo naisten tavoittelevan sijoitusta 25 parhaan joukossa.

Carlsson haluaa tulevinakin vuosina nähdä sinivalkoisia nimiä kuljettamassa sinivalkoisia värejä suurviesteissä.

- Toivomme, että useampi suomalainen hakeutuisi Göteborgiin opiskelemaan ja harjoittelemaan kanssamme, hän kertoo.

Manageri kävelee jos seura menestyy

Tukholman seudulla järjestettävä viesti sytyttää luonnollisesti myös pääkaupungin liepeillä toimivia seuroja. Järla Orientering on noussut kahden viime vuoden aikana yhdeksi kovimmista joukkueista ja tänä vuonna joukkue lähtee taas taistelemaan kaikkein pienimmistä sijaluvuista. Vielä kymmenen vuotta sitten Järla oli piskuinen junioriseura, joka taisteli paikasta sadan parhaan joukossa.

- 10MILA on ollut tärkeä silloinkin, mutta onhan sen merkitys noussut vielä suuremmaksi kun olemme nousseet kärkeen ja panokset ovat kasvaneet, sanoo Järlan joukkueenjohtaja Axel Mattsson.

Mattson myöntää Jukolan olevan nykyään yhtä tärkeä viesti kuin 10MILA, mutta tällä hetkellä ajatuksia ei ole vielä uhrattu Jämsän suuntaan.

- Meidän on suunnistettava hyvin läpi yön ja jos teemme sen, se riittää korkealle, hän kertoo.

Järlalle yksi tärkeä hetki oli vuonna 2011 kun seura sensaatiomaisesti juoksi koko viestin ajan kärkiporukassa päätyen neljänneksi. Tuolloin taakse jäi myös kestomenestyjä ja paikallisvastustaja IFK Lidingö. Järlan manageri Anders Asplund lupasi tuolloin ennen viestiä kävellä 22 kilometrin työmatkansa, mikäli Lidingö jää Järlan taakse 10MILAssa. Reilua viikkoa myöhemmin mies lunasti lupauksensa.

Tällä kertaa sama mies on laittanut uuden vedon pystyyn. Mikäli Järlan naisjoukkue voittaa Lidingön naisjoukkueen, lupaa hän kävellä töistä kotiin.

Hevoskuuri jää jännityksellä odottamaan mihin göteborgilaisseurat viikonloppuna yltävät ja miten Asplund suorittaa kotimatkansa ensi viikolla. Samalla jännitämme sitä, mitä vuonna 2006 10MILAn melkein voittanut Vesa Taanila tekee avausosuudella hänen kuljettaessaan Ikaalisten Nousevan-Voiman paitaa viileässä ruotsalaisessa yössä.

- Juho-Veikko Hytönen

P.S. Veikkaa 10milan menestyjiä foorumilla ja voita Hevonkuurin bandana!

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri