10MILA huipentaa keväisen suunnistusviestikauden

Hevoskuurissakin paljon palstatilaa saanut 10MILA-viesti suunnistetaan lauantaina ja sunnuntaina Tukholman pohjoispuolella Upplands Bron kunnassa. Viikonlopun aloittaa lauantaiaamupäivän nuorten viesti, jonka viime vuonna voitti Ounasvaaran Hiihtoseura. Iltapäivällä vuoronsa saavat naiset, jossa korkeimpia suomalaistoivoa kantaa Tampereen Pyrintö. Illan jo pimettyä vuorossa on kymmenosuuksinen miesten viesti, josta on tulossa Haldenin ja Kalevan Rastin välinen taisto.

Edellisvuoden 10MILA-viikonlopun lauantaista päällimmäisinä mieleen jäivät Olli Ojanahon huikea ankkuriosuus nuorten viestissä sekä Simone Nigglin hurja kiri naisten viestin ankkuriosuudella.  Tänä vuonna Ounasvaaran Hiihtoseuraa ei nähdä kisan missään viestissä, joten ainakin nuorten puolella voitto menee uusjakoon. Hevoskuurin toimitus on kuitenkin jo kasvanut ulos suunnistavan nuorison sisäpiireistä, joten lauantain ensimmäisen viestin voittajaa on paha lähteä arvioimaan.

Naisten viesti päättyi viime vuonna Haldenin juhliin. OK Tisaren nousi odotetusti Simone Nigglin ansiosta seitsemänneltä sijalta toiseksi. Tänä vuonna hallsbergiläisiltä odotetaan samanlaista kiriä, sillä joukkueen neljä ensimmäistä osuutta eivät ole niin vahvoja, että Minna Kaupin ohella maailman parhaan suunnistajan tittelistä kamppaileva Niggli voitaisiin päästää kärjessä ankkuriosuudelle. Joka tapauksessa neljännellä osuudella Tisaren juoksuttaa maajoukkuesuunnistaja Lilian Forsgrenia, joten seuralla on kaikki mahdollisuudet voittoon.

Anne Margrete Hauskenin poissaolo tekee viestin jännittäväksi. Haldenilla on edelleen laittaa ankkuriosuudelle maailmanluokan nainen, Mari Fasting. Kysymys kuuluukin, pystyvätkö Vendula Haldin, Bodil Holmström, Kajsa Nilsson ja Eva Jurenikova petaamaan ankkurilleen hyvät lähtösaumat?

Tampereen Pyrintö lähtee viestiin lähes täysin samalla joukkueella ja järjestyksellä kuin edellisvuonna. Kolmanneksi sijoittuneessa joukkueessa Tytti Kirvesmies on korvannut Heidi Haapasalon ja kahden vuoden takaiset voittajat kamppailevat tänäkin vuonna ykkössijasta. Pitkään loukkaantumisista kärsinyt Anni-Maija Fincke näytti hyvää vauhtia Espoon sprinttikilpailussa, mutta kuinka juoksu sujuu maaston puolella? Varmaa kuitenkin on, että Venla Niemi pääsee tänäkin vuonna kovaan paikkaan ankkurin numerolappu rinnassaan.

Viesti on ratkennut usein vasta ankkuriosuudella, sillä neljän ensimmäisen osuuden jälkeen aikaerot ovat olleet pieniä. Niinpä Domnarvedsin Lena Eliasson, Lidingön Ines Brodman, Sävedalenin Maria Magnusson, Göteborg-Majornan Lina Strand sekä Hellaksen Tanya Ryabkina voivat hyvinkin tulla ensimmäisenä maaliin mikäli joukkuekaverit onnistuvat neljällä edellisellä osuudella. Myös tanskalainen OK Pan Århus lähtee viestiin erittäin kovalla viisikolla ankkurinaan Ida Bobach.

Pyrinnön takana vahvoja suomalaissuorituksia nähtäneen myös SK Pohjantähdeltä sekä Paimion Rastilta. Pohjantähdessä juoksee kolme suunnistajaa, joilla on mahdollisuus juosta Suomen joukkueessa Vuokatin MM-kisoissa. Paimion joukkue juoksee kärjen tuntumassa koko viestin ajan Vroni König-Salmen, Laura Lammilan sekä ankkuri Inga Damben ansiosta.

Miesten viesti on viime vuosina ollut Haldenin, Kristiansandin sekä Kalevan Rastin välinen kauppa. Viime vuonna norjalaisjoukkueet lähtivät kahdestaan ankkuriosuudelle selvällä marginaalilla. Lopulta Kristiansandin Hans Gunnar Omdalilla ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia pysyä Olav Lundanesin kyydissä ja niinpä Halden pääsi tuulettamaan ties monettako voittoaan.

Kalevan Rasti taipui viime vuonna aamuyön tunteina. Mikäli joensuulaiset pysyvät kärjessä auringon nousuun saakka, on heitä vaikea pysäyttää. Neljän viimeisen osuuden nimet Hertner, Adamski, Prohazka ja Guourgiou eivät esittelyjä kaipaa.

Ruotsalaisjoukkueet ovat tunnetusti panostaneet vahvasti 10MILAan. Tänä vuonna naapurimaan huippujoukkueilla ei ole kuitenkaan laittaa ankkuriosuudelle sellaisia nimiä, jotka voisivat tapella KR:n Guourgiouta, Kristiansandin Hubbmannia tai Haldenin Lundanesia vastaan. Toki sellaiset nimet kuin Liljekvist (Södertälje), Johansson (Lidingö), Kalered (Denseln), Kinneberg (IFK Göteborg) tai Sjöberg (Linné) eivät ole huonoja, mutta henkilöillä ei taida olla juurikaan edes arvokisaedustuksia MM-mitaleista puhumattakaan. Ainoa ankkuriosuudella kärjen vauhtiin pystyvä on Järlan Anders Holmberg ja Göteborg-Majornan Johan Runesson, joten mikäli nackalaiset tai göteborgilaiset onnistuvat yössä, lienevät ne ehkä parhaita ruotsalaisjoukkueita sunnuntaiaamuna.

Suomalaisista Kalevan Rastin takana paikasta auringossa taistelevat Hiidenkiertäjät ja Vaajakosken Terä. Deltan pohjalta ponnistava Hiidenkiertäjät laittavat ankkuriosuudelle Valentin Novikovin, jonka huikeita suorituksia on nähty ja nähtäneen myös tulevaisuudessa. Vaajakosken Terältä puuttuu Pasi Ikonen, mutta muuten seura on vahvistunut viimevuotisesta yökettu Håvard Lucassenin ja tanskalaisen Tue Lassenin toimesta.

Kotiin jäävät suunnistuksen ystävät voivat seurata viestiä netin välityksellä koko lauantain sekä läpi seuraavan yön. Online-tulosten lisäksi viestiä voi seurata web-tv:n kautta sadan kruunun hintaan. Palvelun ostaminen vaatii rekisteröitymistä 10MILA:n nettisivuilla.

Ruotsalainen suunnistusjuhla alkaa lauantaina klo 12.30 Suomen aikaa nuorten viestillä. Neliosuuksisen viestin voittajia odotetaan maaliin tasan kahta tuntia myöhemmin. Naisten viiden osuuden viesti starttaa klo 15.30 Suomen aikaa ja maalissa nopeimmat naisjoukkueet ovat puoli kahdeksalta. Miehet starttaavat matkaan kello 23.15 Suomen aikaa ja voittajat alittavat maalivaatteen puoli kymmeneltä sunnuntaiaamuna, mikäli ratamestarin laskelmat vauhdeista pitävät paikkansa.

10MILA on pyrkinyt nostamaan profiiliaan viime vuosien aikana ja tänä vuonna uusin kokeilu on maastojuoksukilpailu, joka juostaan naisten viestin jälkeen ennen miesten kilpailua. Osanottajamääristä ei vielä ole tarkempaa tietoa, mutta ennakkotietojen mukaan ainakin hiihtäjä Marcus Hellner olisi viivalla kokeilemassa miten 10 kilometriä viitoitetulla reitillä maastossa sujuu.

Hevoskuuri on lähettänyt paikalle lähes koko toimituksen ja raportointia viestien kulusta ja ratkaisusta on odotettavissa myös suomeksi tällä sivustolla.

>>10MILA-kisasivut

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri