Kalevan Rasti juhlii 10MILAn voittoa

Kalevan Rasti juhlii historiansa neljättä 10MILA-viestin voittoaan loppusuoralla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kalevan Rasti juhlii historiansa neljättä 10MILA-viestin voittoaan loppusuoralla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Vuoden 2013 10MILAsta kehkeytyi jälleen kerran Kalevan Rastin ja Halden SK:n välinen kaksinkamppailu, joka päättyi tällä kertaa Kalevan Rastin ja Thierry Gueorgioun selvään voittoon Haldenin Olav Lundanesista.

Gueorgioun meno on ollut alkukaudesta vastustamattomassa vireessä ja sama meno jatkui myös 10MILAssa.
Kolmanneksi viestissä tuli IFK Göteborg ja neljänneksi Södertälje-Nykvarn Orientering. Deltan raunioille uudelleen herätetty Hiidenkiertäjät tuli toiseksi parhaana suomalaisjoukkueena viidenneksi. Kun vielä Vaajakosken Terä sijoittui kymmenenneksi, niin suomalaispanosta voidaan pitää tämän vuoden 10MILAssa varsin hyvänä ja selvästi naisjoukkueita parempana.

Halden ja Kalevan Rasti karkaavat muilta

10MILAsta tuli siis jälleen kerran Halden SK:n ja Kalevan Rastin välinen kaksintaistelu. Neljänneltä osuudelta eli Långa Nattenilta tuli vielä 11 joukkuetta samassa letkassa, mutta heti seuraavalla osuudella Haldenin Mattias Karlsson alkoi tehdä eroa muihin tullen hiukan yli kahden minuutin keulassa NTNUI:hin ja Kalevan Rastiin nähden. Kun kuudennella osuudella ainoastaan Hannu Airila pysyi Haldenin kokeneen viestimiehen Emil Wingstedtin tuntumassa, ilmassa alkoi olla ratkaisun makua. Airila vaihtoi 2.43 Wingstedtin jälkeen ja kolmanneksi noussut IFK Göteborg oli perässä jo yli viisi minuuttia. Ja seitsemännellä viestin lyhyimmällä osuudella Göteborgin ero kasvoi jo lähes yhdeksään minuuttiin. Näin oli selvää, että voitosta tulisivat jälleen kerran kamppailemaan Kalevan Rasti ja Halden SK.

Ankkuriosuudella Thierry Gueorgiou ajoi alun pienen pumminsa jälkeen sekunti sekunnilta vaihdossa ollutta Olav Lundanesin kolmen minuutin etumatkaa kiinni. Lopulta Gueorgiou sai Lundanesin kiinni rastilla numero 22 ja viimeisellä pidemmällä 23-24 välillä Gueorgiou ratkaisi lopullisesti pelin Kalevan Rastin eduksi juoksemalla yksinkertaisesti karkuun haldenilaiselta. Sairasteluista talvella kärsineen Lundanesin selkäranka katkesi lopullisesti huippukuntoisen saavutettua hänet, eikä hänellä ollut enää yhtään fyysisiä eikä henkisiä voimia vastata ranskalaisen vauhtiin. Näin maalissa eroa oli selvät 2.57 minuuttia. Göteborg jäi peräti reilut viisitoista minuuttia ja kymmenenneksi sijoittunut Terä jo yli puoli tuntia. Tämä, jos mikä kertoo kaksikon ylivoimasta haastavassa yöviestissä.

Voitto aina kovan työn takana

KR:n ankkuri Thierry Gueorgiou oli maalissa iloinen paitsi voitosta, myös omasta tämänhetkisestä kunnostaan.

– Ei ollut paras Lundanes tänään vastassa, mutta itsellä tuntui jo verryttelyssä kauden parhailta tuntemuksilta ja jalat olivat todella hyvässä vireessä ja olin valmis juoksemaan tänään todella kovaa. Toisella rastilla tuli kuitenkin sivuun ajautuminen ja hetken olin todella hämilläni, että missä mennään. Siinä tuli reilun minuutin virhe ja ajattelin jo, että tämä oli tässä, enkä saisi koskaan Lundanesia kiinni, Thierry kertoi maalissa Kalevan Rastin historian neljännen 10MILA-voiton varmistuttua.

– Juoksuni oli kuitenkin tosi vahvaa ja suunnistus ajoittain jopa liian hyökkäävää omalle tekniikalleni ja tuli pieniä virheitä. Sain kuitenkin Lundanesin kiinni 22. rastille tultaessa ja hetken keräsin voimia, ennen kuin iskin aggressiivisesti viimeisellä pidemmällä välillä. Huomattuani eron syntyneen, keskityin lopussa vain suunnistukseen ja tekniikan kasassa pitämiseen, Gueorgiou kertoi viestin ratkaisusta.

Gueorgiou on tällä hetkellä selvästi maailman kovin suunnistaja ja ehkä jopa elämänsä kunnossa Vuokatin MM-kisojen lähestyessä.

ThierryGueorgiou050513Thierry Gueorgiou lähti todella päättäväisenä ankkuriosuudelle. Kuva: Hevoskuuri.fi– Tällä hetkellä tuntuu todella hyvältä ja olen todella luottavainen. Ehkä olen jopa elämäni kunnossa, Gueorgiou sanoi ja myönsi, että Vuokatin MM-kisat tulevat olemaan ehdottomasti yksi hänen uransa kohokohdista.

Kalevan Rastin valmennuspäällikkö Antti Harju sanoi, ettei voittamiseen kyllästy, vaikka tämä oli jo kolmas 10MILA-voitto viimeisen neljän vuoden aikana.

– Ei tähän voittamiseen kyllästy, vaan mahtava on tunne taas kerran. Ja voittoon tarvitaan aina hyvä suoritus joukkueelta ja se on aina kovan työn takana. Kyllä me olemme tämän voiton ansainneet. Tämä oli uskomaton veto Thierryltä, mutta kyllä koko joukkue suunnisti hyvin tänään. Ainoastaan Kirilille tuli avausosuudella isompia virheitä. Me juoksimme päiväosuudetkin hyvin, mutta Halden suunnisti vielä paremmin ja kulki tossullakin hieman kovempaa. Etukäteen olin ajatellut, että kolmen minuutin takaa-ajomatka voisi tänään riittää Thierrylle, sillä tiesimme, ettei Lundanes ole aivan parhaassa iskussaan.

Harju myönsi sen, että KR ja Halden ovat tällä hetkellä selvästi edellä muita, mutta ei pelkästään materiaalin puolesta, vaan myös suoritusvarmuudessa.

– Onhan tässä vähän jako mestaruussarjan ja divarin välillä, mutta ero tulee lähinnä siitä, että me suunnistetaan niin hyvin ja muut sortuvat virheisiin, kuten tänään päiväosuuksilla. Toki muut joukkueet joutuvat satsaamaan alun yöosuuksille, mutta tämä viestihän ratkaistaan vasta Långan jälkeen, ja niillä osuuksilla muut seurat joutuvat meille hieman taipumaan juoksijoiden suhteen, Harju analysoi eroa kahden kärkiseuran ja muiden joukkueiden välillä.

Olav Lundanes oli maaliin tultuaan henkisesti ja fyysisesti täysin lyöty mies ja hän jäi maahaan makaamaan voipuneena useaksi minuutiksi. Haldenin joukkueessa juosseelta Mats Haldinilta jäi näin seitsemäs 10MILA-voitto tällä kertaa saamatta. Haldin myönsi, ettei talvella Uuden-Seelannin reissun jälkeen sairastunut Lundanes ollut lähellekään parasta virettään. Lundanes lähti hieman liian aikaisin toipilaana Portugaliin ja Espanjaan ja harjoitteli siellä liian kovaa. Seurauksena kolmen viikon täyslepo ja kunnon romahtaminen.

OlavLundanes050513Olav Lundanes makasi henkisesti ja fyysisesti täysin uupuneena pitkään maaliintulonsa jälkeen. Kuva: Hevoskuuri.fi– Kyllä me mietimme myös Magne Dählietä ankkuriksi, mutta en tiedä, olisiko se mitään muuttanut, tuumi Mats Haldin

Hiki jälleen pintaan

Hiidenkiertäjät oli toiseksi paras suomalaisjoukkue viidennellä sijallaan. HiKi nousi näin ryminällä jälleen pintaan ja lohjalaiset olivatkin varsin tyytyväisiä viestin tulokseen. Tosin pientä jossiteltavaakin jäi.

Hiki 10mila2013Hiidenkiertäjät palasi viestisuunnistuksen huipulle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Hevoskuuri.fi– Tämä oli meiltä ihan ok suoritus, eikä mitään isompia virheitä sattunut. Tosin sen verran oli taas epäonnea viime vuoden tapaan, että samat kolme maajoukkuetason miestä jäivät viime vuoden tapaan pois. Minäkin tulin torstai-iltana mukaan joukkueeseen, kun Kivelän Matti ilmoitti, ettei pysty juoksemaan. Ei ollut muitakaan miehiä. Tämä oli minun kolmas suunnistus tänä vuonna, eli pikkuisen paremmin olisi voinut valmistautua, vanhoilla päivillään kovaan kuntoon taas päässyt Hiidenkiertäjien valmennuspäällikkö Petri Forsman virnisti.

Kratov Långan kuningas – Talvinen säväytti toisella osuudella

Alkupään yöosuuksilla viime vuoden kakkonen Kristiansand menetti pelin heti avausosuudella aloittajan sorruttua todella isoihin virheisiin ja eron kasvaessa yli 17 minuuttiin ja sijoituksen ollessa yli 150:n. Tästä ei edes KOK:n tasoinen joukkue koskaan noussut. OK Orionin yökettu Olexander Kratov oli vastaavasti Långa Nattenin kuningas kuroen 3,5 minuutin eron heti osuuden alussa kiinni ja tullen kärjessä vaihtoon. Toinen kova yömies, Järlan Olle Boström vaihtoi aivan tuntumassa ja näiden kahden miehen komennossa Långalla juostiinkin.

Suomalaisittain oli hienoa nähdä MS Parman vasta 17-vuotiaan Arto Talvisen upea juoksu toisella osuudella. Talvinen karkasi yhdessä NTNUI:n kanssa muilta joukkueilta tullen komeasti toisena vaihtoon muutaman sekunnin kahta ensimmäistä osuutta hallinneen NTNUI:n perässä.

10MILA vaikenee, seuraavaksi suunnistajien katseet kohdistuvat Jämsään Jukolan viestin merkeissä kesäkuun puolivälissä.

>> Livetulokset

- Tero Viljanen
Upplands-Bro, Ruotsi-Sverige


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 5. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 6. 25.10.2020Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen
 7. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 8. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 9. 27.10.2020Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin
 10. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 11. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 12. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 13. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 14. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 15. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 16. 28.09.2020Mårten Boström juoksi kolmanneksi Lidingöloppetissa
 17. 28.09.2020Juho Mikkonen tuunasi kesäharjoitteluaan MM-kisojen 50 kilometriä mielessään
 18. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 19. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 20. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 21. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 22. 27.10.2020Ruka sai vihreää valoa maailmancupin avaukselle
 23. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 24. 23.10.2020Ruotsin maajoukkuekin pääsi lumelle
 25. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 26. 22.10.2020Treenitorstai: Seitsemän hyvää voimaliikettä kuntohiihtäjille
 27. 19.10.2020Sami Jauhojärvi aloitti valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen – nähdäänkö mies tulevaisuudessa maajoukkuevalmentajana?
 28. 14.10.2020Yläkoululeirityksessä laadukasta treeniä hyvässä porukassa ja ideoita kotiharjoitteluun
 29. 13.10.2020Aki Karvosenkin valmentajana toimineelle Veikko Ahoselle tunnustuspalkinto juniorityöstä
 30. 21.10.2020Anita Korva toivoo pääsevänsä takaisin ehjään harjoitusrytmiin

ulvang banneri