Vahva loppu toi voiton Boströmille Prisma-rasteilla – Minna Kaupilla ei vastustajia

Mårten Boström oli väkevin Prisma-rasteilla Lohjalla. Kuva Uuden-Seelannin maailmancupista. Kuva: Hevoskuuri

Mårten Boström oli väkevin Prisma-rasteilla Lohjalla. Kuva Uuden-Seelannin maailmancupista. Kuva: Hevoskuuri

Miehissä taistelu Huippuliigan kokonaisvoitosta pysyy jännittävänä.

Minna Kauppi ei antanut mitään mahdollisuuksia kilpakumppaneilleen helatorstain Prisma-rasteilla. Kauppi oli 4,6 kilometrin radalla nopein yhdeksällä rastivälillä seitsemästätoista. Tämän lisäksi hän oli kolmen joukossa kuudella muulla välillä. Sujuvan ja vauhdikkaan menon ansiosta Kauppi johti kilpailua alusta alkaen ja oli repinyt puolentoista minuutin eron muihin kolmen kilometrin kohdalla. Viimeisen puolentoista kilometrin taipaleella Asikkalan Raikkaan suunnistajatar teki kuitenkin pieniä virheitä ja ero muihin nähden pysyi loppumatkan lähes samana.

Selvästi kakkoseksi juoksi Tampereen Pyrinnön Venla Niemi, joka jäi Kaupille minuutin ja neljäkymmentä sekuntia. Kisan kolmas Inga Dambe jäi Niemelle vajaan minuutin. Anni-Maija Fincke jäi niukasti palkintopallin ulkopuolelle häviten latvialaiselle vain seitsemän sekuntia.

- Yksi isompi virhe tuli tuohon loppuun. Tämä kisa oli nyt maksimipituus mulle, sillä maasto oli rankka enkä ollut ihan vielä palautunut, Kauppi kertasi maalissa.

Kauppi valitteli viikolla jo väsymystä, ja totesi Lohjan osakilpailun jälkeen, että lauantain takaa-ajofinaalin jälkeen on lepoa luvassa.

- Tämä oli kiva kisa ja hieno maasto, mutta Huippuliigan finaalin jälkeen pitää tarkkaan kattoa, mitä tekee, Kauppi pohti Suunnistusliiton tiedotteessa.

Prisma-rastit oli samalla Huippuliigan kolmas osakilpailu ja viimeinen ennen viikonlopun finaalia Tampereella. Kauppi on voittanut kaikki Huippuliigan tämän vuoden osakilpailut ja näin ollen hän saa roiman eron lauantain takaa-ajoon, joka käydään Teiskossa liigan kolmen ensimmäisen osakilpailun piste-erojen perusteella. Venla Niemi starttaa minuutin ja neljäkymmentäkuusi sekuntia Kaupin perään.

Muukkonen ja Howald pummasivat voiton pois

Miesten 5,4 kilometrin keskimatkalla taisto oli odotetusti naisia tasaisempaa. Vajaan neljän kilometrin kohdalla väliaikarastilla kovinta vauhtia pitivät Tampereen Pyrinnön sveitsiläinen Florian Howald sekä Vehkalahden Veikkojen Petteri Muukkonen. Howaldin ja Muukkosen virheet lopussa antoivat voitonavaimet myös muille kilpailijoille ja nämä mahdollisuudet käytti parhaiten hyväksi Mårten Boström, joka tykitti hieman yllättäen voittoon. Petteri Muukkonen oli lopulta kisan toinen puoli minuuttia Boströmiä perässä ja Florian Howald nappasi kolmossijan sekunnin Muukkosta hitaampana.

- Kisa ei tuntunut helpolta, kone oli punasella lopussa, sillä en ole niin paljon juossut tällaisessa maastossa, punnitsi Boström maalissa.

Kilpailun kärki oli sangen kansainvälinen, sillä ensimmäiset palkintopallin ulkopuoliset sijat menivät Viron Timo Sildille sekä sveistiläiselle Martin Hubmannille. Kevään aikana pienemmistä kilpailuista vauhtia hakenut Pasi Ikonen teki paluun tositoimiin juoksemalla Prisma-rasteilla Huippuliigasarjassa. Kotiin viemisinä Vaajakosken Terän miehellä oli kuudestoista sija noin puolitoista minuuttia Boströmiä verkkaisemmalla ajalla.

Miesten puolella taisto Huippuliigan kokonaisvoitosta on tiukkaa. Lauantaina kärjessä metsään pääsee Mårten Boström, mutta heti hänen peräänsä säntäävät muun muassa Topi Anjala, Jussi Suna, Andreas Ruedlinger ja Petteri Muukkonen.

Boströmin oli tarkoitus jättää Tampereen finaali väliin ja osallistua sunnuntaina maastojuoksun SM-kilpailuihin. Nyt suunnitelmat ovat menossa uusiksi.

- Tilanne on huippuliigassa niin kutkuttava, että pitää miettiä kilpailut vielä kerran, Boström sanoi Ylen haastattelussa.

Yle näyttää Huippuliigan kolmannen osakilpailun parhaat palat kakkoskanavalla kello 15 alkaen.

Prisma-rastien kisasivut

- Hevoskuuri - Yle Urheilu - Suomen Suunnistusliitto

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri