Kauppi joutui tiukille naisten Huippuliigafinaalissa

Minna Kauppi tuulettaa helpottuneena, kun Huippuliigan voitto on varmistunut. Kuva: Hevoskuuri.fi

Minna Kauppi tuulettaa helpottuneena, kun Huippuliigan voitto on varmistunut. Kuva: Hevoskuuri.fi

Toisena matkaan lähtenyt Venla Niemi ehti jo saavuttaa virheitä tehneen Minna Kaupin matkalla, mutta Kauppi pystyi kuitenkin hoitamaan kilpailun edukseen fysiikalla ja rutiinilla.

Asikkalan Raikkaan Minna Kauppi voitti kolme edellistä Huippuliigan osakilpailua suvereenisti. Takaa-ajoon hän ei kuitenkaan saanut etumatkaa kuin minuutin ja neljäkymmentäneljä sekuntia, joka toki olisi riittänyt voittoon rutiinisuorituksella. Kaupin lauantainen suoritus ei kuitenkaan ollut täydellinen ja niinpä toisena metsään lähtenyt Venla Niemi sai hänet kiinni. Pari väliä kaksikko eteni yhtä matkaa, mutta lopulta Kauppi näytti juoksuvauhdillaan olevansa yhä selkeästi Suomen ykkösnainen yksinkertaisesti juoksemalla Niemeltä karkuun.

– Vaikka kulku ei ollut ihan parasta mahdollista, niin sain jätettyä Venlan jalalla, Kauppi kertoi tyytyväisenä maalissa.

Kauppi arvioi tehneensä virhettä yhteensä kolme minuuttia, joka on keskimatkan radalle melko runsaasti. Huippuliigan pistelaskusysteemiin Kauppi ei ollut tyytyväinen. Vajaan kahden minuutin ero kolmen ylivoimaisesti voitetun kilpailun jälkeen oli hänen mukaansa liian vähän.

– Eihän se ole missään nimessä reilua kolmen voiton jälkeen, hän puuskahti.

Osakilpailun voitosta sai 100 pistettä ja kakkoseksi tullut 80 pistettä. Jokainen piste tarkoitti yhden sekunnin etumatkaa takaa-ajokilpailussa. Tämä tarkoitti sitä, että Kauppi sai osakilpailun voittaessaan vain 20-60 sekuntia hyvää kovimpiin kilpasiskoihinsa nähden riippumatta siitä tuliko voitto muutamalla sekunnilla vai usealla minuutilla.

– Ehkä kaksi sekuntia jokaista pistettä kohden olisi ollut parempi, Kauppi vinkkasi järjestäjille tuleviksi vuosiksi.
Seuraavien viikkojen ohjelmassa Kaupilla on ainakin maajoukkueen harjoitusleiri MM-tyyppimaastoissa.

– SM-sprinttiin olen ilmoittautunut, mutta täytyy nyt katsoa juoksenko siellä. Juoksusta puuttuu nyt puristus, Kauppi aprikoi tulevan viikonlopun SM-kilpailua, joka järjestetään Mikkelissä.

Venla Niemi varmisteli kakkossijansa tiputtuaan Kaupin kyydistä. Hän ei odottanut saavansa Kauppia kiinni takaa-ajossa, joten taktiikkana oli enemmänkin turvata kakkossija.

– Pitää seuraavalla kerralla olla henkisesti valmiimpi tuollaisia tilanteita varten. Kakkossija oli minulle tänään se ykkössija, Niemi kertoi maalissa.

VenlaNiemi110513Venla Niemi tuulettaa kakkossijaansa. Kuva: Hevoskuuri.fiNiemi kertoi yllättyneensä, että ylipäätään näki Kaupin maastossa. Hänelle itselleen ei virheitä juuri sattunut.

– Oli se yllätys, kun Minna tulikin takaa ohitse, en olisi etukäteen uskonut, että näen häntä tänään metsässä. Pari väliä pysyin mukana, mutta sitten ennen yleisörastia itselle tuli pieni epävarma hetki ja Minna pääsi karkaamaan. Sitten kun kuulin eron, niin pyrin lopussa vain turvaamaan kakkossijan. Itselle ei muuten kyllä virheitä juurikaan tullut. Tiedän teiskolaiset maastot ja tiedän, että pitää osata tarvittaessa hidastaa pahoissa paikoissa, Niemi kertasi omaa suoritustaan.

Kisan kolmossijasta käytiin kova kamppailu yli kymmenen naisen kesken, kun tiuhaan tahtiin metsään lähteneet naiset pakkautuivat yhdeksi letkaksi. Kaikkein väkevin lopun ratkaisuväleillä oli Tampereen Pyrinnön Saila Kinni, joka sai revittyä riittävän eron muihin toiseksi viimeisen rastin jälkeen. Kinni oli tyytyväinen päivän kisaan. Matkalle sattui yksi virhe, mutta hän arveli lähes kaikkien naisten tehneen saman pummin.

– Katsoin jo hyvissä ajoin valmiiksi, että toiseksi viimeiseltä rastilta pitää pistää kaikki peliin ja oli kyllä kiva tulla letkan kärjessä maaliin, Kinni kertoi maalissa.

– Suunnistin koko ajan itse ja tuon viimeisenkin välin olin katsonut etukäteen. Tosin Merja (Rantanen) oli juuri tulossa rinnalle ja todennäköisesti ohi, mutta sitten hän kaatui, Kinni jatkoi lopun ratkaisusta.

Neljänneksi tullut Sveitsin ja Leksands OK:n Rahel Friederich oli myös kiinni kolmossijassa, mutta hitaampi mikroreitinvalinta toiseksi viimeiselle rastille antoi Kinnille tarpeeksi etumatkaa.

– Olen tyytyväinen kuitenkin päivän juoksuun, vaikka palkinnoille en päässytkään. Erikoista kyllä oli, että perhoshajonta ei hajottanut porukkaa ollenkaan, vaan pikemminkin tiivisti sitä, hän kertoi maalissa.

Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen oli myös kiinni viimeisessä palkintosijassa, mutta hän kaatui aivan lopussa ja löi päänsä pahasti kiveen. Rantanen tulikin maaliin verissä päin pari minuuttia muiden jälkeen.Naiset HLpodium110513Naisten Huippuliigan kärkikolmikko. Kuva: Hevoskuuri.fi

>> Tulossivut

- Juho-Veikko Hytönen – Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri