Jonne Lakanen ja Karoliina Sundberg kestävimmät SM-esikoispitkällä

Jonne Lakanen oli ylivoimainen SM-erikoispitkillä. Kuvassa Lakanen Tampereen Huippuliiga-finaalissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Jonne Lakanen oli ylivoimainen SM-erikoispitkillä. Kuvassa Lakanen Tampereen Huippuliiga-finaalissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Vaajakosken Terän Jonne Lakanen ja kirkkonummelaisen Lynxin Karoliina Sundberg olivat kestävimmät ja taitavimmat suunnistuksen erikoispitkän matkan SM-kisassa sunnuntaina Tikirasinmäen korpimaastossa Puumalassa.

Lakanen oli ylivoimainen: hän voitti Ikaalisten Nousevan-Voiman Vesa Taanilan lähes kahdeksalla minuutilla. Sundberg puolestaan jätti Kangasala SK:n Outi Ojasen puolentoista minuutin päähän.

Lakanen teki oman juoksunsa.

- Etenin rauhallisesti, mutta vauhdikkaasti ja ihmettelin monesti, missä toiset seikkailivat. Juoksu kaikkiaan oli vahvaa eivätkä energiat loppuneet missään vaiheessa. Toki lopussa tuli väsyneenä hieman sähläystä.

- Rata oli vaihteleva, oli lyhyttä ja pitkää välejä. Paikoin sai juostakin todella vauhdikkaasti, mutta vastaavasti rinteissä oli pahoja, joskin selkeitä rastipisteitä..

Lakaselle mestaruus oli ensimmäinen erikoispitkältä; pitkältä matkalta hänellä on kolme hopeaa. Ja pitkä matka on tavoitteena Vuokatin MM-kisoissa.

- Hyvin olen päässyt harjoittelemaan ja kunto on varmasti kohdallaan heinäkuussa, keväisin allergiasta kärsinyt Lakanen totesi.

- Tiedä, miten olisi nyt käynyt, jos olisi päivä paistanut. Tällaisen pilvipouta sopi minulle hyvin.

Vesa Taanila tähtää puolestaan MM-kisojen keskimatkalle.

- Sitä varten tässä on harjoiteltu.

Sunnuntain kisa meni kohtalaisesti, joskin hitaasti juosten neljän suunnistajan porukassa. Mukana olivat Rajamäen Rykmentin Jarno Parkkinen, Hiisirastin Henrik Väisänen ja Lynxin Aapo Leskinen.

- Lopussa tehtiin kahdella rastilla yhteensä minuutin virheet. Kavereista pääsin eroon vasta viimeisen rastin jälkeen loppuviitoituksella, ensimmäisen erikoispitkän mitalinsa ottanut Taanila kertoi. Pitkältä hänellä on mitali muutaman vuoden takaa.

- Lopputulokseen ja suunnistukseen olen tyytyväinen.

Parkkinen jäi Taanilasta neljä sekuntia ja otti pronssia

.- Raskastahan se oli, mutta tyytyväinen olen. Seuraava kisa on Jukolan viesti ja MM-kisat saavat jäädä parempien tavoiteltaviksi.

Väisänen hävisi Taanilalle yhdeksän ja Leskinen 11 sekuntia.

Fyysisesti helppo kisa

Karoliina Sundberg luonnehti kilpailua fyysisesti yllättävän helpoksi.

- Suunnistuksessa sen sijaan oli ongelmia. Keskittyminen ei ollut kohdallaan, sillä virheitä tuppasi tulla, ja minullekin tuli heti ykkösellä. Ja yksin siellä sai edetä. Lopussa olin kuitenkin sen verran väsynyt, että en jaksanut enää koukkiakaan.

Sundberg tavoittelee MM-joukkuepaikkaa ja tähtäin on pitkässä matkassa.

- Olen ollut vuodenvaihteesta lähtien virkavapaalla lääkärin toimesta. Harjoittelu on sujunut hyvin, joten sen puolesta minut pitäisi nähdä Vuokatissa.

Lähes koko matkan johtanut Outi Ojanen joutui loppuosuudella taipumaan.

- Neljänneksi viimeisellä, vaikealla rastilla tuli virhe, hän tiivisti.

- Keskittyminen herpaantui, kun taisin jo ajatella maaliin tuloa ja mestaruutta. Tiesin nimittäin olevani johdossa.

Ojaelle mitali oli ensimmäinen aikuisten sarjassa. Paras kansainvälinen saavutus hänellä on 11. sija Uuden-Seelannin maailmancupissa tammikuulta.

Viime vuoden mestari Pargas IF:n Yvonne Gunell sai nyt pronssia kahdeksan sekuntia Ojasta hitaampana.

>> Tulokset

- Olavi Mäki

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri