Jukolassa vain yksi suosikki – Venloissa monta voittajakandidaattia

Halden SK:n naiset juhlivat Venlojen viestin voittoa viime vuonna. Juhlivat norjalaiset myös tänä vuonna? Kuva: Hevoskuuri.fi

Halden SK:n naiset juhlivat Venlojen viestin voittoa viime vuonna. Juhlivat norjalaiset myös tänä vuonna? Kuva: Hevoskuuri.fi

Jukolan ja Venlojen viestit ratkaistaan viikonlopun aikana Jämsässä. Yli 16 000 suunnistajaa hakee rasteja Jämsänkosken länsipuolella.


Perinteinen voittajien spekulaatio on alkanut hiljalleen jo toukokuun alun 10MILA-viestin jälkeen. Tukholman pohjoispuolella juostun kymmenosuuksisen viestin voittajaksi selvisi Kalevan Rasti. Naisten puolella viisi osuutta juoksi nopeimmin Domnarvets GoIF. Molemmilla seuroilla on hyvät mahdollisuudet ottaa voitto myös viikonloppuna.

Miesten puolella viime vuosina viestejä hallinnut Kalevan Rasti on ainoa suuri voittajasuosikki. Joensuulaisia haastanut Halden SK on menettänyt loppuun palaneen Olav Lundanesin toistaiseksi, joten Haldenin on vaikea kammeta Kalevan Rastia pois valtaistuimelta ilman mestariankkuria. Lisäksi Kalevan Rastin viimevuotinen ylivoimainen voitto ilman Thierry Gueorgiouta osoitti, että joukkue pystyy heikentyneenäkin dominoimaan suunnistuskenttiä.

Kalevan Rastin takana yllätysvoittoa kuin myös sijoituksia kärjen tuntumassa havittelevat niin Halden, Vaajakosken Terä, Hiidenkiertäjät kuin myös tukku ruotsalaisjoukkueita. Halden on edelleen vaarallinen ilman Lundanesiakin. Vaajakosken Terä on vahvistunut viime vuodesta ja juoksee nyt kotimaakuntansa maastoissaan. Hiidenkiertäjät juoksi 10MILAssa viidenneksi ja seitsenosuuksinen Jukola sopinee joukkueelle paremmin.

Mielenkiintoista on myös nähdä mihin yltää 10MILAssa täydellisesti flopannut Kristiansand kovine sveitsiläisineen. Ruotsalaisjoukkueista kärjen mukana yrittävät pysyä myös viime vuonna toiseksi juossut Malungs OK Skogsmårdarna sekä OK Tisaren, jonka kolme viimeistä osuutta kuulostavat ainakin paperilla kovilta: Merz-Merz-Kyburz.

Naisissa voittajaehdokkaita neljästä maasta

Naisten puolella joukkueiden arviointi on vaikeampaa. Voitto voi mennä jälleen neljään maahan. Viime vuonna Halden toi voiton norjalaisille viidentoista vuoden tauon jälkeen. Edellisenä vuonna voittoon ylsi tämänvuotinen 10MILA:n naisten viestin voittaja Domnarvets GoIF, jonka ankkuri Lena Eliasson on viime vuosina saanut aikaan huomattavasti tasaisempia suorituksia kuin aikaisemmin.

Suomalaisjoukkueista suurimmat voittosaumat kantaa jälleen kerran Tampereen Pyrintö. Vuonna 2010 tamperelaiset voittivat edellisen kerran. Seuraavana vuonna Anni-Maija Fincke pummasi toiseksi viimeistä rastia ja menetti voiton viimeisillä sadoilla metreillä. Viime vuonna Vantaalla joukkue sähelsi karttojen kanssa ja hylättiin kärkipaikalta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että pyrintöläisillä ei ole ankkuria, joka voisi vastata aivan maailman parhaiden vauhtiin, mutta vauhtia ei tarvita, mikäli viesti on ratkaistu jo edellisillä osuuksilla. Parhaan suomalaisjoukkueen tittelistä taistelevat myös SK Pohjantähti sekä viime vuonna erinomaisesti toiseksi juossut Paimion Rasti.

Ruotsalaisista joukkueista mieleen kannattaa painaa Domnarvetin lisäksi Leksands OK sekä OK Tisaren. Viime vuonna viidenneksi juosseilla leksandilaisilla on joukkueessa taitavia ja vauhdikkaita sveitsiläisiä sekä ankkurinaan maailmanmestari Helena Jansson. Janssonilta on puuttunut viime aikoina se viimeinen vaihde jalkaongelmien takia, mutta mikäli vaivat on voitettu kanta, nähdään Jämsänkoskella nopeajalkainen Jansson.

OK Tisarenin ankkurina juoksee Simone Niggli, joka esitti viikolla MM-katsastuskisoissa hurjaa vauhtia. Pelkästään Niggli ankkurina tarkoittaa sitä, että sijoitus tulee olemaan joka tapauksessa korkea. Kun otetaan huomioon myös se, että joukkueessa juoksee toinen sveitsin maajoukkueessa esiintynyt nainen sekä ruotsin maajoukkuesuunnistaja, on selvää, että Tisaren kamppailee voitosta.

No entäpä ne tanskalaiset? OK Pan Århus otti huomiinsa kaikki legoistakin tutun maan huippunaiset ja lähti heti tekemään hyvää jälkeä viesteissä. Viime vuonna Hakunilassa Pan juoksi kolmanneksi. Kahden vuoden aikana seura ei ole saanut jalkeille vielä parasta mahdollista joukkuetta missään viestissä loukkaantumisten ja sairastumisten vuoksi. Mikäli viivalle ja vaihtoalueelle saadaan kerralla kaikki ehjänä ja hyvässä kunnossa, on voitto hyvin lähellä. Joukkueen avainjuoksijat Maja Alm, Ida Bobach sekä Emma Klingenberg voivat kaikki juosta ankkuriosuutta menestyksekkäästi ja onkin mielenkiintoista nähdä kenet manageri on laittanut Jämsässä juoksemaan keltapohjainen numerolappu rinnassa.

Kuka pysyy Minnan kyydissä?

Entäpä kuka tulee aloitusosuuksilta kärjessä? Miesten kilpailussa arvaus on todellakin arvaus, sillä kandidaatteja on monia. Viime vuoden voittaja Edgars Bertuks on liian hyvä aloittajaksi ja viime vuosina suurviestien aloitusosuuksilta kärjessä tai kärjen tuntumassa tullut norjalaisjuoksija Vegard Brun Saga on huhujen mukaan juoksumaaottelussa, joten nyt monilla vakioavaajilla on elämänsä paikka tulla kärjessä. Hevoskuuri suosittelee Ikaalisten Nousevan-Voiman painamista mieleen, sillä heillä aloittajana on tuttuun tapaan Vesa Taanila, jolla on kokemusta kärjessä aloitusosuudelta tulemisesta jo vuodelta 2002.

Naisten aloitusosuuden voittajan veikkaaminen ei ole niin vaikeaa, mikäli Helsingin Sanomien tietoja on uskominen. Lehden tietojen mukaan Asikkalan Raikkaan aloittajana juoksee muuan Minna Kauppi. Pysyykö moni nainen hänen mukana?

Venlojen viesti alkaa yhteislähdöllä kello 14.00 ja Jukolan viesti kello 23.00. Yle televisioi molemmat viestit kanavillaan.

Jukolan viestin sivut

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri