”Tarvitaan nopeita jalkoja ja hyviä hoksottimia” – ratamestarin neuvot Jukolassa hyvään suoritukseen pyrkiville

Jämsä-Jukolan maali odottaa suunnistajia. Kuva: Hevoskuuri.fi

Jämsä-Jukolan maali odottaa suunnistajia. Kuva: Hevoskuuri.fi

Jämsä-Jukolassa alkaa kaikki olla kunnossa kilpailijoita varten. Hevoskuuri kyseli ratamestariryhmän johtajan Pentti Helmisen viime hetken kuulumiset.

Pentti Helminen kertoi sulatelleensa hetken aikaa asiaa, kun häntä kysyttiin tehtävään, mutta pitkään seuratyössä mukana ollut Helminen oli valmis ottamaan haasteen vastaan.

– Meitä on pienessä seurassa avainhenkilöitä aika vähän ja kun olen pitkään ollut mukana kilpailunjohtajana ja ratamestarina kisoja järjestämässä, niin suostuin tehtävään, kun tiesin että saan hyvän tiimin ympärilleni.

Eikä Jukolan siirtäminen Himoksen rinteiltä Jämsänkosken metsäoppilaitoksen kankaille vajaat kolme vuotta sitten saanut pasmoja sekaisin, vaan varasuunnitelmat olivat valmiina.

– Kun Himoksen erilaisista rakennusprojekteista alkoi kantautua yhä useampia uutisia, niin päätimme pelata varman päälle ja siirtää Jukolan varamaastoon. Kaukametsäläiset kävivät vajaat kolme vuotta sitten tutustumassa alueeseen ja antoivat hyväksynnän, niin siitä uuden Jämsä-Jukolan rakentaminen alkoi, Jämsän Retki-Veikkojen Helminen kertoo.

Ja ratasuunnittelussakin oli alustavat suunnitelmat valmiina.

– Jukola-hakemuksessahan täytyy nimetä myös varapaikat, joten alustavat suunnitelmat kilpailukeskuksen ja ratojen suhteen oli olemassa, ja maasto oli katsottu Jukolaan soveltuvaksi.

Jännitystä loppuun asti

Mitä sitten on luvassa Jämsä-Jukolan suunnistajille?

– Ei mitään tavallisesta suunnistuksesta poikkeavaa. Kyllähän sitä aina pientä kikkaa on väliin pyritty sijoittamaan suunnistajia yllättämään. Kyllä ne ratamestarin metkut sieltä osuus kerrallaan paljastuvat. Tavoitteena olisi, että jännitys säilyisi mahdollisimman loppuun asti, Helminen paljastaa.

Entä millä keinoin Jukolassa tullaan pärjäämään?

– Jämsä-Jukolassa tarvitaan nopeita jalkoja ja hyviä hoksottimia ja kilpailu tulee olemaan rytmitystä vaativa ja on osattava hiljentää oikeissa paikoissa.

Entä suosiiko tämä keskisuomalaiset maastot hallitsevia suunnistajia?

– Kyllähän perusasiat ovat tuttuja Keski-Suomen maastoissa paljon suunnistaneille. Tämä on tyypillistä talousmetsää, jossa mäet ovat pyöreämpimuotoisia kuin Etelä-Suomen terävämuotoiset kalliomäet.

– Suunnistajat sitten kertovat juostuaan, kuinka olemme ratamestarityössä onnistuneet, itse en sitä viitsi etukäteen lähteä ennustamaan, Pentti Helminen sanoo loppuun.

Jämsä- Jukola on siis valmis vastaanottamaan suunnistajat!

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri