Dansk dynamit iski – OK Pan Århus Venlojen viestin voittoon

OK Pan Århus teki tanskalaista suunnistushistoriaa voittamalla ensimmäistä kertaa Venlojen viestin. Kuva: Hevoskuuri.fi

OK Pan Århus teki tanskalaista suunnistushistoriaa voittamalla ensimmäistä kertaa Venlojen viestin. Kuva: Hevoskuuri.fi

OK Pan Århus teki tanskalaista suunnistushistoriaa voittamalla ensimmäisenä tanskalaisena joukkueena Venlojen viestin. Pan Århusin voittoa on jo hetken uumoiltu tapahtuvan tulevaisuudessa, mutta voitto jo Jämsä-Jukolassa oli vielä pienoinen yllätys, ja todella positiivinen sellainen.

OK Pan Århusin todella kovavauhtinen ankkuri, 21-vuotias Emma Klingenberg hallitsi hermonsa erinomaisesti kovassa ankkurien taistossa Haldenin Mari Fastingin kanssa. Toisena 58 sekuntia Fastingin perään lähtenyt Klingenberg ratkaisi voiton reitinvalinnalla toiseksi viimeiselle rastille. Ratkaisevan eron pitkällä välillä saanut Klingenberg ei johtoasemastaan enää luopunut, ja näin tanskalaiset pääsivät juhlimaan historiallista ensimmäistä Venlojen viestin voittoa 31 sekunnin erolla viime vuoden voittoaan puolustaneeseen Haldeniin. OK Linnen Annika Billstamin kolmanneksi ennen ankkuriosuuden nopeimman ajan tehnyttä Stora Tunan Tove Alexanderssonia.

Parhaaksi suomalaisjoukkueeksi nousi tällä kertaa Kalevan Rasti kuudennella sijallaan Tampereen Pyrinnön ankkurin Anni-Maija Fincken sortuessa isoon virheeseen 13. rastilla, joka oli vaativa rinnerasti. Toiseksi paras suomalaisjoukkue oli hienosti MS Parma yhdeksäntenä, viime vuoden kakkonen Paimion Rasti oli 10:s ennen Pyrintöä.

Nuori tanskalaisjoukkue oli todella innoissaan historiallisesta voitosta. Ja menestystä on luvassa varmasti myös jatkossa, sillä 3.osuuden juossut Maja Alm on joukkueen vanhin ja hänkin vasta 24-vuotias. Aloittaja Ida Bobach ja Emma Klingenberg ovat 21-vuotiaita ja joukkueen kuopus toisen osuuden juossut Miri Thrane Ödum vasta 17-vuotias (kuukauden päästä 18). Näin ankkuri Klingenberg kuvasi lopun ratkaisuaan.

– Olin lukenut rastivälin toiseksi viimeiselle etukäteen ja olin varma, että minun valinta olisi hyvä ratkaisu. Siksi en muuttanut mieltäni, kun näin Fastingin kiertämään vasemmalle. Luotin vain valintaani ja päätin puristaa täysillä. En nähnyt enää Maria ja vielä viimeiselle rastille tullessani en tiennyt tilannetta. Mutta sitten näin iloiset tytöt odottamassa ja tiesin, että voitto on tulossa, ikionnellinen Klingenberg kertoi.

EmmaKlingenberg150613Emma Klingenberg juoksee hymy kasvoillaan voittajana maaliin. Kuva: Hevoskuuri.fi– Aamulla lenkillä tuli yhtäkkiä sellainen tunne, että mitä jos voitammekin tänään, mutta se meni silloin vielä ohitse nopeasti, Emma Klingenberg kertoi voittoa enteilevästä kokemuksestaan.

Viime vuonna kolmanneksi sijoittunut Pan Århus tavoitteli jälleen kärkipään sijoitusta, mutta ihan voittoa he eivät vielä tänä vuonna osanneet odottaa.

– Tavoite oli sijoittua kolmen parhaan joukkoon, mutta kyllä tämä voitto tuntuu ihanalta. Viimeiset pari vuotta olemme jo juosseet hyvin, mutta vielä kolme vuotta sitten olisi ollut tosi vaikea uskoa, että voisimme voittaa Venlojen viestin, joukkueen aloittaja Ida Bobach kertoi iloinen hymy kasvoillaan.

Pan Århusin nelikolla on myös kovat henkilökohtaiset tavoitteet, sillä kolmikko Alm, Bobach ja Klingenberg juoksevat Vuokatin MM-kisoissa ja muodostavat myös Tanskan viestijoukkueen kisoissa. Mielenkiintoista onkin nähdä, mihin kolmikko siinä viestissä yltää. Ödum puolestaan juoksee nuorten MM-kisoissa.

– Henkilökohtainen ja viestisatsaus sopivat hyvin yhteen. Harjoittelemme Majan ja Emman kanssa yhdessä lähes päivittäin ja tsemppaamme toisiamme, Bobach sanoo. Kolmikko asuukin lähellä toisiaan Århusissa, kun taas Ödum asuu Kööpenhaminassa.

Haldenin ankkuri Mari Fasting oli luonnollisesti hieman harmissaan voiton jäädessä tällä kertaa haaveeksi.

– Olin kolmanneksi viimeisellä ensimmäisenä ja tein oman valintani ja huomasin että Klingenberg tekee toisen valinnan. Lopussa tein kyllä kaikkeni saavuttaakseni hänet, mutta tänään en siihen pystynyt. Minulle sopi paremmin radan keskiosan mäkinen maasto kuin tämä tasainen loppu ja alku. Tämä oli meiltä hyvä suoritus, mutta kyllä me aina lähdemme voitosta taistelemaan, joten siinä mielessä tämä oli pieni pettymys, Mari Fasting kertoi.

Parhaan suomalaisjoukkueen Kalevan Rastin ankkuri Sara Lüscher oli tyytyväinen omaan ja koko joukkueen suoritukseen.

– Tämä oli meiltä todella hyvä ja tasainen suoritus. Itsekin selvisin lähes puhtaasti omasta juoksustani ja oli todella upeata juosta tässä joukkueessa, kuudentena lähtenyt ja samalla sijalla maaliin tullut ensimmäistä vuottaan KR:n väreissä juossut Lüscher kertoi.

Myös KR: ainoa suomalaisjäsen Mari Väänänen oli iloinen joukkueen hienosta suorituksesta, eikä ollut yhtään harmissaan, että oli ainoa suomalainen joukkueessa.

– Minähän juoksen samassa joukkueessa parhaiden kavereideni kanssa, joten on tosi hienoa olla tässä joukkueessa. Kaksi vuotta sitten olimme viidensiä ja silloin sitä ei oikein osattu odottaa, nyt meiltä jo hieman odotettiinkin sijoittumista kymppisakkiin tällä joukkueella, vuodesta 2001 Kalevan Rastia edustanut Siilin Rastin kasvatti Mari Väänänen sanoi.

Lisää haastatteluja ja muita kommentteja tulossa lähipäivinä, mm. enemmän OK Pan Århusin tanskalaisista.

>> Lopputulokset

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri