Sprinttisuunnistajat hakivat viimeistä virettä Kangasalla

Mårten Boström kiihdytti täyteen vauhtiin sprinttiharjoituksessa Kangasalla. Taustalla päävalmentaja Juha Taini seuraa suojattinsa otteita. Kuva: Hevoskuuri

Mårten Boström kiihdytti täyteen vauhtiin sprinttiharjoituksessa Kangasalla. Taustalla päävalmentaja Juha Taini seuraa suojattinsa otteita. Kuva: Hevoskuuri

Sateinen Kangasala tarjosi Sotkamon kaltaista ympäristöä.

Suunnistuksen MM-kisoissa sprinttiä juoksevat urheilijat pitivät viikko ennen h-hetkeä viikonloppuleirin Tampereen seudulla. Perjantaina ohjelmassa oli Kooveen järjestämä sprinttikilpailu ja lauantaina kaksi sprinttisuunnistusharjoitusta.

 

Lauantain jälkimmäinen harjoitus juostiin Kangasalan keskustassa, joka päävalmentaja Juha Tainin mukaan tarjosi oivan ympäristön Sotkan MM-sprinttiä silmällä pitäen.

-Kartalta löytyy kyläkeskustaa, kerrostaloja, aitoja sekä ihan oikeaa metsääkin, Kangasalla itsekin asuva Taini kertoo.

Sotkamon MM-sprintin uskotaan pitävän sisällään kaikkia näitä elementtejä ja harjoitusten tarkoituksena on ollut hakea mahdollisimman samankaltaista suunnistusta.

-Reitinvalintatehtävät näillä radoilla ovat todennäköisesti samankaltaisia kuin MM-sprintissäkin tulee olemaan, Taini jatkaa.

Perjantain kilpailussa paikalla olivat kaikki sprinttimiehet ja -naiset. Lauantai-iltapäivän harjoituksesta puuttuivat Merja Rantanen sekä Petteri Muukkonen. MM-kilpailuissa myös keskimatkaa juokseva Muukkonen oli lähtenyt iltapäiväksi suunnistamaan Ponsaan Oriveden ja Kangasalan rajalle säästäen viimeisen sprinttiharjoituksen sunnuntaille. Muukkosen anoppila sijaitsee aivan Kangasalan harjoituskartan kupeessa.
Juha Taini on ollut tyytyväinen sprinttereiden viimeistelyyn Tampereen seudulla.

-Täällä on nähty hyvää tekemistä ja kaikki ovat pysyneet terveenä. Tältä pohjalta onkin hyvä lähteä kohti Vuokattia, Taini sanoo.

Sprinttisuunnistajat olivat harjoituksen jälkeen sangen hyvällä tuulella, vaikka suunnistuksen aikana taivaalta tuli vettä kuin saavista kaatamalla. Kevyemmin viimeisen harjoituksen ottanut Venla Niemi on kärsinyt alkukesän fysiikkaongelmista, mutta parin viimeisen päivän aikana vire on löytynyt uudestaan.

-Eilen oli paras kulku sitten Mikkelin SM-sprintin. Itseluottamukselle tekee todella hyvää, että kropassa on taas hyviä tuntemuksia, Niemi kertoo.

Sprintin lisäksi keskimatkaa juokseva Niemi ei ole asettanut kumpaakaan matkaa päämatkakseen, vaan keskittyy ensin sprinttiin ja tämän jälkeen keskimatkaan.

-Tietenkin sprintti on ollut talvella enemmän mielessä, mutta niitä keskimatkan treenejäkin tyyppimaastossa on tullut tehtyä aika paljon. En osaa sanoa kummalta matkalta tulee parempi sijoitus, hän pohtii.

Boströmin kauden kohokohta

Mårten Boströmille Kangasalan sprintti tarjosi hyviä haasteita. Hervannan kilpailussa hän oli nopein, mutta Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen pääsi hyvin lähelle hänen aikaansa. Boströmin osalta Hervannnan kilpailu ei ollut teknisesti täydellinen vaan sekaan mahtui ainakin yksi reitinvalintavirhe.

-Sellaiset välit, jossa sallittu reitti kulkee vähän epämääräistä reittiä pitkin toimivat hyvinä herättäjinä ennen MM-sprinttiä. Tämä laji ei tosiaan ole pelkästään juoksua asfaltilla ja nurmikolla, hän tiivistää.

Boström sanoo suunnistuksen olevan "gripissä" ja fyysinenkin vire on löytynyt Nordic O-tourin jälkeisten hyvien harjoitusten ansiosta. Neljät MM-kilpailut suunnistanut Boström on kotikisojen alla uudessa tilanteessa, sillä ensimmäistä kertaa aikuisten puolella suunnistuskilpailut ovat kauden kohokohta.

-Aikaisemmin olen suunnistanut MM-sprintit juoksukauden jälkeisellä kunnolla ilman virittelyä. Nyt ollaan tehty töitä koko vuosi näiden kisojen eteen.

MM-sprintin sijoitusta Boström ei omien sanojensa mukaan tiedä vielä siitä syystä, ettei hän tiedä minkälaisia juoksuja muut urheilijat samassa kilpailussa tekevät.

-Voin keskittyä vain tekemään parhaani ja tavoitteenani on se, ettei maalissa harmita mikään, Boström tiivistää.

Tuomo Mäkelän MM-haaveet meinasivat kariutua kuun alussa kun hän kaatui pyörällä. Kaatumisesta seurauksena oli murtunut leuka. Varsinaisesta MM-paikasta Mäkelä ei ole yllättynyt, mutta hänen mukaansa hämmästyttävää on se, kuinka nopeasti murtuman jälkeen hän pääsi uudestaan harjoittelun makuun.

-Viikon verran jouduin lepäämään ja toisen viikon treenaamaan vain kevyesti. Sen jälkeen treenit olen tehnyt normaalisti, hän kertoo.

Mäkelän mukaan murtuma haittaa edelleenkin vielä esimerkiksi syömistä ja ravintopuoleen Turussa asuva suunnistaja onkin joutunut uhraamaan tavallista enemmän aikaa.

-Tehosekoitinta on joutunut käyttämään ahkerasti, hän kertoo ruoanlaittotavoistaan.

Sveitsissä viime vuonna kuudenneksi yltänyt Angelniemen Ankkurin mies ei uskalla luvata yhtä hyvää sijoitusta Sotkamosta, mutta lupaa yrittää parhaansa.

-Vaikea on sanoa mihin oma juoksu riittää. Tekninen puoli on hanskassa ja olen hyvin valmistautunut siihen, mikä Sotkamossa odottaa. Fyysisestikin jokainen päivä on tuntunut edellistä paremmalta, Mäkelä summaa.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri