Juha Taini: "MM-joukkueen valitseminen oli vaikeaa"

Juha Taini (vas.) kävi läpi Tuomo Mäkelän sprinttisuunnistusta Kangasalla lauantaina. Kuva: Hevoskuuri

Juha Taini (vas.) kävi läpi Tuomo Mäkelän sprinttisuunnistusta Kangasalla lauantaina. Kuva: Hevoskuuri

Viestijoukkueet julkistetaan vasta viime hetkillä.

Juha Taini kertoo, että MM-joukkueen valitseminen oli vaikeaa. Erityisesti naisten puolella ennakkoon kovimmiksi odotettujen vaisut suoritukset katsastuksissa pistivät valmennusjohdon miettimään valintoja tarkkaan.

 

-Monen alkukaudesta hyvin juosseen, mutta katsastuksissa epäonnistuneen kohdalla käytiin kovin vääntö, Taini kertoo.

Lopulta vaakakupissa painoivat aikaisemmat näytöt niin kuluneen kevään kuin edellisten arvokisojenkin osalta. Katsastuksissa yllättäneet tulivat tuloslistalle hyvinkin kaukaa takaa, joten pelkkä hyvä katsastusnäyttö ei vielä riittänyt kisalippuun.

-Toki onnistuminen tärkeässä paikassa oli hyvä merkki, Taini sanoo ja myöntää, että hyvät katsastusjuoksut ovat näyttö tulevaisuutta ajatellen.

Varsinaisia varamiehiä tai naisia ei MM-joukkueeseen nimetty. Mikäli joku vielä viime hetkellä sairastuu tai loukkaantuu, riippuu täydentävän juoksijan nimi siitä kuka suunnistajista on pois pelistä ja mitä matkoja hänet on nimetty juoksemaan.

-Muutamia joukkueesta pudonneita on informoitu olemaan valmiudessa, mikäli jotain ikävää vielä tapahtuu, Taini paljastaa.

Suomen MM-joukkue matkustaa kisapaikalle ensi viikon puolivälistä lähtien. Valmennus ja huolto matkaavat Vuokattiin jo keskiviikkona. Urheilijat tulevat paikalle omien suunnitelmiensa mukaan siten, että ensimmäiset ovat Kainuussa torstaina viimeisten saapuessa lauantaina.
Taini oli lauantaina sparraamassa sprinttisuunnistajia Tampereen seudulla ja sprintti onkin ensimmäinen MM-matka, jossa jaetaan mitaleita. Ensi viikon maanantain sprintistä Taini odottaa kärkipään sijoituksia niin miehistä kuin naisistakin.

-Viime vuonna sekä naisissa, että miehissä tuli kuudes sija, eikä kotikisoihin lähdetä ainakaan vähempää tavoittelemaan, Taini sanoo.

Tainin mukaan sprintti on kiinni pienistä seikoista ja kaiken mennessä nappiin, on monella mahdollisuudet pärjätä. Toisaalta myös pienet asiat voivat pudottaa urheilijan tuloslistan yläpäästä.

-Meidän joukkueessa on muutamia urheilijoita, joilla sekä vauhti, että suunnistustekniikkka on sillä tasolla, että ne riittävät terävimpään kärkeen, Taini jatkaa.
Viime vuonna kuudennelle sijalle juoksivat Venla Niemi sekä Tuomo Mäkelä.

Henkilökohtaiset matkavalinnat ovat olleet selvät jo viikon verran, mutta MM-viikon huipentavan viestin joukkuetta ei ole nimetty. Juha Tainin mukaan kolmikkoja on spekuloitu jo paljon ja varsinkin miesten puolella viestijoukkueesta alkaa olla selvä käsitys. Naisten joukkueesta on myös olemassa hahmotelma, mutta kaikki nimet pysyvät kuitenkin visusti salassa jopa viestin aattopäivään asti. MM-viikon henkilökohtaiset suoritukset määräävät lopullisesti sen, ketä viestissä nähdään.

-Viestijoukkueet nimetään todennäköisesti vasta viestejä edeltävän päivän aikana, Taini kertoo.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri