Vuokatin MM-kisojen tiedotustilaisuus leppoisissa merkeissä

Kilpailun pääsihteeri Mika Tuononen (oik.) kilpailujen johtaja Jyrki Uotila ja pitkän matkan ratamestari Jussi Silvennoinen lehdistötilaisuudessa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kilpailun pääsihteeri Mika Tuononen (oik.) kilpailujen johtaja Jyrki Uotila ja pitkän matkan ratamestari Jussi Silvennoinen lehdistötilaisuudessa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Suunnistuksen MM-kisat alkavat huomenna toden teolla pitkän matkan karsintakilpailulla. Lauantaina kisojen aattona järjestetyssä lehdistötilaisuudessa oli leppoisa ja hyväntuulinen tunnelma. Kisajärjestäjät ja urheilijat olivat hyvällä tuulella ja odottivat luottavaisina kisojen alkamista.

Kilpailujen pääsihteeri Mika Tuononen odotti luottavaisin mielin tulevaa.

– Olen nukkunut hyvin yöni. Vähän olen väsynyt, mutta kaikki on hyvin ja hyvillä mielin odotamme kisoja. Vuonna 2007 aloitimme kisajärjestelyt ja vapaaehtoisia on mukana kaikkiaan 750 talkoolaista. Itse MM-kisoihin osallistuu 314 urheilijaa 45 maasta, Tuononen kertoi.

Kilpailun johtaja Jyrki Uotila kertoo, että Vuokatin MM-kisat on haluttu järjestää nimenomaan urheilijoita varten.

– Meidän päätavoite on alusta saakka ollut tehdä nämä kilpailut nimenomaan urheilijoille. Haluamme, että kaikki on mahdollisimman hyvin nimenomaan urheilijoiden kannalta ja he voivat kokea aidon MM-fiiliksen kisoissa.

Tove, Minna ja Edgars valmiina MM-kisoihin

MM pressiurheilijat060713Tove Alexandersson (vas.), Minna Kauppi ja Edgars Bertuks olivat hyvillä mielin lehdistötilaisuudessa. Kuva: Hevoskuuri.fiKansainvälisessä lehdistötilaisuudessa oli paikalla kolme kisoihin osallistuvaa urheilijaa, Ruotsin nuori supertähti Tove Alexandersson, Suomen suurin mitalitoivo Minna Kauppi ja Latvian viime MM-kisojen komeetta ja keskimatkan maailmanmestari Edgars Bertuks.

Tove Alexandersson kertoi, että tuntee olonsa varsin kotoisaksi Vuokatissa ja Kainuussa.

– Olen valmiina ja hyvin valmistautunut kisoihin. Täällä on hyvin samantyyliset maastot kuin kotona Taalainmaalla Borlängessä, joten olen päässyt hyvin tekemään harjoituksia tyyppimaastoissa, Tove Alexandersson kertoi.

– Haluan olla kärjessä kaikilla matkoilla, joihin osallistun. Keskimatkalle olen keskittynyt eniten, mutta kyllä menestys pitkälläkin matkalla kiinnostaa. Olen hyvässä kunnossa, joten hyvillä mielin lähden kisoihin, itsensä valmentajana toimiva Alexandersson sanoo.

Suomen Minna Kauppi myöntää, että MM-kotikisat ovat olleet jo pitkään mielessä.

– Kyllä kotikisoissa on jotain erityistä ja on nämä Vuokatin kisat olleet koko vuoden mielessä, Kauppi sanoo ja toivoo olevansa siinä kunnossa, missä haluaakin olla. Viimeiset viikot olen lötkötellyt ja pötkytellyt, mutta onneksi huomenna pääsee jo irti.

MM-kisoissa Kauppi juoksee metsämatkat eli keskimatkan ja pitkän matkan jättäen sprintin väliin.

– Tänä vuonna olen keskittynyt ehkä hieman enemmän pitkälle matkalle, mutta kyllähän se keskimatka sopii minun päälleni paremmin, siinä kun täytyy keskittyä lyhyemmän aikaa. Mutta näissä kisoissa yritän pitää keskittymisen kasassa alusta maaliin saakka myös pitkällä matkalla, Kauppi sanoo hyväntuulisena.

Eikä kisastarttien odottaminenkaan ole enää niin vaikeaa kuin nuorempana.

– Nyt vanhempana on helpompaa olla kisojen välillä, kunhan vain löytää jotain tekemistä ettei pää räjähdä. Nuorempana sähläsin ja tein paljon enemmän starttien välillä, kävin shoppailemassa ja sellaista.

Latvian Edgars Bertuks yllätti viime vuonna monet voittamalla keskimatkan ja ollen pitkällä matkalla kolmas. Tiedotustilaisuudessa Bertuks kertoi tuntevansa olonsa kotoisaksi Kainuussa.

– Meiltä löytyy kotoa aivan samanlaista maastoa kuin mitä pitkällä matkalla on luvassa. Joten tuttua maastoa on luvassa ja olen luottavainen. Sen takia olen täällä leireillä keskittynyt enemmän keskimatkan maastoon, sillä sehän on spesiaalia maastoa myös suomalaisille. Keskityn tasavertaisesti kummallekin matkalle kisoissa, Bertuks kertoo.

Latvialainen Bertuks sanoo, ettei ole mikään iso tähti Latviassa.

– Kaikki eivät varmasti tunne minun nimeäni Latviassa. Mutta näistä kisoista on ensimmäistä kertaa suorat tv-lähetykset keskimatkan finaalista ja viestistä, joten toivottavasti laji pikku hiljaa kasvaa myös Latviassa.

>> Naisten pitkän matkan karsinnan lähtölistat

>> Miesten karsinnan lähtölistat

- Tero Viljanen

ulvang banneri