Suomalaisnaisilta tasaiset suoritukset pitkän matkan karsinnassa

Minna Kauppi suunnisti muiden suomalaisnaisten tavoin varmasti pitkän matkan finaaliin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Minna Kauppi suunnisti muiden suomalaisnaisten tavoin varmasti pitkän matkan finaaliin.Kuva: Hevoskuuri.fi

Kaikki kolme suomalaisnaista selvityivät tämän päivän karsinnasta tiistaina juostavaan pitkän matkan finaaliin suunnistuksen MM-kilpailuissa Vuokatissa.

Naisten pitkän matkan karsinnassa Sotkamon Tipasojalla ei nähty yllättäviä romahduksia, vaan kaikki suosikit suunnistivat odotetusti tiistain finaaliin. Suomalaisnaiset eivät yltäneet karsintasarjojensa voittoihin, mutta sijoittuivat kuuden parhaan joukkoon, mikä tarkoittaa hyviä lähtöpaikkoja finaaliin.

Anni-Maija Fincke sijoittui ensimmäisessä karsintaryhmässä kuudenneksi vajaa viisi minuuttia Sveitsin Simone Niggliä hitaammalla ajalla.

-Oli melkoisen tökkivä juoksu. Koko ajan piti pysähdellä lukemaan karttaa, eikä juoksukaan kulkenut, Fincke kertoi maalissa.

Fincken kuntokäyrä on kuitenkin ollut nousussa viimeisten viikkojen aikana, joten omaan fyysiseen suorituskykyynsä hän on luottavainen.

-Ei tässä ole ehtinyt mitään radikaalia tapahtua kunnon suhteen. Ehkä juoksin vain alussa liian kovaa ja jalat alkoivat painaa lopussa.

Fincken mukaan nopea maasto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että finaalissa pitäisi lähteä täysillä alusta alkaen. Suunnistus on saatava sujumaan paremmin kuin karsinnassa.

-Tärkeintä on saada ajatukset kirkkaiksi. Finaalissa yleensä jännittää enemmän ja silloin keskittyminenkin tulee automaattisesti, Fincke arveli.

Akillesvaivoista pitkään kärsinyt Fincke ei ole aivan elämänsä kunnossa. Fyysisesti hän ei usko olevansa viiden parhaan naisen joukossa, mutta hyvällä suunnistuksella uskoo pääsevänsä korkealle.

Karsintaryhmänsä voittanut Simone Niggli oli yllättynyt maaston avoimuudesta. MM-kilpailuissa kaikki matkat urakoiva sveitsitär myönsi säästelleensä voimia, saihan karsinnassa hävitä kaksikymmentä minuuttia päästäkseen finaaliin.

-Finaalissa on sitten juostava kovempaa, mutta on tärkeä pitää mielessä, että täälläkin voi pummata, hän sanoi.

Britti juoksi Kaupin kiinni

Toisen karsintaryhmän nopein oli hieman yllättäen Iso-Britannian Catherine Taylor, joka otti edellä lähteneen Minna Kaupin kiinni kolmella minuutilla Kaupin tehdessä huonon reitinvalinnan ja pummin. Kaupin vauhti oli kuitenkin Tayloria parempi ja Suomen suurin mitalitoivo sai karistettua britin kannoiltaan.

Karsintakilpailussa Kauppi hävisi Taylorille kaksi minuuttia ja tämä riitti ryhmän kolmossijaan.

-Yhdelle rastille tein huonon reitinvalinnan ja pummasin päälle. En olisi kuitenkaan uskonut, että menetin siinä niin paljon aikaa, Kauppi kertoi.

Kaupin jalat olivat hänen omien sanojensa mukaan "liian levänneet" eikä täten fyysinen vire ollut paras mahdollinen.

-Hyvä, että tuli tämä karsintastartti, joka terävöittää, hän jatkoi.

Karsintaryhmän voittanut Catherine Taylor oli yllättynyt saadessaan Kaupin kiinni, mutta sai vasta maalissa kuulla juosseensa Kaupin kanssa samassa ryhmässä.

-En tiennyt, että Minna oli samassa ryhmässä, joten keskityin vain tekemään oman suorituksen. Panin tosin merkille, että hän juoksi kyllä kovempaa kuin minä, Taylor kertoi maalissa.

Finaalissa britti pyrkii nauttimaan suunnistuksesta yhtä paljon kuin karsinnassa. Sijoitustavoitteita hän ei uskalla edes ajatella.

-Hermostun todella paljon, jos ryhdyn miettimään sijoituksia ennen kilpailua. Nyt keskityn vain palautumiseen ja haen hyvän fiiliksen finaalistarttiin, tyytyväinen Taylor kertoi.

Kolmannessa karsintaryhmässä Suomen Karoliina Sundberg eteni myös varmasti finaaliin sijoittuen viidenneksi. Lohkon voittaja Tove Alexandersson juoksi 8,6 kilometrin radan kuusi minuuttia kovempaa. Alexandersson oli ryhmässään ylivoimainen, sillä toiseksi suunnistanut Venäjän Natalia Efimova jäi ruotsalaiselle viisi minuuttia.

Sundberg halusi ainoastaan tehdä varman ja hallitun suorituksen. Suunnistus oli tästä syystä vielä ehkä liian varmistelevaa.

-Finaalissa pitää uskaltaa edetä enemmän, eikä epäröidä, että onkohan se rasti siellä puskassa, Sundberg kertoi finaalin suunnitelmistaan.

Hänen mukaansa maastossa oli enemmän hakkuuta kuin hän oli odottanut ja se teki pohjasta raskaan. Lisäksi muutamat rastit olivat piilossa muuten pääosin avoimessa maastossa.

Tove Alexandersson ehti ylivoimaisesta voitosta huolimatta tehdä minuutin virheen, mutta hän kertoi olevansa tyytyväinen juoksuunsa.

-Nautin todella paljon ja odotan finaalia. Uskon, että siitä tulee haastava kilpailu, Alexandersson kertoi haastattelussa.

Pitkän matkan finaali juostaan tiistaina Tipasojalla.

 >>Alustavat tulokset

-Juho-Veikko Hytönen-

ulvang banneri